Greenpeacen yhdessä yli 20 muun järjestön kanssa julkaisema eurooppalainen kansalaisaloite vaatii kieltoa fossiilimainonnalle ja -sponsoroinnille. Tässä viisi hyvää syytä allekirjoittaa kansalaisaloite.
1. Fossiilisten polttaminen kiihdyttää ilmastokriisiä
Ensimmäinen syy on itsestään selvä. Fossiilisten polttoaineiden polttaminen on suurin syypää ilmastokriisiin. Jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen, päästöjen on pudottava vähintään puoleen tämän vuosikymmenen aikana. Fossiilimainonta toimii tätä tavoitetta vastaan.
2. Fossiilisten polttaminen tappaa
Fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuvat ilmansaasteet aiheuttavat miljoonia kuolemia joka vuosi. Tuoreen tutkimuksen mukaan vuonna 2018 fossiilisten poltosta aiheutuneet ilmansaasteet aiheuttivat häkellyttävät 8,7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Vertailun vuoksi tupakointi tappaa noin 8 miljoonaa ihmistä joka vuosi.
Myös maailman terveysjärjestö WHO puhuu suoraan fossiilisten polttamisen aiheuttamista kuolemista. Lokakuun alussa WHO julkaisi raportin terveydestä ja ilmastokriisistä. WHO:n mukaan joka minuutti 13 ihmistä kuolee pääasiassa fossiilisten polttamisesta aiheutuviin ilmansaasteisiin.
On tärkeää muistaa, että näiden lukujen takana on oikeita ihmisiä ja oikeita tarinoita. WHO:n raportti onkin omistettu Ella Kissi-Debrahin ja kaikkien niiden lasten muistolle, jotka ovat kärsineet ja kuolleet ilmansaasteiden ja ilmastokriisin seurauksena.
Ella Kissi-Debrah kuoli vain yhdeksänvuotiaana vuonna 2013. Vuonna 2020 hänen kuolinsyykseen varmistuivat ilmansaasteet. Voit lukea Ellan tarinasta täältä.
3. Fossiilimainokset lisäävät päästöjä
Mainoskieltojen vastustajat väittävät usein, että mainoksilla ei olisi vaikutusta päästöihin. Totta kai niillä on. Mainosten tarkoitus on lisätä mainostettavan tuotteen myyntiä. Näitä päästövaikutuksia voidaan myös laskea.
Esimerkiksi vuosina 2015–2017 pyörinyt palkittu Audin mainoskampanja lisäsi Audien myyntiä yli 130 000 kappaleella. Kun näiden myytyjen autojen elinkaaripäästöt lasketaan yhteen, tuloksena on yli viiden megatonnin päästöt.
Mainosten vaikutuksen näkee myös esimerkiksi siinä, kuinka katumaastureista on tullut toisiksi suurin syy päästöjen kasvulle viime vuosikymmenellä.
Edes korona-aika ei ole hidastanut katumaastureiden myyntiä. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan päästöt laskivat vuonna 2020 kaikilla energiaan liittyvillä sektoreilla lukuun ottamatta katumaastureita. Katumaastureita myytiin niin paljon, että lisääntynyt myynti käytännössä nollasi sähköautojen aikaansaamat vähennykset öljyn kysyntään.
4. Fossiilimainonnalla ja -sponsoroinnilla ostetaan yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä
Jokainen jalkapallon ystävä osaa katsomattakin kertoa, että yksi miesten jalkapallon mestareiden liigan pääsponsoreista on venäläinen fossiilijätti Gazprom.
Suomessa öljy-yhtiö ST1 kehottaa uudessa kampanjassaan ihmisiä tankkaamaan bensaa ja dieseliä ST1:n ja Shellin huoltoasemilla ja samalla tukemaan Pekingin talviolympialaisiin matkavaa kisajoukkuetta.
Päästöhuijausskandaalissa ryvettynyt Volkswagen on Palloliiton pääyhteistyökumppani ja Citroën perinteisen juoksutapahtuman Naisten Kympin kumppani.
Syyskuussa ympäristöjärjestö Transport & Environment kertoi, kuinka eurooppalaiset autojätit ovat lobanneet agressiivisesti autojen päästönormien kiristämistä vastaan.
Sponsoroinnilla fossiiliyhtiöt hakevat myös suoraa vaikutusvaltaa. Vuonna 2016 tutkivat journalistit paljastivat, kuinka brittiläinen öljy-yhtiö BP käytti hyväkseen yhteistyötään British Museumin kanssa edistääkseen öljyhankkeita Meksikossa ja Australiassa.
Tästä päästäänkin siihen, miksi mainos- ja sponsorointikielto on tehokas keino päästöjen vähentämiseen. Kun fossiiliyhtiöiden vaikutusvalta vähenee, myös tarvittavien poliittisten päätösten tekeminen helpottuu.
5. Eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta voi tulla laki
Allekirjoittamalla eurooppalaisen kansalaisaloitteen voit todella edistää fossiilimainoskieltoa EU:n tasolla. Viimeisin suuri eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla saavutettu voitto saatiin tänä kesänä kun 1,4 miljoonaa allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite eläinten häkkikasvatuksen kieltämiseksi eteni Komission käsittelyyn ja niin Komissio kuin Euroopan parlamenttikin puolsivat aloitteen tavoitteita. Nyt eläinten häkkikasvatus aiotaan kieltää vuoteen 2027 mennessä.
Varmistetaan yhdessä, että fossiiliyhtiöiden valta murenee. Allekirjoita kansalaisaloite ja vaadi kieltoa fossiilimainonnalle ja -sponsoroinnille.