Greenpeace Internationalin ilmastopoliittisen asiantuntijan Kaisa Kososen puhe Ilmastomarssilla Helsingissä lauantaina 20. lokakuuta 2018

Greenpeace Internationalin ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen Ilmastomarssilla Helsingissä 20. lokakuuta 2018. © Jonne Sippola

Hyvät ihmiset, ystävät,

Onpa mahtavaa olla täällä tänään. Onpa upeaa, että tulitte. Että olette.

Tämä osoittaa, että ihmisiä kiinnostaa. Että tämä on tärkeää.

Ennen kaikkea tämä osoittaa, että meiltä suomalaisilta löytyy rohkeutta ja voimaa kohdata tämä haaste. Yhdessä.

Me lopetamme ruikuituksen, otamme tämän kriisin haltuun ja käännämme sen mahdollisuudeksi luoda jotain uutta ja kaunista.

Se keskustelu, jota Suomessa nyt käydään ilmastonmuutoksesta, on ainutlaatuista. Täällä kuplii nyt uskomaton muutosvoima, joka voi synnyttää ihmeitä. Ja niitähän tässä nyt tarvitaan.

Meidän mitta on tullut täyteen. Me emme jaksa kuunnella enää yhtään tekosyitä sille, miksi hommat etenee niin hitaasti. Nyt on globaali hätätila, ja on toimittava sen mukaisesti.

Me haluamme olla osa ratkaisua, ei ongelmaa.

***

Pari viikkoa sitten maailman johtavat ilmastotutkijat julkistivat käänteentekevän raporttinsa siitä, mitä ilmastokaaoksen selättämiseksi on tehtävä. Heillä oli kolme tärkeää viestiä.

Tilanne on vieläkin vakavampi kuin luultiin. Me olemme lähempänä peruuttamattomia, katastrofaalisia seurauksia kuin luultiin vain muutama vuosi sitten.

Me elämme ratkaisevia vuosia. Ne päätökset, joita ihmiskunta tekee tässä ihan lähivuosina määrittävät sen, voidaanko tilanne saada vielä jotenkin hallintaan, vai luisutaanko polulle, josta ei ole paluuta.

Fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon niin pian kuin suinkin mahdollista, ja samalla metsiä ja muuta kasvillisuutta, joka sitoo hiiltä, pitää suojella ja lisätä. Koko tähän järjettömään rumbaan, joka täyttää meret muovilla ja tyhjentää metsät elämästä, on saatava tolkku.

Me täällä tänään olemme kuulleet tutkijoiden viestin. Me otamme siitä kopin ja huolehdimme, että Suomi hoitaa oman tonttinsa. Koska nyt on pakko!

Ja koska se tulevaisuus, joka me saadaan tilalle, kun fossiilisista polttoaineista ja tuhoamisen kulttuurista luovutaan, on upea ja kaunis.

***

Me elämmekin todella ainutlaatuisia aikoja ihmiskunnan historiassa. On huimaa olla elossa juuri nyt. Haasteet ovat valtavat, mutta toisaalta myös ratkaisuissa tapahtuu asioita, joita vain muutama vuosi sitten olisi pidetty mahdottomina.

Yhä useampi maa, osavaltio ja kaupunki on tehnyt päätöksiä luopua kivihiilestä, kieltää öljykäyttöiset autot tai siirtyä sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan. Suursijoittajat vetävät rahojaan pois kivihiileltä. Herkulliset kasvisproteeinit korvaavat lihaa lautasilla.

Aurinkoenergian, tuulivoiman ja akkujen hinnat ovat romahtaneet vain muutamassa vuodessa. Mikä oli kallista, on nyt halpaa. Meillä Suomessakin rakennetaan tuulivoimaa jo ilman mitään valtion tukia – juuri sellaisten suurten sähkönkäyttäjien tarpeisiin, joille tuulivoima oli ennen haihattelua.

Nyt meidän pitää vaan uskoa tähän muutokseen ja antaa sille lisää vauhtia. Meidän on uskallettava luopua vanhasta, rohkean ja määrätietoisen politiikan avulla.

***

Mitä me vaadimme Suomen päättäjiltä? Pääkohtia on viisi.

Suomen nettopäästöt on saatava alle nollan 2030 mennessä. Kyllä. Vaatimus on hurja. Mutta sitä oikeudenmukainen vastuunjako Suomelta edellyttää. Ja sen me teemme mahdolliseksi.
Fossiilisista polttoaineista on päästävä irti vuoteen 2035 mennessä – kivihiilestä ja turpeesta jo vuosikymmen aiemmin. Toisin sanoen, minulla on yksivuotias tytär. Sinä aikana, hän kasvaa täysi-ikäiseksi, Suomi vapautuu fossiilisista polttoaineista kokonaan.
Fossiilituet lopetetaan 2020 mennessä, eli käytännössä heti.
Metsien hakkuita ei kasvateta, eikä yhtään turvekenttää enää avata.
Ilmastoystävällinen elämä tehdään kansalaisille helpoksi ja houkuttelevaksi.

Ja tämä viimeinen on erityisen tärkeä. Ilmastoystävällinen elämä ei saa olla hampaat irvessä tekemistä, tai jotain, mitä jotkut tekevät jos huvittaa. Sen pitää olla se perustapa, miten täällä ollaan ja eletään. Sen pitää olla hauskaa. Ja päättäjien tehtävä on luoda sille puitteet.

***

Maailma janoaa nyt ratkaisuja. Käytännön ratkaisuja siitä, miten fossiilisista polttoaineista luovutaan ja miten talous sovitetaan planeetan reunaehtoihin.

Meiltä Suomesta niitä löytyy. Ja mitä ei löydy, se keksitään, sillä se yhdistelmä korkean teknologian osaamista, resursseja ja kansalaisten luovuutta ja tukea, joka Suomesta löytyy, on ainutlaatuinen

Me olemme maailman kärkeä niin monella hyvinvoinnin, talouden, osaamisen ja innovaation mittareilla, että melkein hävettää. Siis sehän on ihan uskomatonta!

Siksi juuri meidänlaisiin maihin ja kansalaisiin kohdistuu nyt myös suuret odotukset. Koska jos me emme ota tätä vakavasti ja näytä, miten hyvinvointia, turvallisuutta ja onnellisuutta luodaan ja ylläpidetään ilman fossiilisia polttoaineita ja ekosysteemien tuhoamista, niin kuka sitten?

Yli sata vuotta sitten suomalaiset tekivät historiaa antamalla poliittiset oikeudet naisille, ensimmäisenä maana maailmassa. Myöhemmin mullistimme käsityksen puhelimista ja viestinnästä. Nyt voimme tehdä historiaa päättämällä toimista, joilla Suomi vapautuu fossiilisista polttoaineista ensimmäisten joukossa maailmassa – keinoin, joista voimme olla ylpeitä.

Itsestään se ei tapahdu. Meidän on vaadittava, että se tapahtuu. Niin kauan, että se tapahtuu.

***

Juuri nyt puoluejohtajat vakuuttavat kilpaa ottavansa ilmastonmuutoksen torjunnan tosissaan, mutta tosipaikan tullen lupaus unohtuu ja rohkeus karisee. On helpompi takertua vanhaan. Mutta se on häviäjien valinta.

Kyllä, hienoja päätöksiäkin on tehty – kuten nyt kivihiilen kieltäminen, josta hallitus antoi juuri eilen esityksensä eduskunnalle. Se on hienoa ja se onkin jo noteerattu maailmalla rohkeana tekona, joka nostaa Suomea maailmankartalle.

Mutta kun samaan aikaan metsien hakkuita lisätään ennätyksellisesti niin, että ilmastohyödyt mitätöityvät, jää koko touhusta huono maku. Nykyhallituksen ilmastopolitiikka ei vähennä Suomen tosiasiallisia päästöjä lainkaan yli kymmeneen vuoteen vaan jopa lisää niitä!

Siksi meidän kansalaisten on nyt osoitettava, että tämä peli ei vetele. Pieni fiksailu siellä täällä ei enää riitä, vaan nyt tämä homma ratkaistaan aikuisten oikeasti. Ilman vilunkipeliä.

Me vaadimme, että Suomi käyttää potentiaalinsa maksimaalisesti ja näyttää maailmalle, miten ilmastohaaste selätetään. Siitä tulee upeaa!

Tiedättehän Finlandia-hymnissä sen kohdan, jossa lauletaan “Oi nouse Suomi, näytit maailmalle”? Tuleeko teillekin siitä kylmiä väreitä?

Nyt on taas aika. Oi nouse Suomi, näytä maailmalle, sä kuinka karkoitat kurjuuden!

Muistakaa tämä päivä. Nämä ihmiset. Me, jotka sen teimme. Sillä nyt iso käänne tapahtuu.

Kiitos!