Kulunut vuosi on ollut monella tapaa mullistusten ja kriisien vuosi – jo valmiiksi epävarmoina aikoina. Euroopassa vuosi 2022 toi mukanaan sodan ja energiakriisin juuri kun koronaviruksen pahimmat vaikutukset saatiin suurilta osin selätettyä.

Samaan aikaan luontokadon ja ilmastokriisin merkit näkyivät yhä enemmän eri puolilla maailmaa. Ennätykselliset helleaallot Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa ja Amerikoissa toivat mukanaan kuivuutta, valtavia maasto- ja metsäpaloja sekä nälänhätää. Kuvat kuivuneista järvistä ja joista täyttivät uutiset. Pakistanissa nähtiin ennätystulvat, jotka peittivät alleen maasta kolmanneksen, vaikuttaen yli 33 miljoonan ihmisen arkeen.

Elämme kriisien keskellä, ja tarvitsemme yhä enemmän ja nopeampia tekoja, jotta maapallon ainutlaatuinen luonto ja me ihmiset voimme tulevaisuudessa elää tasapainossa. Päättäjät kaikilla yhteiskunnan tasoilla ja kaikkialla maailmassa kuulevat äänemme vain, jos meitä on tarpeeksi monta ja toimimme rohkeasti.

Nämä kuvat ovat pieni otos toiminnastamme tämän vuoden ajalta. Ne näyttävät, mitä kaikkea voimme yhdessä saavuttaa – ja minkä puolesta toimimme. Kiitos kaikille kanssamme luontokadon torjunnan, ilmaston ja oikeudenmukaisemman tulevaisuuden puolesta toimineille ja meitä tukeneille.

Rauhan puolesta, sotaa ja ilmastokriisiä rahoittavia fossiilisia vastaan

Venäjän tuhoisa hyökkäyssota Ukrainassa alkoi helmikuussa ja jatkuu edelleen. Vuoden aikana aktivistit ja vapaaehtoiset eri puolilla maailmaa ovat osoittaneet mieltään rauhan puolesta ja vaatineet sotaa rahoittavista fossiilisista polttoaineista luopumista. Ilman öljy-, kaasu- ja hiilivientiään Venäjän olisi lähes mahdotonta ylläpitää tuhoisaa sotakoneistoaan. EU-maiden on näytettävä suuntaa ja siirryttävä nopeasti ja oikeudenmukaisesti kestäviin energiamuotoihin, jotka eivät rahoita sotaa ja kiihdytä ilmastokriisiä.

Luontokato on torjuttava maailman merillä ja metsissä

Nyt joulukuussa saatiin hyviä uutisia, kun YK:n luontokatokokouksessa maailman valtiot sitoutuivat suojelemaan 30% maailman meristä ja metsistä vuoteen 2030 mennessä. Tämän 30×30-sopimuksen toteuttaminen on kuitenkin pitkälti valtioiden omasta tahdosta, ja luonnon puolustajien kaikkialla maailmassa onkin nyt vaadittava päättäjiltä kestäviä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotka metsien ja merien luontokato saadaan torjuttua.

Tämän vuoden aikana olemme muun muassa dokumentoineet metsäkatoa ja merialueiden tuhoa sekä luonnon monimuotoisuutta, estäneet metsähakkuita ja ylikalastusta sekä vaatineet poliitikoilta ja yrityksiltä päättäväisempiä toimia ja uusia suojelualueita eri puolilla maailmaa.

Oikeusturvaa ilmastolle ja ihmisille

Veimme marraskuussa Suomen valtion oikeuteen riittämättömistä hiilinielutoimista. Hiilieniulujen romahdus uhkaa Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista. Maailmalla dokumentoimme ilmastokriisin vaikutuksia kehittyvissä maissa, haastoimme teollisuuden ja mainosalan viherpesun, joka kiihdyttää ilmaston lämpenemistä ja vaadimme päättäjiltä nopeampia ja oikeudenmukaisempia toimia ilmastokriisin kiihtymisen selättämiseksi.

Vuosi oli vauhdikas ja täynnä hienoja hetkiä kriiseistä huolimatta. Jatketaan yhdessä työtä oikeudenmukaisen, turvallisen ja luontokadon torjuvan maailman puolesta 2023 – hyvää joulua ja uutta vuotta!