Miten luodaan parempi maailma? Ainakin siihen tarvitaan vastarintaa vallitsevia epäkohtia vastaan. Usein sanonta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu pitää paikkaansa. Muutokseen tarvitaan rohkeutta ja aktiivista toimintaa, mikä ei aina ole kaikkien mieleen.

Näin vastikään sosiaalisessa mediassa videon, jossa kuvattiin passiivisuuden ja aktiivisen vaikuttamisen eroja pöydän reunaa kohti liikkuvan vesilasin avulla. Passivisuus johtaa lasin tipahtamiseen ja särkymiseen, lasin pysäyttäminen sen sijaan on aktiivista toimintaa ja vain se johtaa muutokseen – tässä tapauksessa lasin säilymiseen ehjänä. Hiljaisuus ei siis ole vastarintaa, me tarvitsemme toimintaa.

Greenpeacen globaali Time to Resist -kampanja on aktiivista vastarintaa öljyöyhöttäjiä ja lain väärinkäyttäjiä vastaan. Parhaillaan Greenpeace taistelee oikeudessa fossiilijätti Energy Transferia vastaan sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Yhdysvalloissa Energy Transfer vaatii yli 600 miljoonan dollarin korvaukset rauhanomaisista mielenosoituksista, joihin Greenpeace osallistui yhdessä satojen muiden ympäristöjärjestöjen kanssa vuonna 2016 vastustaakseen Pohjois-Dakotan alkuperäiskansojen maille rakennettavaa Dakota Access -öljyputkea.

Alankomaissa Greenpeace International puolestaan haastoi Energy Transferin oikeuteen perusteettomista korvausvaatimuksista vedoten EU:n uuteen sananvapautta puolustavaan anti-SLAPP-direktiiviin.

Touko-kesäkuussa osallistuimme kampanjaan myös Suomessa omalla Nyt v**** riittää -versiollamme. Kevään ja alkukesän aikana toteutimme yhdessä vapaaehtoisten kanssa yli kymmenen tapahtumaa! Tässä pieni kertaus siitä, mitä kaikkea oikein olemme tehneet:

Kampanjan aloitimme heijastamalla Finlandia-talon seinään sekä Donald Trumpin että Petteri Orpon kasvot. Projisointi kritisoi niin Trumpin hallinnon hyökkäystä kansalaisyhteiskuntaa ja sananvapautta kohtaan kuin Suomen hallituksen tiedevastaisuutta ja toimettomuutta ilmastotekojen saralla.

Pian projisoinnin jälkeen aktivistit liimasivat yli tuhat Trumpin ja Muskin kuvalla varustettua julistetta kadunvarsille ja joukkoliikenteen pysäkeille Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Julisteet kehottivat toimimaan iskulauseella “Nyt v**** riittää. Ole aktivisti. Liity vastarintaan!”.

Kaupunkitilan valtaus ja vastarintaan kehottaminen jatkui kesäkuussa Greenpeacen kiipeilijäaktivistien ripustettua jättimäisen banderollin Helsingin rautatieaseman ikoniseen kellotorniin. Banderolli kertoi ytimekkäästi “TIME TO RESIST” ja herätti niin aamuliikenteen kuin median huomion.

Punavuoren Rivierassa järjestimme kutsuvieraille leffanäytöksen, joka oli itse asiassa teatteriensi-ilta jo vuonna 2020 valmistuneelle koskettavalle dokumenttielokuvalle End of the Line: The Women of Standing Rock. Elokuva kertoo Time to Resist -kampanjankin taustalla olevista mielenosoituksista, joissa alkuperäiskansat puolustivat oikeuttaan maahan ja puhtaaseen veteen. Elokuvaa on ollut tuottamassa myös suomalainen Sophia Ehrnrooth.

Nyt v**** riittää -kuukauden aikana ehdimme myös kantaa telttamme Maailma Kylässä -festareille Helsingin Suvilahteen ja keskustella asiantuntijoiden kanssa oikeusvaltion tulevaisuudesta ja suhteesta kansalaistoimintaan Sietämätöntä aktivismia -paneelissa.

Tampereella vapaaehtoiset järjestivät ilmaisnäytöksen dokumentista Black Ice, joka kertoo kolmenkymmenen Venäjällä pidätetyn Greenpeace-aktivistin tarinan. Aktivistit joutuivat tutkintavankeuteen vuonna 2013 heidän protestoituaan arktista öljynporausta vastaan Barentsinmerellä. Pidätettyjen joukossa oli myös suomalainen Sini Saarela.

Tapahtumantäyteinen kuukausi huipentui Ääniwallissa järjestettyihin kaikille avoimiin ja ilmaisiin Nousu-festivaaleihin. Halusimme yhdistää asiasisällön ja bileet yhteen innostavaan pakettiin, joka sekä rohkaisee toimintaan että antaa mahdollisuuden juhlia muiden aktivistien kanssa. Tapahtuman päiväohjelmassa oli puheenvuoroja, työpajoja ja paneelikeskusteluita aina meemeistä podcasteihin ja yritysaktivismista vaalivaikuttamiseen. Illalla huippuluokan DJ:t ja kriitikoiden ylistämät bändit tanssittivat yleisöä aamun pikkutunneille asti. If I can’t dance to it, it’s not my revolution!

Jäämme seuraamaan, miten oikeusjutut etenevät molemmilla mantereilla. Varmaa on, ettei miljardiyritysten ja öljyjättien pelottelu SLAPP-kanteilla tehoa.

Kiitos kun olet ollut mukana. Toivon että olet myös jatkossa. Parempaa maailmaa ei tehdä hiljaisuudessa vaan aktiivisella vastarinnalla, yhdessä ja toivoa luoden!

Antti Aution Raili-mummon sanoin:

Muistetaan
että tärkein mitä tarvitaan
sitä ei pysty murentamaan
ja se on ROHKEUS