Valashai

Merten elämän suojelu onnistuisi maailmanlaajuisen mertensuojelualueiden verkostolla. Uusi YK:n mertensuojelusopimus tarvitaan, koska lähes puolet maapallosta on merta valtioiden rajojen ulkopuolella, eikä niille voida nyt luoda suojelualueita. Syvänmeren alueet kattavat 43 prosenttia koko maapallon pinta-alasta ja ovat koti valtavalle elämänkirjolle. Nämä alueet ovat valtavia, mutta tiedämme niistä kovin vähän. Itse asiassa tunnemme kuun pinnan paremmin kuin mertemme syvyydet.

Tutkijat ovat todenneet, että meidän tulee suojella meristä vähintään 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jotta maailman meret voivat ylläpitää elämää myös tulevaisuudessa. Tästä syystä Greenpeace laati yhdessä tutkijoiden kanssa uraauurtavan tutkimusraportin, joka näyttää, mitkä alueet maailman meristä tulisi suojella, jotta ne kattaisivat kolmanneksen merten elämän kirjosta.

Tässä neljä syytä, miksi merten suojelu on tärkeää ja kuinka se voidaan toteuttaa juuri nyt.

1. Ilman meren elämää maapallo olisi liian kuuma paikka elää

Meret säätelevät ilmastoa ja niiden elämä auttaa hidastamaan ilmaston lämpenemistä. Meren pieneliöt, kuten plankton, varastoivat hiiltä ilmakehästä. Pienet ja isot merieläimet syövät planktonia. Eläimistä hiili siirtyy ulosteen kautta tai eläimen kuollessa merenpohjaan, jossa se varastoituu pohjan sedimentteihin. Ilman tätä biologiseksi pumpuksi kutsuttua toimintoa ilmakehässä voisi olla jopa 50 prosenttia enemmän hiilidioksidia. Tämä tekisi elämästä maapallolla hyvin toisenlaista.

Kun merten elämä kukoistaa, ne hidastavat ilmastonmuutosta ja tuottavat happea. Meret ja ilmastonmuutos ovat yhteydessä toisiinsa.

Arktista jäämerta

Ilmastonmuutos uhkaa tuhota arktisten eläinten elinympäristön.

2. Maailman meret ovat vailla suojelua

Maailman meret ovat lähes suojelemattomia. Alle viisi prosenttia meristä on jonkinasteisen suojelun piirissä, ja maailman meristä valtioiden rajojen ulkopuolella on suojeltu vain yksi prosentti. Tällä hetkellä on helpompaa riistää mertemme luonnonvaroja kuin suojella merten elämää.

Katso kartasta, missä miltä näyttäisi meren elämän kirjon kattava suojelualueiden verkosto. Kartasta voit myös tutkia, mitkä tekijät uhkaavat elämää eri puolilla maailman meriä.

3. Merten monet uhkat – mertensuojelualueet ovat ratkaisu

Ihmisen toiminta on tunkeutunut viime vuosina yhä kauemmas merelle ja intressit alueiden hyödyntämiseksi ovat kasvaneet. Teollinen kalastus tyhjentää maailman meriä, syvänmeren kaivuu uhkaa merenpohjaa ja ilmastonmuutos aiheuttaa ennennäkemätöntä painetta merten elämälle. Valtavat muovilautat ajelehtivat Atlantilla ja Tyynellä valtamerellä. Tästä tuhoisasta kehityksestä vastaa kourallinen maailman rikkaimpia maita.

Haamuverkot jatkavat kalastusta tappaen kaloja turhaan

Monet merieläimet sotkeutuvat ajelehtimaan jääneisiin verkkoihin ja tukehtuvat kuoliaaksi.

Ongelmat ovat moninaiset, mutta ratkaisu on olemassa. Maailmanlaajuinen mertensuojelualueiden verkosto on yksi tehokkaimmista keinoista pelastaa jäljellä olevaa merten elämää.

4. Merten suojelu on mahdollista

Meidän on täysin mahdollista suojella maailman meret. Suojeluraportissamme tutkijat osoittavat, kuinka elinympäristöjen kirjo voidaan rauhoittaa mertensuojelualueidenverkostossa ja auttaa merten elämää toipumaan ihmisen toiminnan aiheuttamasta vahingosta. Nykyiset mertensuojelualueet ovat nopeasti johtaneet merten elämän toipumiseen.  Katso tämä video kolmesta kukoistavasta mertensuojelualueesta. 

YK:n neuvottelut suojelun mahdollistavasta sopimuksesta ovat käynnissä parhaillaan.

Tue vahvan mertensuojelusopimuksen toteutumista allekirjoittamalla merivetoomus tästä


Lue lisää merten ihmeellisestä elämästä ja miksi sitä pitää pikaisesti suojella:

Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan