John Hocevar — Greenpeace USA:n merikampanjan johtaja, sukellusveneen kuljettaja ja meribiologi — kertoo, mitä löysi syvältä Eteläisen jäämeren pohjasta.

Ehkäpä jätän nyt kertomatta Javier Bardemista ja puhun sen sijaan siitä, miksi Greenpeace sukeltaa antarktisilla vesillä, ja mitä pimeistä ja kylmistä syvyyksistä löysimme.

Olemme täällä tukemassa maapallon suurimman suojelualueen perustamista Eteläiselle jäämerelle. Työmme antaa perusteita tälle ja muille tuleville ehdotuksille suojelualueista Antarktiksella. Keräämme tieteellistä dataa merenpohjasta ja teemme tuntemattoman maailman näkyväksi kuvien avulla.

Nyt on todellinen kiire, koska Antarktiksen niemimaa lämpenee nopeammin kuin mikään muu alue maapallolla, ja krillinkalastus – joka on jo nyt massiivista – on laajentumassa. Se taas uhkaa valaita ja pingviinejä, jotka ovat ravinnon hankinnassaan riippuvaisia näistä pienistä katkarapua muistuttavista olioista.

Minulla on ollut mahdollisuus ohjata sukellusveneitä Beringinmerellä, Amazonin riutalla, Tšuktšimerellä ja Meksikonlahdella. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kertani Antarktiksella, ja olin hyvin innostunut. Valmistautuessani matkaan puhuin usean Antarktista tutkivan tutkijan kanssa, myös tohtori Susanne Lockhartin, joka lopulta tuli mukaamme.

Siltikään en tiennyt, mitä oli odotettavissa. Suurin osa tutkijoiden työstä Antarktiksella on tähän mennessä perustunut troolattuihin näytteisiin. Sukellusveneen avulla saimme harvinaisen mahdollisuuden tarkkailla tätä ainutlaatuista ekosysteemiä omin silmin. Myös Lochart teki ensimmäisen tutkimusmatkansa pinnan alle, vaikka hän on tutkinut antarktista biologiaa jo 25 vuoden ajan.

Tämän löysimme:

1. Vau!! Meren elämän monimuotoisuus ja runsaus oli todella ällistyttävää. Jäätävistä lämpötiloista huolimatta näimme mahtavia korallien, sienieläinten, merivuokkojen, käärmetähtien ja monien muiden muodostamia puutarhoja. Merililjat tanssivat kuin ballerinat, lautasen kokoiset merilukit astelivat honteloilla jaloillaan merenpohjalla ja krilliparvet olivat linssiluteena useimmissa kuvistamme.

2. “Diskohyytelöt” hallitsivat vettä pohjan yläpuolella. Kampamaneetit salamoivat sateenkaaren väreissä houkutellakseen pientä saalista tahmaisiin lonkeroihinsa. “Liman nousuksi” kutsutussa ilmiössä hyytelömäiset oliot, kuten kampamaneetit, meritupet ja meduusat runsastuvat, koska ylikalastus hävittää niitä syövät saalistajat, ja ilmastonmuutos saa veden lämpenemään. Voi syntyä vaarallinen kierre, kun hyytelömäiset oliot syövät jo ahtaalla olevien kalojen mädin.

3. Suurimmalle osalle kaloja täällä on liian kylmää. Joka sukelluksella näimme jääkaloja, joilla on jäänestoainetta veressään, mutta harvemmin muita pikkusormea suurempia kaloja. Jääkalat ovat kuitenkin varsin monimuotoisia ja hauskoja katsella. Näimme yhden, joka oli selvästi niellyt kokonaisena toisen jääkalan, pyrstö vain sojotti suusta. Toinen jääkala ui meitä kohti suu haukkoen uhkaavasti. Tämän kalan täytyy pystyä syömään lähes mitä tahansa, minkä se näkee liikkuvan. Pystyin kuvittelemaan sen hämmennyksen, kun se tajusi, kuinka suuri sukellusveneemme oli siihen verrattuna, mitä se oli koskaan aikaisemmin nähnyt.

4. Eteläisen jäämeren pohja on upea paikka piikkinahkaisille. Tähän ryhmään kuuluvat meritähdet sukulaisineen – ja niitä on täällä PALJON. Ovelat käärmetähdet ryömivät vikkelästi pitkin pohjaa syöden kuollutta ainesta mennessään. Jättimäiset meritähdet tuntuivat aina olevan nielemässä jotain, kun näimme ne. Merisiilit, merililjat ja kirkkaan punaiset meritähdet olivat yleinen näky joka sukelluksella. Merimakkarat – paikallaan pysyvät, ryömivät ja jopa uivat – olivat aina ympärillämme hiljaisina, syöden tehokkaasti hiukkasia, jotka hitaasti laskeutuvat lähempänä pintaa olevasta vedestä.

5. Ei ole liian myöhäistä! Jäätiköt ja jäävuoret ovat raapineet pohjan puhtaaksi matalan veden alueella, mutta syvemmällä, jossa kävimme, on rehevää ja koskematonta. Hyvin pienellä alueella Weddellinmerellä on koskaan kalastettu. Yhdessäkään tähän mennessä Antarktiksen vesillä ottamassamme näytteessä ei ole tähän mennessä ollut mikromuovihiukkasia, mikä on rohkaisevaa ja poikkeaa huomiota herättävästi muista merialueista.

Maissa alkaa todellinen analysointi. Tunnistamme tunnistamattomia olioita, käymme läpi videodataa ja arvioimme näkemiemme lajien suhteellista runsautta. Toimitamme tuloksemme Eteläisen jäämeren suojelukomissiolle.

Tieteellinen työ on tärkeää, jotta Eteläisen jäämeren suojelualueiden perustaminen on vakaalla pohjalla. Yhtä tärkeää on, että ihmiset ympäri maailmaa vaativat tämän ainutlaatuisen hienon alueen suojelemista. Voit auttaa allekirjoittamalla vetoomuksen täällä ja jakamalla tämän sosiaalisessa mediassa.


JOHN HOCEVAR


P.S. Minulla oli myös tilaisuus viedä Oscar-palkittu ja kaikin puolin mukava espanjalaisnäyttelijä Javier Bardem katsomaan Eteläisen jäämeren pohjaa. Vaikka hän ymmärrettävästi oli aluksi varsin hermostunut, hän rentoutui mitä syvemmälle pääsimme ja ihaili vedenalaista maisemaa, jota ei ollut koskaan ennen nähnyt. Hän jopa esitti minulle lempivuorosanojaan
007 Skyfallista, Menetetystä maasta ja Pirates of the Caribbeanista. Kun palasimme pintaan hän oli entistä vakuuttuneempi, että meidän on toimittava nopeasti antarktisten vesien suojelemiseksi.