Missään muualla ei ole suurempaa lajien monimuotoisuutta kuin Amazonilla. Joka kymmenes maapallolta löydetty laji löytyy Amazonin sademetsistä, ja niiden elinympäristöjen säilyttäminen on tärkeämpää kuin koskaan. Niin Etelä-Amerikan mantereella kuin muualla maailmassa ihmiset ovat riippuvaisia ​​sademetsistä ja niiden monimuotoisuudesta ravinnon, veden ja puhtaan ilmaston suhteen. Tutustu Amazonin uskomattomiin villieläimiin: tässä kahdeksan kiehtovaa eläintä, jotka elävät Amazonin sademetsässä.

Kuva tukaanista Amazonilla

1. Tukaani

Amazonin sademetsässä asuu kymmeniä tukaanilajeja, joista tocotukaani (Ramphastos toco) on koko Amazonin ikonisimpia eläimiä. Tukaanit ovat tikkojen sukulaisia, ja tocotukaani on niistä suurin: sen pituus voi olla jopa 55–65 senttimetriä mitattuna nokasta hännän kärkeen. Upealla linnulla on myös rungon kokoon suhteutettuna suurin nokka – sen voimakas ja värikäs nokka voi olla jopa 23 senttimetriä pitkä! Vaikuttavan kokonsa lisäksi nokka on myös tehokas apuväline, kun tukaani valitsee suosikkiruokansa, joka koostuu usein hedelmistä. Tukaani syö myös siemeniä, hyönteisiä, pieniä matelijoita, munia ja muita vastakuoriutuneita lintuja. (Lähde)

Kuva kolmesta jättiläissaukosta Amazonilla

2. Jättiläissaukko

Jättiläissaukko (Pteronura brasiliensis) elää Etelä-Amerikan suurten jokien varrella. Se on suurin kaikista saukkolajeista ja voi kasvaa jopa 180 senttimetriä pitkäksi. Voimakkaan hännän, notkean rungon ja varpaiden välisen ihon ansiosta jättiläissaukko on erinomainen uimari sekä metsästäjä. Se saalistaa 2,5–4 kiloa kalaa päivässä. Jättiläissaukon ruokavalioon kuuluvat kalojen lisäksi myös äyriäiset, käärmeet ja muut joissa elävät eläimet. Jättiläissaukot elävät perheissä, ja saukkoparit pysyvät kumppaninsa kanssa koko elämän. Sen paksu vedenpitävä turkki on haluttu saalis, ja laji on nykyään metsästyksen vuoksi uhanalainen. (Lähde)

Lue lisää: 4 vinkkiä, joilla suojelet Amazonia

Laiskiainen

3. Laiskiainen

Laiskiainen on muurahaiskarhun kaukainen sukulainen. Laiskiaisia ​​on useita tyyppejä, jotka luokitellaan sen mukaan, kuinka monta varvasta niillä on. Amazonista löytyy kolmivarpainen laiskiainen (Bradypus variegatus). Huhut laiskiaisten laiskuudesta ovat yleensä liioiteltuja, sillä villit laiskiaiset nukkuvat vain hieman yli yhdeksän tuntia vuorokaudessa. Vankeudessa sen sijaan unitunteja on 15–20. Laiskiainen on erittäin hidas eläin, joka liikkuu keskimäärin 37,5 metriä päivässä. Hitaus tekee laiskiaisista haavoittuvaisia petoeläimille kun ne liikkuvat alas maahan. Hitaus vaikeuttaa myös niiden pakenemismahdollisuuksia metsäpalojen ja metsäkadon uhatessa. Laiskiaiset syövät vain lehtiä, oksia ja versoja, ja näiden herkkujen sulattamiseksi niillä on neljä vatsaa, aivan kuten märehtijöillä. Se, mikä saattaa tuntua laiskalta elämäntyyliltä, ​​on itse asiassa merkki siitä, kuinka hyvin sopeutuneita laiskiaiset ​​ovat: eläin on kehittynyt elämään rauhassa ja hiljaisuudessa korkealla puiden latvojen keskellä, missä se voi syödä ravinneköyhiä lehtiä, joita mikään muu eläin ei halua. Aika käytännöllistä! (Lähde)

Nokikaimaani vedessä

4. Nokikaimaani

Nokikaimaani (Melanosuchus niger) on suurin kaikista kuudesta Keski- ja Etelä-Amerikassa elävästä alligaattoriperheeseen kuuluvasta kaimaanilajista. Uros voi kasvaa jopa neljä metriä pitkäksi. Nokikaimaanit viihtyvät useissa eri elinympäristöissä Amazon-joella ja sen ympäristössä sekä järvissä ja tulvivilla kosteikoilla että savanneilla. Musta kaimaani syö kalaa, matelijoita (mukaan lukien muita kaimaaneja) sekä suurempia nisäkkäitä, kuten virtahepoja ja karjaa. Nuoret nokikaimaanit syövät enimmäkseen äyriäisiä. Kuivana aikana nokikaimaani rakentaa suuria, halkaisijaltaan 1,5 metrin kumpuja, joihin se munii. Nokikaimaaninaaras voi munia jopa 50–60 munaa ja pysyy aina lähellä pesää. Naaras auttaa avaamaan munat, kun ne kuoriutuvat 45–60 päivän kuluttua, sadekauden alkaessa. Laitoin metsästys ja kilpailu muiden kaimaanilajien kanssa asettavat lajin uhanalaiseksi. (Lähde)

Hyasinttiara

5. Hyasinttiara

Pitkään vakavasti uhattuna olon jälkeen hyasinttiara (Anodorhynchus hyacinthus) on nyt ”vain” vaarantunut. Kaunis, indigonsininen papukaija on erittäin kysytty lemmikkinä, ja sitä uhkaavat sekä metsästys että jatkuvasti kasvava maatalous, joka on hävittänyt suuren osan sademetsistä. Hyasinttiara on noin metrin mittainen hännästä nokkaan ja siten pisin lentävistä papukaijoista. Se pesii ontoissa puiden rungoissa ja elää enimmäkseen palmujen pähkinöillä ja siemenillä, jotka se hajottaa voimakkaalla mustalla nokallaan. Ne onnistuvat jopa  avaamaan pieniä kookospähkinöitä, joten kyse on todellisesta puruvoimasta! (Lähde)

6. Jaguaari

Jaguaari on Amerikan suurin kissaeläin. Kuvassa sen voi sekoittaa Afrikassa ja Aasiassa elävään leopardiin, mutta sillä on suuremmat täplät kuin leopardilla. Jaguaarilla on kaikista kissoista voimakkain purenta, ja se voi purra sekä alligaattorin ihon että kilpikonnan kuoren läpi. Jaguaari asuu mieluiten tiheissä metsissä, joissa sen on helppo pysyä piilossa. Se siirtyy avoimempiin maisemiin, kun on aika metsästää. Jaguaari syö kaikenlaisia eläimiä: kaloja, lintuja, matelijoita ja muita nisäkkäitä. Nämä upeat kissaeläimet elävät yksin ja ovat aktiivisia yöllä. Puolet jaguaarin alkuperäisistä elinympäristöistä on tuhoutunut ja ne on hävitetty kokonaan Yhdysvalloissa, Uruguayssa ja El Salvadorissa. Suurin jaguaarikanta löytyy nyt Amazon-joen valuma-alueelta. Kun ihmiset rakentavat entistä lähemmäs jaguaarien alueita, jaguaarien ja ihmisten välille syntyy yhä enemmän konflikteja. Salametsästys on myös uhka. Jaguaari täyttää tällä hetkellä lähes uhanalaisen lajin kriteerit. (Lähde)

Kuka on Amazonin hirviö? Sen kertoo Oscar-palkitun Cartoon Saloon -studion lyhytanimaatio – katso video täältä.

7. Kapybara

Kapybara eli vesisika on maailman suurin jyrsijä. Se asuu aina lähellä vettä – niin jokia, järviä että soita. Vesisika (Hydrochoerus hydrochaeris) elää usein jopa 20 eläimen laumoissa. Ne voivat kasvaa jopa 134 senttimetriä pitkiksi ja painaa 35–65 kiloa. Vesisika muistuttaa suurta marsua, ja sitä tavataan suuressa osassa Etelä-Amerikkaa. Vesisialla on varpaiden välissä ihoa ja sen silmät ja sieraimet sijaitsevat korkealla pään päällä. Tämä helpottaa uimista ja sukeltamista. Jos vesisika haluaa sukeltaessaan tietää mitä pinnan yläpuolella tapahtuu, sen tarvitsee vain työntää silmänsä ja korvansa veden yli. Vesisian ravinto koostuu lähinnä vesikasveista, mutta myös ruohosta. (Lähde)

8. Partasaki

Kriittisesti uhanalainen partasaki, joka myös tunnetaan nimellä pirunapina (Chiropotes satanas), on sakien sukuun kuuluva kädellinen. Se asuu yksinomaan Amazonin sademetsän itäosassa. Tämän hauskan kädellisen tunnistaa paksusta, mustasta turkista, erittäin erikoisesta parrasta sekä pitkästä, tuuheasta hännästä. Kuten useimmat apinat, sakitkin ovat sosiaalisia eläimiä. Ne elävät usein noin 30 yksilön ryhmissä ja viettävät paljon aikaa nyppien toistensa turkkia tai jopa leikkien muiden eläinlajien kanssa. Nämä mustapartaiset apinat juovat vettä muotoilemalla kätensä pieneksi kupiksi ja kaatamalla vettä suuhunsa. Ne luultavasti tekevät näin pitääkseen partansa kuivana ja siistinä. Partasakia uhkaa sen elinympäristöjen häviäminen. Teiden rakentaminen, maatalouden laajeneminen ja muut luontoa hävittävät toimet ovat ajaneet partasakin sukupuuttoon useilla alueilla, joilla se on aiemmin asunut. Myös ihmiset uhkaavat partasakia metsästämällä sitä syödäkseen sen lihaa ja käyttääkseen sen tuuheaa häntää pölyhuiskina. (Lähde)

Tule mukaan suojelemaan Amazonin sademetsiä

Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana Amazonissa tuhoutui yli 940 neliökilometriä metsää. Se on surullinen ennätys: jopa 64 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tuho vastaa aluetta, joka on yli neljä kertaa suurempi kuin koko Helsingin pinta-ala. Samaan aikaan Brasilian hallitus jatkaa maan ympäristönsuojelun vähentämistä ja haavoittuvaisten sademetsien hyödyntämisen laajentamista.

Käytä ääntäsi ja pysäytä Amazonin sademetsän riisto – allekirjoita vetoomus täältä.

Greenpeace on tehnyt tutkimustyötä ja raportoinut ja tarkkaillut Amazonin sademetsiä yli kahden vuosikymmenen ajan. Meillä on ainutlaatuinen asema luoda kansainvälistä tietoisuutta siitä mitä Amazonin selviytymisen varmistamiseksi on tehtävä. Emme ota vastaan tukea valtioilta ja yrityksiltä. Jotta voimme jatkaa tätä tärkeää työtä olemme riippuvaisia tavallisten ihmisten tuesta.