Turkulaisen Stiina Miettisen ensikosketus Greenpeacen vapaaehtoistyöhön oli, kun hän viime viikonloppuna keräsi Kesärauha-festivaaleilla nimiä Rokansaari-vetoomukseen. “Ajattelin, että varsinkin Kesärauhassa voisi olla sellainen ilmapiiri, jossa metsien suojeluun suhtauduttaisiin myönteisesti. Aavistukseni osoittautui oikeaksi”, hän kertoo.

Kesärauhassa esiintyneistä artisteista moni antoi tukensa Rokansaari-vetoomukselle, mm. Samuli Putro, Suistamon Sähkö, F, Jukka Nousiainen, Antti Autio sekä kuvassa esiintyvä Elsi Sloan. Kuva: Jaakko Kilpeläinen / Greenpeace

Jos olit viime viikonloppuna Kesärauha-festareilla Turussa, saatoimme tavata. Olin siellä keräämässä nimiä Greenpeacen Rokansaari-vetoomukseen.

Rokansaari on Saimaalla sijaitseva paratiisisaari, jonka jopa 130-vuotiaita metsiä UPM nyt uhkaa hakkuillaan. Uudella vetoomuksella haluamme estää tämän. Siksi lähdin mielelläni mukaan keräämään vetoomukseen nimiä, kun minua sinne pyydettiin. 

Tämä oli ensimmäinen kertani Greenpeacen vapaaehtoisena. Olen kuitenkin aiemmin ollut mukana muiden ympäristöjärjestöjen toiminnassa Turun suunnalla. Olin mukana esimerkiksi maaliskuussa Turun Luontomarssilla, ja sitä kautta tutustuin Greenpeacen sikäläiseen paikallisryhmään. 

Etenkin metsien suojelu on mielestäni supertärkeää. Luontokato kiihtyy ja monet metsien lajit ovat uhanalaisia.

Nimienkeruupisteellemme pystytettyyn taideseinään saivat festarivieraat kirjoittaa tai piirtää luontoaiheiset terveisensä. Niitä kertyikin seinään kymmeniä. “Luonto ennen voittoa”, kuuluivat kuvan henkilön terveiset. Kuva: Jaakko Kilpeläinen / Greenpeace

Metsäalan viherpesu on ollut valitettavan tehokasta

Päättäjät ja metsäteollisuuden toimijat kyllä sanovat, että metsät ovat tärkeitä ja että niitä täytyy suojella. Etenkin metsäyhtiöt antavat markkinoinnissaan ymmärtää, että metsätalous olisi kestävällä pohjalla. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, mitä tutkijat sanovat. 

Tutkijoiden keräämät faktat metsien todellisesta tilasta ja lisäsuojelun tarpeesta eivät ole vieläkään tavoittaneet isoa osaa suomalaisista. Moni kokee, että olemme luontokansaa ja metsien suojelussa oikein edelläkävijöitä. Metsäalan viherpesu on ollut valitettavan tehokasta.

Siksi aktivismia tarvitaan. Meidän tavallisten ihmisten on toimittava metsien hyväksi vapaa-ajallamme niin kauan kuin päättäjämme eivät suojele metsiä eivätkä viestinnällään anna riittävän selvää ja konkreettista kuvaa tilanteesta.

Antti Autio puhui kuulijoilleen metsien puolesta ja pyysi heitä allekirjoittamaan Rokansaari-vetoomuksen.

5 päivää ja 10 000 nimeä

Minusta tuntui hyvältä idealta kampanjoida kaupunkifestareilla metsien puolesta. Ajattelin, että varsinkin Kesärauhassa voisi olla sellainen ilmapiiri, jossa metsien suojeluun suhtauduttaisiin myönteisesti.

Aavistukseni osoittautui oikeaksi. Oli ihanaa nähdä, kuinka paljon festareilla oli Suomen luonnosta kiinnostuneita ihmisiä ja kuinka paljon he välittävät. Kävimme festarivieraiden kanssa lämminhenkisiä keskusteluita. Lisäksi monet Kesärauhan artistit tukivat vetoomusta muun muassa puhumalla siitä välispiikeissään. 

Myös muut vapaaehtoiset ottivat minut hyvin mukaan porukkaan, ja nimien keruu alkoi nopeasti sujua.

Festareiden viimeisenä päivänä, kun Rokansaari-vetoomus oli ollut netissä vasta viisi päivää, ylitimme 10 000 allekirjoituksen rajan. Liikaa niitä ei vieläkään ole, joten allekirjoitathan sinäkin

Ihanaa kesää!

Stiina Miettinen, Greenpeacen vapaaehtoinen

Rokansaari-vetoomuksen allekirjoittajat saivat iholleen vapaavalintaisen siirtotatuoinnin, joka esitti joko puuta tai hömötiaista. Kuva: Jaakko Kilpeläinen / Greenpeace

PS: Tule sinäkin vapaaehtoiseksi Greenpeacelle – ilmoittaudu uusien vapaaehtoisten iltaan 10.8.2023.