Muovisaaste

On aika pysäyttää tarpeettoman muovin tuottaminen. Vaikka meillä Suomessa muovin kierrättäminen on tehty helpoksi, maailmalla tilanne on hyvn erilainen, eikä meidän luontomme ole maailmasta irrallinen ekosysteemi.

Ongelma

Turha muovijäte vaarantaa terveyden. Muovijäte on ulottanut lonkeronsa kaikkialle. Tutkijat ovet löytäneet mikromuovia jo esimerkiksi syvänmerenhaudoista ja vastasyntyneen verestä – siis paikoista, joihin se ei missään nimessä kuuluisi. Muovijäte ei myöskään kuulu luontoon ja vesiimme, mutta ongelmaa ei ole vieläkään saatu hallintaan. Muovijätteen määrä on käsittämätön, ja sen uudelleenhyödyntäminen raaka-aineena on globaalisti vielä alkeellisella tasolla.

Mitä teemme

Tarvitsemme laajaan ongelmaan riittävän laajan ratkaisun: maailmanlaajuisen muovisopimuksen. Vahvalla, globaalilla sopimuksella voidaan varmistaa, että öljy ja kaasu pysyvät maassa ja investoinnit kohdistuvat kierrätykseen ja kierrätysjärjestelmiin, ja että hallitukset ympäri maailmaa työskentelevät muovikriisin pysäyttämiseksi.

YK-neuvottelut kansainvälisen sopimuksen laatimiseksi ja sinetöimiseksi ovat edenneet ja tavoitteena on saada koko prosessi päätökseen vuoden 2024 loppuun mennessä. Nyt on kuitenkin varmistettava, että lopullisesta sopimuksesta tulee riittävän vahva. Kannustamme hallituksia neuvottelemaan muovisopimuksesta, joka kattaa muovin koko elinkaaren tuotannosta jätteeksi. Ja sopimuksen sisällön on oltava oikeudellisesti sitova. Planeettamme ei yksinkertaisesti kestä lisää muovia eikä enempää tyhjiä lupauksia.

Lue lisää meristä