Greenpeace Nordenin aktivistit osoittavat Rypefjordissa, Hammerfestissa mieltä Equinorin arktista öljynporausta vastaan 29. huhtikuuta 2019.

Neljä aktivistia on noussut öljynporauslautta West Herculesille Rypefjordissa Hammerfestin eteläpuolella Pohjois-Norjassa osoittamaan mieltä öljynporausta vastaan. Equinor on aloittamassa öljynporauskautta Barentsinmerellä samaan aikaan, kun kasvava kansalaisliike ympäri maailmaa vaatii todellisia toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Norjan hallitus on myöntänyt öljynporausluvan, mutta luvan myöntäminen on haastettu oikeudessa perustuslain vastaisena. [1]

“Tämä aika vaatii tiukkoja toimia. Sen takia olen täällä tekemässä mitä tahansa kertoakseni Norjan hallitukselle, että pitääksemme planeettamme elinkelpoisena tuleville sukupolville, meidän on ajettava öljyteollisuus alas”, sanoo Greenpeace Nordenin aktivisti Karianne Andersen.

“Öljynporaus Arktiksella, kun alue sulaa nopeammin kuin koskaan, on sulaa hulluutta. Meillä on ilmastokriisi – jos otamme sen tosissamme, yhtään uutta öljykenttää ei voida avata. Siksi osoitamme rauhanomaisesti mieltä tänään”, sanoo Frode Pleym, Greenpeace Nordenin maajohtaja Norjassa.

Vain runsas viikko aiemmin tuhannet norjalaisnuoret osallistuivat koululakkoon vaatiakseen todellisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tammikuussa julkistetun mielipidetiedustelun mukaan enemmistö alle 24-vuotiaista norjalaisista kannattaa öljyn jättämistä maaperään ilmastonmuutoksen takia. Nuoret yli sadassa maassa ympäri maailman ovat viime kuukausien aikana vaatineet päättäjiltä toimia vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

“Nuoret Norjassa vaativat loppua öljylle. Nyt hallituksen on aika kuunnella ja toimia”, sanoo Haldis Helle, Natur og Ungdom -järjestön varapuheenjohtaja.

Öljy on Norjan tärkein vientituote, ja sitä poltetaan kaikkialla maailmassa. [2] Öljyn poraaminen ulkomailla poltettavaksi tekee Norjasta on maailman seitsemänneksi suurimman ilmapäästöjen viejän. [3]

“Öljy on yksi suurimmista uhista ilmastolle ja Pariisin sopimukselle, jonka Norja on allekirjoittanut ilmastokatastrofin välttämiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi alle 1,5 asteen. Norjan on oltava edelläkävijä ja lopetettava uuden öljyn etsiminen. Norjasta poratun öljyn aiheuttamat päästöt ovat Norjan vastuulla, emmekä me kanna vastuutamme”, Pleym sanoo.

Kuvia mielenosoituksesta

Lisätietoa:

Laura Meller, meriasiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 040 180 3322
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Runa Røed, tiedottaja Norjassa, Greenpeace Norden, puhelin +47 472 86 663

Viitteet:

[1] Luvat alkamassa oleviin porauksiin on annettu 23. luvanhakukierroksella. Nature ig Ungdom ja Greenpeace Norden on haastanut Norjan valtion oikeuteen näistä luvista Norjan perustuslain 112. pykälään vedoten. Perustuslaki määrittelee valtion vastuun turvata tuleville sukupolville kestävä ympäristö. Sallimalla öljynetsintä näin pohjoisessa valtio ei turvaa tätä oikeutta.

[2] https://www.norskpetroleum.no/produksjon-og-eksport/eksport-av-olje-og-gass/

[3]https://storage.googleapis.com/planet4-norway-stateless/2019/04/85e38148-85e38148-oci-the-skys-limit-norway-report-norwegian-03.pdf