Fortum avaa uuden Datteln 4 -hiilivoimalan huomenna. Greenpeace välittää tänään Fortumille terveisiä valtionyhtiön omistajilta kiinnittämällä viestejä valtionyhtiön pääkonttorin seinään ja toimittamalla johdolle kirjan, johon on koottu 2582 suomalaisen Fortumille lähettämät terveiset. Viesteissä vaaditaan Fortumilta nopeita toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi: hiilivoimasta tulee luopua ja valtionyhtiön tulee sitoutua Pariisin ilmastosopimukseen.

”Me välitämme Fortumille tuhansien suomalaisten terveiset: hiilivoiman aika on ohi, eikä uuden hiilivoimalan avaamista keskellä ilmastokriisiä voi perustella mitenkään. Ihmisten lähettämissä viesteissä kuuluu tyrmistys: suomalaiset eivät ymmärrä, miten meidän valtionyhtiömme voi toimia näin”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Tammikuun lopussa Greenpeace kysyi suomalaisilta, minkälaisen viestin he haluaisivat lähettää Fortumin johdolle. Ensimmäiset 2582 viestiä koottiin 500-sivua pitkäksi kirjaksi, joka toimitetaan tänään Fortumin johdolle, eli toimitusjohtaja Pekka Lundmarkille ja hallituksen puheenjohtaja Matti Lievoselle. Viestejä kiinnitetään myös Fortumin pääkonttorin lasiseiniin.

Huomenna lauantaina Datteln 4 -hiilivoimalan avajaispäivää vietetään online-mielenosoituksen merkeissä. Myös Saksassa järjestetään mittavia mielenosoituksia.

“Valtionyhtiö Fortum antaa synkän lahjan huomenna koulunsa päättäville nuorille. Kuten eräässä viestissä todetaan, on erittäin surullista, että nuoret joutuvat kärsimään meidän sukupolvemme suuryritysten päätöksistä. Kaikkien uuden hiilivoimalan avaamisen sallineiden toimijoiden on syytä hävetä ja muistaa tämä synkkä päivä”, Olli Tiainen sanoo.

Esimerkkejä viesteistä:

”Olen 19-vuotias ja haluan tulevaisuuden, en kuollutta planeettaa. Suomalaiset äänestivät kunnianhimoisten ilmastotoimien puolesta ja teidän tulee toteuttaa niitä.” – Linnea

”Hiilivoimaa vuonna 2020, oikeasti?” – Matti

”Voi tätä häpeän päivää, voi tätä suomalaisen valtionyhtiön ahneutta!! Hiilivoima ja Datteln 4 alas välittömästi!” – LM

”Sitoutukaa Pariisin ilmastosopimukseen!” – Meri

”Tunnen surua ja huolta siitä, että lapseni ja hänen sukupolvensa saavat kärsiä meidän sukupolvemme suuryritysten päätöksistä. Päättäkää viisaasti. Olkaa ihmisiksi.” – Elina

”Haluan nähdä teiltä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Luopukaa hiilivoimasta ja valtioiden kiristämisestä. Nyt. Kiitos.” – Karri

Olkaa positiivinen esimerkki! (vielä ehditte)” – Johanna

”Kohti puhtaampaa maailmaa – sanoista tekoihin Fortum!” – Petri

Lisätiedot:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
040 751 7957
[email protected]