Greenpeace järjesti Vuoden huiput -mainosgaalassa yllätysohjelmanumeron, jossa järjestö julkisti Vuoden huiputus -kilpailun voittajan. Ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen piti gaalassa juhlapuheen, jossa hän vaati fossiilimainonnan lopettamista ja korosti mainosalan vastuuta elinkelpoisesta ympäristöstä.

Vuoden huiput -mainosgaalassa julkistettiin vuoden huiputus -kisan voittaja.
Vuoden huiputus -kisan voittaja julkistettiin Vuoden huiput -mainosgaalassa 28.4.2022. Kuva: Antti Yrjönen / Greenpeace

Greenpeacen järjestämä Vuoden huiputus -mainoskilpailu päättyi torstaina 28. huhtikuuta energiayhtiö Fortumin selvään voittoon.

Verkkoäänestykseen perustuvassa kilpailussa selvitettiin, mikä on yleisön mielestä kuluneen vuoden törkein ja vastuuttomin fossiilimainos tai -mainoskampanja. Kilpailussa annettiin ääniä 4508. Niistä selvä enemmistö, 2254 ääntä, meni muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla esillä olleelle Fortumin mainokselle, jonka slogan antaa ymmärtää, että Fortum tekee maailmasta puhtaampaa.

Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen pitää Fortumin mainosta oppikirjaesimerkkinä viherpesusta.

“Fortumin vuosittaiset päästöt ovat lähes neljä kertaa koko Suomen päästöjen suuruiset. Fortum on viime vuosina muun muassa avannut uuden hiilivoimalan Saksaan, haastanut hiilestä eroon pyrkivän Hollannin oikeuteen, panostanut fossiilikaasuun ja jatkanut normaalisti liiketoimintaansa Venäjällä”, Tiainen muistuttaa.

Vuoden huiputus -kisassa olivat Fortumin lisäksi ehdolla BMW (1243 ääntä), Finnair (763 ääntä) ja ST1 (248 ääntä). Mainoksiin voi yhä tutustua osoitteessa vuodenhuiputus.fi.

Mainonnalla rooli ilmastokriisissä

Greenpeace julkisti voittajan mainosalan Vuoden huiput -juhlagaalassa ohjelmanumerolla, joka oli yllätys gaalan järjestäjille ja osallistujille. Kesken gaalan Olli Tiainen käveli lavalle kahden muun Greenpeacen aktivistin kanssa ja piti pienen juhlapuheen.

“Halusimme julkistaa kilpailun voittajan nimenomaan Vuoden Huiput – gaalassa, koska toivomme, että myös mainos- ja viestintätoimistot pohtivat kriittisesti omaa rooliaan ilmastokriisissä ja sen ratkaisemisessa. Mainoksilla vaikutetaan kulutukseen, pestään hiilenmustaa vihreäksi ja muokataan kuvaa hyvästä ja tavoiteltavasta elämästä. Mainostoimistoilla on suuri valta ja sitä myöten myös suuri vastuu”, Tiainen sanoo.


Katso juhlapuhe Greenpeacen Instagram-tililtä.

Fortumin mainos Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa lukee "Driving the change for a cleaner world". Mainoksen päällä on Greenpeacen banderolli tekstillä "Ei fossiilimainoksia, kiitos".
Kisan voittanut Fortumin mainos löytyy Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Greenpeace järjesti mainoksen luona fossiilimainonnan vastaisen mielenosoituksen marraskuussa 2021. Kuva: Matti Matikainen / Greenpeace.
Kilven muotoinen vuoden huiputus -kisan palkinto.
Voittajalle teetettiin myös pieni palkinto. Kuva: Antti Yrjönen / Greenpeace
This is fien -meemikoira vuoden huiput gaalan sisäänkäynnin luona.
Suositusta somemeemistä tuttu koirahahmo herätti huomiota ennen gaalaa juhlapaikan sisäänkäynnin luona. Kuva: Antti Yrjönen / Greenpeace.