“Pekka, walk the talk”, eli toimi kuten puhut, vaativat Greenpeacen mielenosoittajat tänään Fortumin pääkonttorilla Keilaniemessä. Uniper-kaupan myötä jopa Suomea suuremmaksi saastuttajaksi noussut Fortum julkisti tänään osavuosikatsauksensa [1].

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark on puhunut ripeiden ilmastotoimien puolesta, mutta samaan aikaan Fortumin tuleva tytäryhtiö Uniper tekee kaikkensa jarruttaakseen hiilivoimaloiden sulkemista Euroopassa.

“Fortum ei voi enää piiloutua Uniperin selän taakse ja selitellä sen tekoja parhain päin, vaan toimitusjohtajalta tarvitaan nyt selkeä kannanotto siitä, että Fortum kannattaa hiilen alasajoa Pariisin sopimuksen velvoittamassa aikataulussa ja pidättäytyy toimista, jotka hankaloittavat valtioiden siirtymää pois fossiilisista polttoaineista”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Muutama viikko sitten Fortum ilmoitti nostavansa omistusosuutensa Uniperista 70,5 prosenttiin. Uniper puolestaan uhkasi syyskuussa haastaa Hollannin välimiesoikeuteen liittyen Hollannissa valmisteilla olevaan hiilikieltolakiin, joka velvoittaisi Uniperinkin sulkemaan Hollannin hiilivoimalansa vuoden 2029 loppuun mennessä. Mikäli Fortumin tuleva tytäryhtiö toteuttaa aikomuksensa oikeusteitse haettavista korvauksista, siitä tulee merkittävä ennakkotapaus koko Euroopan tasolla. Tapauksen myötä myös muut hiiliyhtiöt voisivat vaatia valtioilta jättikorvauksia oikeusteitse ja hankaloittaa näin valtioiden fossiilisista luopumista. Veronmaksajien rahoja yritettäisiin pumpata fossiilifirmojen osakkeenomistajille, kun niitä tarvittaisiin reilun siirtymän mahdollistamiseen työntekijöille.

“Lundmarkin tulee kantaa vastuunsa ja sanoa suoraan, ettei Fortum hyväksy Uniperin aikeita jarruttaa Pariisin sopimuksen toteutumista ja lyödä rahoiksi Hollannin hiilikieltolain avulla. Tähän mennessä Fortum on puolustellut Uniperin aikomuksia. Tätä ei voi hyväksyä, erityisesti valtionyhtiöltä”, Tiainen sanoo.

Fortum on puolustanut Uniperin uhkausta vetoamalla yrityksiä suojelevaan Kansainväliseen energiaperuskirjaan (ECT). Peruskirja on kuitenkin vanhentunut, eikä vastaa ilmastokriisin ja ilmastosopimusten asettamia tavoitteita. EU-maiden tulisikin hylätä koko sopimus. Sopimuksen päivittämisen tarve on tunnistettu myös EU-tasolla.

“Mielipiteet hiilen polttoa kohtaan jyrkentyvät nyt nopeasti. Seuraavaksi vuorossa on kaasu: esimerkiksi Ruotsin hallitus päätti vain pari viikkoa sitten, ettei ruotsalaisen kaasuyhtiön Swedegasin nesteytettyä maakaasua saa kytkeä Ruotsin kaasuverkkoon, ja vetosi päätöksessä ilmastosyihin. Vastuullisuus kiinnostaa sijoittajia, ja myös Fortumin kohdalla sijoituksia kannattaa harkita uudestaan, sillä Fortumin Uniper-selittelyt eivät vakuuta”, Tiainen sanoo.

Kuvia Greenpeacen mielenosoituksesta

Voit lukea lisää Fortumin Uniper-kaupasta täältä

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]

Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
050 368 8488
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja
041 460 9873
[email protected]

Taustaa:

[1] Vuodelta 2018 Fortum raportoi 26,4 Mt päästöt (Fortum kestävä kehitys 2018, sivu 25) ja Uniper, josta Fortum omistaa 49,9 % raportoi 70,1 Mt päästöt (Uniper Sustainability Report 2018, sivut 11–12 Scope 13 päästöt). Näin ollen Fortum on vastuussa 26,4 Mt + 35,05 Mt = 61,5 Mt päästöistä, kun Suomen kansalliset kasvihuonekaasupäästöt olivat 57 Mt (Tilastokeskus: Suomen kasvihuonekaasupäästöt 2018).