Greenpeacen ja Elokapinan mielenosoitus TAHTO-museolla. Mieleonosoittajilla on banderolleja, joissa lukee "loppu viherpesulle" sekä "Viherpesu on noloa."
Kuva: Tero Ojala / Elokapina.

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit ovat kokoontuneet TAHTO-museolle Olympiastadionille, jossa avataan urheilun ja ympäristön suhdetta kriittisesti tarkasteleva “Menneen talven lumet” -näyttely. Öljy-yhtiö St1 on yksi näyttelyn pääyhteistyökumppaneista. 

“St1 tekee voittoa kiihdyttämällä ilmastokriisiä ja esiintyy samaan aikaan sen ratkaisijana tekemällä “ilmastoyhteistyötä” Olympiakomitean kanssa ja sponsoroimalla tätä näyttelyä.Tätä voisi verrata siihen, että tupakkayhtiö sponsoroisi syöpäsairaalaa”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Urheilupesu eli likaisen imagon kiillottaminen urheilua sponsoroimmalla on puhuttanut viime aikoina erityisesti miesten jalkapallon MM-kisoihin liittyen. Teema on ollut esillä myös, kun viime viikonloppuna Norjan hiihtokilpailukauden avajaisissa ruotsalainen hiihtäjä Emil Johansson Kringstad osoitti mieltään kilpailua sponsoroinutta öljy-yhtiö Equinoria vastaan

St1:n liiketoiminta pohjautuu fossiilisten polttoaineiden myyntiin. Vuonna 2021 yhtiön hiilidioksidipäästöt olivat 15 miljoonaa tonnia. Vertailun vuoksi koko Suomen liikenteen päästöt vuonna 2021 olivat 10,1 miljoonaa tonnia. St1:n liiketoiminta on hyötynyt merkittävästi Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamasta energian hinnan noususta. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla St1 yli kaksinkertaisti liikevoittonsa.

“Urheilupesun sijaan St1:n olisi syytä tarkastella omaa liiketoimintaansa kriittisesti. Yhtiön tulisi keskittyä puheiden sijaan tekoihin liiketoimintansa sovittamiseksi Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen”, sanoo Elokapinan aktivisti Ida Korhonen.

Eilen keskiviikkona talviurheilijoiden ilmastojärjestöt Protect Our Winters Finland ja Save Pond Hockey kertoivat jäädyttävänsä yhteistyökumppanuutensa TAHTO-museon kanssa toistaiseksi. 

Valokuvia medialle ladattavissa täältä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen
Ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace
040 164 8606
[email protected]

Ida Korhonen 
Aktivisti, Elokapina
050 370 2907 
[email protected]

Mari Vaara
Tiedottaja, Greenpeace
040 751 7957
[email protected]