Fortum kertoi tänään osavuosikatsauksessaan, että yhtiö aloittaa hallitun poistumisen valmistelun Venäjältä.

“Poistuminen Venäjältä on vähintä, mitä Fortumilta nyt vaaditaan. Fortumin ilmoitus tulee kuitenkin aivan liian myöhään eikä poistumiselle asetettu edes päivämäärää. Ukrainan jälleenrakentamiseen vaaditaan jo nyt vähintään 600 miljardia ja sota jatkuu, sen rinnalla Fortumin kulut ovat pienet”, sanoo Julia Melnyk ukrainalaisesta ympäristöjärjestö Ekoltavasta.

Fortumilla ja tytäryhtiö Uniperilla on edessään myös ratkaisevat hetket, sillä seuraavat maksut venäläisestä kaasusta tulee toimittaa Gazpromille toukokuun loppuun mennessä. Fortumin toimitusjohtaja ja Uniperin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markus Rauramo kertoi, että Uniper keskustelee Saksan hallituksen ja Gazpromin kanssa, jotta maksut onnistuisivat pakotteita kiertämättä.

“Fortumilla on vain muutama viikko aikaa löytää ratkaisu. Niin energiakomissaari Kadri Simson kuin Fortumin pääomistaja Suomen valtio ovat todenneet, että tilin avaaminen Gazprombankiin ei ole hyväksyttävä ratkaisu. Jos Fortum ja Uniper näin kuitenkin tekevät, ei valtio-omistajalle voi jäädä muuta vaihtoehtoa kuin kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous ja erottaa yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja”, kommentoi Greenpeacen ilmasto-ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Lisätietoja:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden
040 164 8606
[email protected]

Julia Melnyk, toiminnanjohtaja, Ekoltava
+380 (99) 984 98 41