Greenpeace heijasti tänä aamuna hiilen vastaisen viestin Helsingin eteläisessä kantakaupungissa sijaitsevan Salmisaaren hiilivoimalan seinään. Järjestö vaatii, että Helsinki luopuu ilmastonmuutosta kiihdyttävän kivihiilen polttamisesta 2025 mennessä.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on aikeissa jatkaa hiilen polttamista Salmisaaren voimalassa vielä 2030-luvulla. Vuonna 2015 Helsingin valtuusto päätti sulkea Hanasaaren hiilivoimalan, mutta Salmisaaren voimalassa poltettavan hiilen kohtalo jäi auki. Ilmastonmuutoksen rajoittaminen Pariisin sopimuksen mukaiseen 1,5 asteeseen kuitenkin vaatii hiilivoimasta luopumista jo 2020-luvun alkupuolella.

Greenpeacen aktivistit heijastivat 6. maaliskuuta 2018 hiilen vastaisen viestin Helsingissä sijaitsevan Salmisaaren hiilivoimalan seinään.


“On käsittämätöntä, että Helsingissä edes ajatellaan, että hiiltä voisi polttaa vielä toistakymmentä vuotta. Pääkaupungissa on pystyttävä parempaan ja me tiedämme, että Helen myös pystyy kun tahtoa löytyy. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin huonolta, sillä yli puolet lämmöstämme tuotetaan hiilellä”, kommentoi Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on ehdottanut, että hiilen polttaminen energiantuotannossa kiellettäisiin vuoteen 2025 mennessä ja Tammikuun lopulla Helsingissä jätettiin valtuustoaloite, jossa vaaditaan Helsinkiä välittömästi selvittämään mahdollisuudet luopua hiilen poltosta Salmisaaressa. Greenpeacen taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisesta kannattaa Tiilikaisen ehdotusta.

Greenpeacen Hiiletön Helsinki 2025-kampanja muistuttaa, että energiatehokkuuden ja päästöttömän uusiutuvan energian mahdollisuudet on syytä hyödyntää monimuotoisesti hiilestä eroon pääsemiseksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että esimerkiksi Helen aikoo hiilikiellon tullessa siirtyä polttamaan biomassaa.

“Helsinki voi halutessaan olla maailmanluokan suunnannäyttäjä päästöttömän lämmittämisen saralla. Siirtyminen hiilestä biomassaan ei kuitenkaan riitä, sillä se ei ole päästötöntä. Aidosti kestävästi tuotettuja pellettejä ei riitä Suomessa edes Helsingin tarpeiksi. Siksi meidän on vaadittava parempaa kaupunkienergiaa”, Tiainen jatkaa.
Painolaatuisia kuvia aamun mielenilmauksesta löydät täältä.

YhteystiedotOlli Tiainen, Ilmasto-ja energiavastaava, 040 164 8606, [email protected]
Juuso Janhunen, tiedottaja, 040 160 1527, [email protected]