Ukrainalaiset ympäristöjärjestöjen edustajat ovat tällä viikolla tavannet videokokouksessa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston viranhaltijoita. He kertoivat vakavan huolensa suomalaisten valtionyhtiöiden, erityisesti Fortumin, toiminnasta Venäjällä.

Seitsemän mielenosoittajaa pitävät Eduskuntatalon edustalla Greenpeacen banderollia, jossa on teksti "stop fuelling war".
Ukrainan presidentti Zelenskyin eduskunnalle pitämän puheen kanssa samaan aikaan järjestetty Ukrainan tukimielenosoitus 8.4.2022.

Tapaamiseen osallistuivat Kostiantyn Krynytskyi ja Anna Ackermann Ecoaction-järjestöstä, Andrii Martyniuk ja Natalia Lushnikova Ecoclub-järjestöstä sekä Julia Melnyk Ekoltava-järjestöstä. Tapaamisessa oli mukana myös Greenpeacen edustajat.

Ukrainalaiset ympäristöjärjestöt ovat tavanneet myös Fortumin edustajia. He toivat omistajaohjausosastolle esiin turhautumisensa Fortumin haluttomuuteen luopua liiketoiminnastaan Venäjällä. He myös huomauttivat, että edelleen venäläistä fossiilista energiaa tuovat yhtiöt ja Venäjällä toimiva Fortum toimivat Suomen hallituksen tavoitteita vastaan. Pääministeri Sanna Marin on julkisesti todennut, että Suomen on irtauduttava venäläisestä energiasta.

”Kaksi viikkoa sitten venäläiset yrittivät pommittaa alueen suurinta lähetysantennia Iskander-ohjuksilla kymmenen kilometrin päässä kotoani. 21 ihmistä kuoli, eikä lähistöllä ollut sotilaskohteita. Näiden ohjusten valmistuksessa käytettiin länsimaista teknologiaa ja länsimaista rahaa. Länsimainen raha virtaa edelleen Venäjälle ja sen virta on kymmeniä kertoja suurempi kuin kaikki apu Ukrainalle yhteensä”, sanoi Ecoclubin toiminnanjohtaja Andriy Martynyuk.

”Kiireellisyys. Sitä me pyydämme. Kerta toisensa jälkeen kuulemme eri hallituksilta ja yrityksiltä päätöksistä, jotka tehdään ’pian’. Se ei riitä, se saa meidät vihaisiksi. Venäjän fossiiliset ruokkivat sotaa maassani. Jo lähes kaksi kuukautta kestäneessä sodassa tuhannet siviilit ovat jo kuolleet. Joka päivä ja joka minuutti määrä kasvaa. Euroopan hallituksilla, myös Suomen hallituksella, on kyky pysäyttää tämä. Mutta jokainen toimettomuuden päivä merkitsee ukrainalaisille lisää tuskaa ja kärsimystä”, sanoi Ecoactionin energiaosaston johtaja Kostiantyn Krynytskyi.

”Emme saa tottua Ukrainan sotaan! Älä totu tuhansien siviilien, kidutettujen naisten ja raiskattujen lasten kuolemaan. Jos asetat yhteen vaakakuppiin ihmishenget ja toiseen taloudellisen vaurauden, kumman pitäisi painaa enemmän? Me ukrainalaiset toivomme, että hallitusten ja yritysten valinta on ihmisten elämä. Pyydämme Suomen hallitusta asettamaan Venäjän kaasun, öljyn ja hiilen ostokiellon mahdollisimman pian, jotta tämä sota päättyisi nyt, ei kuukauden tai vuoden päästä!” sanoo Ekoltavan toiminnanjohtaja Julia Melnyk.

Fortumilla ja sen tytäryhtiöllä Uniperilla on Venäjällä 11 kaasuvoimalaa ja yksi ruskohiilivoimala. Nämä voimalaitokset tuottavat lämpöä, höyryä ja sähköä Venäjän kaupungeille ja teollisuudelle – mukaan lukien öljy- ja kaasuteollisuus. Fortumin tytäryhtiö Uniper on yksi suurimmista venäläisen kaasuntuojista Eurooppaan. Toistaiseksi Fortum ja Uniper ovat ilmoittaneet, että ne eivät tee uusia sopimuksia Venäjän kanssa, mutta nykyinen sopimus on voimassa vielä pitkään, kaasulla jopa vuoteen 2030 ja sen jälkeen. Fortum käyttää myös venäläistä ydinpolttoainetta Suomen Loviisa-1 ja 2 -ydinvoimalaitoksissa, eikä se ole ilmoittanut vaihtavansa polttoaineen toimittajaa.

Fortumin lisäksi myös suomalainen kokonaan valtion omistama Gasum ruokkii sotaa kaasuntuonnillaan. Gasum tuo Suomeen venäläistä kaasua sekä kaasuputken kautta että LNG:tä, eikä ole ilmoittanut lopettavansa venäläisen kaasun tuontia.

Lisätietoa:

Kostiantyn Krynytskyi, Ecoaction, [email protected], +380 95 487 4769
Olli Tiainen, ilmasto- ja energiaasiantuntija, Greenpeace Norden, +358 40 164 8606