Valtionyhtiö Fortum on avaamassa uutta Datteln 4-hiilivoimalaa Saksaan vuonna 2020. Greenpeace kritisoi uuden hiilivoimalan avaamista ilmastokriisin keskellä julkaisemalla parodiavideon toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin yhtiökokouspuheesta. Fortum vastasi kritiikkiin vaatimalla videon poistamista.

“Me olemme tilanteessa, jossa Suomen valtionyhtiö on avaamassa uutta hiilivoimalaa Saksaan vuonna 2020. Uuden hiilivoimalan avaaminen keskellä ilmastokriisiä antaa väärän signaalin maailmalle ja on ristiriidassa Fortumin brändin ja johdon puheiden kanssa. Tämän ristiriidan toimme esiin parodian keinoin. Fortum vastasi hiljentämällä kritiikin”, sanoo Greenpeace Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki.

Greenpeace julkaisi parodiavideon omissa kanavissaan Facebookissa ja Instagramissa 24. huhtikuuta. Fortum palkkasi asianajotoimisto Roschierin tekemään videosta valituksen Facebookille ja sai videon poistettua sekä Greenpeacen omalta Facebook-sivulta että Instagramista. Greenpeace sai poistamisesta ilmoituksen 29. huhtikuuta. Greenpeace on lähettänyt vastauksensa Fortumin johdolle ja lakimiehille eilen 12. toukokuuta. Kirje on julkinen, ja se on luettavissa täällä.

“On vaikea olla tulkitsematta tätä muutoin kuin siten, että Fortum haluaa vedota perusteettomasti tekijänoikeuksiin vaientaakseen kritiikin, joka koskee sen vastuuttomia sijoituksia hiilivoimaan”, Hanna Paulomäki sanoo.

Video on osa Greenpeacen kampanjaa, joka vaatii, että Fortum sulkee hiilivoimalansa vuoteen 2030 mennessä, ei avaa uusia hiilivoimaloita ja sopeuttaa liiketoimintansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi. Kampanja koostuu monenlaisista vaikuttamisen tavoista, kuten suorasta keskustelusta Fortumin ja päättäjien kanssa, rakentavasta viestinnästä, yhteistyöstä muiden järjestöjen kanssa, kansalaisaktivismista ja taiteesta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Suomen maajohtaja
040 701 8933
[email protected]

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
040 751 7957
[email protected]

Taustamateriaalit: