Greenpeace Nordenin aktivistit ottivat kantaa rauhan ja turvallisen tulevaisuuden puolesta maalaamalla torstain ja perjantain välisenä yönä sodan ja hiilenpolton vastaisia iskulauseita venäläisiin hiilijunavaunuihin Kouvolassa. Mielenosoituksen tarkoitus on tehdä näkyväksi se, miten Eurooppa rahoittaa edelleen Venäjän Ukrainassa käymää sotaa fossiilisten polttoaineiden kaupalla. Junavaunuihin maalattiin venäjäksi ja englanniksi viestit “Ei hiiltä” ja “Ei sotaa”.

“Euroopan valtioiden ja teollisuuden riippuvuus venäläisestä hiilestä, öljystä ja kaasusta rahoittaa miljardeilla Venäjän sotakoneistoa. Suomalaisten yritysten täytyy välittömästi lopettaa kaikki fossiilisten hankkiminen Venäjältä, eikä suomalaisten satamien tule toimia Venäjän sotakoneistoa rahoittavan raaka-ainekaupan porttina maailmalle”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeace Nordenin ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Aktivistit maalaamassa hiilijunan vaunuihin tekstiä "NO COAL NO WAR".

Junavaunut kuljettavat teollisuuskäyttöön tarkoitettua hiiltä Hankoon, Koverharin satamaan, ja sieltä vaunut kulkevat tuhansien kilometrien matkan takaisin Venäjälle, Novosibirskin alueelle Etelä-Siperiassa. Koverharin satamassa hiilirahtia operoi suomalainen Oy M. Rauanheimo ja sen kuljetuksista vastaa Viron valtion omistama AS Operail.

“Tämänhetkiset pakotteet eivät riitä. EU-maat ovat sodan alkamisen jälkeen käyttäneet yli 14 miljardia euroa fossiilisten ostamiseen Venäjältä. Öljy-, kaasu- ja hiiliriippuvuuden on loputtava nyt, jotta voimme varmistaa rauhan ja ratkaista ilmastokriisin”, Olli Tiainen jatkaa.

Yli neljänkymmenen eurooppalaisen ympäristöjärjestön ja think tankin Europe Beyond Coal -yhteenliittymän tilaaman selvityksen mukaan pelkästään Suomi käytti vuonna 2021 yli 8 miljardia euroa fossiilisten hankkimiseen Venäjältä. Ukrainan sota todistaa, että Euroopan fossiiliriippuvuus syö EU-maiden pakotteiden uskottavuutta ja ruokkii ilmastokriisin lisäksi siviileihin kohdistuvia konflikteja niin Ukrainassa kuin muuallakin.

Kuvia mielenilmauksesta voit ladata täältä.

Lisätietoja
Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
0401648606
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
[email protected]