Pohjanmeri 18.8.2020 – Neljä Greenpeacen aktivistia ui tänään aamulla Rainbow Warrior -alukselta Pohjanmerellä, Tanskan merialueella sijaitsevan Danin öljykentän poikki Dan Bravon öljynporauslautalle. Aktivistit osoittavat nyt öljynporauslautalla rauhanomaisesti mieltään Tanskan öljy- ja kaasuntuotantoa vastaan. Aktivistit vaativat Tanskalta kaikesta öljyn- ja kaasunetsinnästä luopumista, jota tulisi seurata kotimaisten fossiilisten polttoaineiden tuotannon lopettaminen ja mittavat laajennukset maan merituulivoimaan.

“Me osoitamme tänään rauhanomaisesti mieltämme Dan Bravolla kertoaksemme Tanskan päättäjille, että on aika tehdä rohkeita päätöksiä uuden öljyn ja kaasun etsimisen kieltämiseksi – jos he aikovat olla vihreitä edelläkävijöitä, kuten he väittävät olevansa”, sanoo yksi mielenosoitukseen osallistuvista aktivisteista, 21-vuotias Ida Marie.

Tanskalla on kansainvälisesti maine vihreänä edelläkävijänä, vaikka sen hallitus tukee edelleen öljy- ja kaasuteollisuutta, ja on hyväksynyt fossiilisten polttoaineiden tuotannon jatkon jopa vuoden 2050 tuolle puolen – huolimatta siitä, että tuo vuosi on Tanskan asettama takaraja maan hiilineutraaliudelle. Julkinen kritiikki näin tekopyhää toimintaa kohtaan voimistuu entisestään, koska Tanskan hallitus on tähän asti vältellyt uusien öljyn- ja kaasunetsintähankkeiden kieltävän lain säätämistä – vaikka he ovat täysin tietoisia fossiilisten polttoaineiden ilmastolle ja ihmisille aiheuttamista vaaroista. Öljynporauslautalle uineet aktivistit haluavat, että Tanskan hallitus alkaa lopultakin toimia ja lunastaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti tehdyt lupauksensa sijoittaa vihreään elvytykseen, jota tarvitaan myös koronankriisin selättämiseksi.(1)(2)

Tanska aloitti öljynporauksen vuonna 1972 juuri Dan Bravon öljynporausalueella. Tänä päivänä Pohjanmeren Tanskalle kuuluvalla merialueella on 55 porauslauttaa, joiden tuotanto tekee Tanskasta EU:n suurimman öljyntuottajan ja seitsemänneksi suurimman kaasuntuottajan.

Greenpeacen aktivistit uivat öljynporauslautalle, koska alusten on lain mukaan pysyttävä 500 metrin suuruisen turva-alueen ulkopuolella lautasta. Aktivisteilla on mukanaan tarvittavat varusteet ja ravintoa, jotta he voivat pysyä lautalla päiväkausia. Heillä on myös mukanaan viestintävälineitä, joilla he pitävät yhteyttä tukijoihin ympäri maailman.

Koronaviruspandemian varotoimena kaikki aktivistit ja Rainbow Warrior -aluksen miehistö on testattu viruksen varalta ja pidetty eristyksissä seitsemän päivän ajan ennen mielenilmausta.

Valokuvia mielenilmauksesta Dan Bravo -öljynporauslautalla

Lähteet:

[1] Tanskaan kohdistuva paine öljyn- ja kaasunetsinnän kieltämiseksi 

[2] Tanskan tekemiä lupauksia vihreän elvytyksen puolesta

Yhteystiedot:

Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija, Greenpeace Norden
050 368 8488, [email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace Norden
040 482 5541, [email protected]

Emma Oehlenschläger, Press Officer (Kontakti aktivisteihin ja laivalle), Greenpeace Denmark 
+45 33376399, emma.oehlenschlä[email protected]