YK:n ilmastohuippukokous pidetään New Yorkissa tulevana maanantaina, vain muutama päivä sen jälkeen, kun yli 4 miljoonaa ihmistä osallistui ilmastolakkojen ensimmäiseen päivään.
Nuorten koolle kutsumat ilmastolakot kasvoivat perjantaina historiallisen suuriksi ilmastomielenosoituksiksi ympäri maailman. Yksin Saksassa ilmastolakkoon osallistui arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä, Australiassa yli 400 000 ja Yhdysvalloissa yli 500 000. Mielenosoituksia tullaan näkemään viikon sisällä lisää, myös Suomessa. Tämän hetkisen tiedon mukaan Global Climate Strike -tapahtumia järjestetään yhteensä noin 5800 paikassa, 163 eri maassa.
Ilmaston superviikko jatkuu maanantaina New Yorkissa YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin koolle kutsumalla ilmastohuippukokouksella, joka pyrkii vauhdittamaan maiden ilmastotoimia linjaan Pariisin sopimuksen 1,5°C tavoitteen kanssa. Presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu yhdeksi pääpuhujista osioon, joka käsittelee suunnitelmia hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.
“Suomessa käytiin keväällä ilmastovaalit, minkä seurauksena maamme hiilineutraliuustavoitetta aikaistettiin kymmenellä vuodella. Tämä on ansaitusti herättänyt kansainvälistä huomiota ja nyt siitä halutaan kuulla lisää. Presidentti Niinistöllä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus lyödä Suomi maailmankartalle väkevällä puheella ja luvata maailman nuorille, että me suomalaiset teemme oman osamme. Me näytämme, miten hiilineutraliuudesta tehdään totta, kestävästi ja reilusti”, sanoo Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.
Suomessa ilmastolakkoja järjestetään perjantaina 27. syyskuuta. Helsingissä ilmastolakkotapahtumaa vietetään eduskuntatalolla klo 10-14. Helsingin lisäksi tällä hetkellä mukana ovat ainakin Espoo, Turku, Tampere, Jyväskylä, Salo, Kuopio, Joensuu, Lahti, Oulu ja Rovaniemi.
Helsingissä lakon koollekutsujina on nuorten ilmastoliikkeen ja ympäristöjärjestöjen lisäksi laaja joukko muita järjestöjä Amnestysta Suomen ammattiinopiskelevien liitto Sakki ry:hyn. Tukensa nuorten ilmastolakolle ovat osoittaneet myös monet ammattiliitot, kuten lakkoilijoille lounasta Helsingissä tarjoileva SAK sekä ammattiliitot PRO ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Myös monet yritykset ympäri maan tukevat lakkoja.
“Nuoret ovat lakkoilleet jo pitkään. Nyt on myös aikuisten vuoro vaatia ilmastotekoja. Yhdessä saimme aikaan sen, että Suomella on historiallisen hyvät ilmastotavoitteet. Pitämällä painetta yllä varmistetaan, että nuo tavoitteet myös muuttuvat teoiksi”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.
Lisätiedot ja haastattelut:
Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
050 368 8488
[email protected]
Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija
040 164 8606
[email protected]
Juuso Janhunen, tiedottaja
040 482 5541
[email protected]