Espanjalaisen miekkakalla pyytävän kalastusaluksen kyytiin vedettiin haita lokakuussa 2019.
Espanjalaisen miekkakalaa pyytävän kalastusaluksen kyytiin vedettiin haita lokakuussa 2019. Greenpeacen alus Arctic Sunrise miehistöineen oli paikalla tutkimassa kalastuskäytäntöjä. Kuva: Tommy Trenchard / Greenpeace.

Tänään julkaistu Greenpeacen uusi selvitys paljastaa, että Espanjan ja Portugalin kalastuslaivastot harjoittavat luonnolle vahingollista pitkäsiimakalastusta haiden lisääntymisalueilla Pohjois-Atlantilla. Raportin mukaan Espanjan ja Portugalin hallitukset ovat myös aktiivisesti vastustaneet yrityksiä parantaa kalastuksen säätelyä alueella.

”Vaikka EU ja sen jäsenmaat väittävät olevansa valtamerten suojelun edelläkävijöitä, niiden kalastuslaivastot pyytävät tarkoituksella haiden lisääntymisalueilla Pohjois-Atlantilla käyttäen pitkäsiimaa, joka on erittäin tuhoisa kalastustekniikka. Kalastajavaltiot, kuten Espanja ja Portugali, yrittävät aktiivisesti heikentää mertensuojelutoimia alueella. Toiminta on järkyttävän tekopyhää ja aiheuttaa suuria ympäristöhaittoja”, sanoo Greenpeacen meriasiantuntija Will McCallum.

Pohjois-Atlantin pitkäsiimakalastus kohdistuu nimellisesti miekkakalaan, mutta siitä tekee kannattavaa sivusaaliina saatavat hait. Raportin mukaan keskimääräisenä kalastuspäivänä Pohjois-Atlantilla on vedessä yli 1 200 kilometriä siimaa ja arviolta 15 000-28 000 koukkua.

Kalastuksen säätelyn puute on johtanut haikantojen vaarantumiseen. Tieteen ja kansalaisyhteiskunnan varoitusten kuuntelematta jättäminen on jo johtanut Pohjois-Atlantin makrillihain uhanalaistumiseen. Liikakalastuksen myötä maailman haipopulaatiot ovat vähentyneet jopa 70 % viimeisen 50 vuoden aikana.

Nuoria haita lavojen päällä. Taustalla lastaustyöntekijöitä.
Haiden lastaamista Vigossa, Espanjassa toukokuussa 2022. Kuvat hait ovat noin 50-70 senttimetriä pitkiä, eli nuoria haita. Espanjan ja Portugalin kalastuslaivastot pyytävät haiden lisääntymispaikoilla asettaen haikannat vaaraan.

Haituotteiden maailmanlaajuinen kysyntä on kasvussa, ja teollisuuden arvo on nykyään yli miljardi dollaria vuodessa. Haita käytetään useisiin tuotteisiin, muun muassa lemmikkieläinten ruokaan ja meikkeihin. Eurooppa on merkittävä toimija globaalissa haikaupassa.

”Pohjois-Atlantin tapahtumat ovat täydellinen esimerkki siitä, miksi tarvitsemme vahvan ja maailmanlaajuisen valtamerisopimuksen. Valtamerisopimusta koskevat viimeiset neuvottelut ovat elokuussa, ja silloin on EU:n tilaisuus vauhdittaa prosessia ja todistaa, että valtameriä todella halutaan suojella. Sopimus loisi valtamerten suojelualueita avomerelle, minkä myötä haikannat toipuisivat. Tämä auttaisi myös rannikoilla asuvia yhteisöjä”, Will McCallum sanoo.

Hallitukset kokoontuvat elokuussa viimeistelemään uuden kansainvälisen valtamerisopimuksen. Vahva sopimus loisi perustan valtamerten suojelutavoitteelle: 30 % planeettamme valtameristä tulisi suojella vuoteen 2030 mennessä. Ilman sopimusta 30 % suojelutavoitetta on lähes mahdotonta saavuttaa.

Kuvia haiden pyynnistä Pohjois-Atlantilta täällä.

Lisätiedot:

James Hanson, tiedottaja 
[email protected]
+44 7801 212 994