Greenpeace International on julkaissut ensimmäiset kuvat merenpohjasta, jota ihminen ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Antarktiselta otetut kuvat osoittavat, että merenpohja on täynnä elämää. Havainnot tukevat antarktisen mertensuojelualueen perustamista.

Greenpeacen sukellusvene lähdössä tutkimaan merenpohjaa Antarktiksella 19. tammikuuta 2018. © Christian Åslund / Greenpeace

Greenpeacen alus Arctic Sunrise on parhaillaan Eteläisellä jäämerellä tutkimusmatkalla maailman suurimman mertensuojelualueen perustamiseksi. Euroopan unionin ehdottama suojelualue on yli viisi kertaa Suomen kokoinen. Haavoittuvien meriekosysteemien suojeleminen on tärkeä peruste suojelutoimille. Eteläisen jäämeren suojelukomissio käsittelee asiaa kokouksessaan lokakuussa 2018.

“Tutkimustyömme on vasta alkanut, mutta haavoittuvan meriekosysteemin tunnusmerkit ovat selviä. Kartoitamme merenpohjaa vielä tarkemmin, jotta voimme osoittaa, mitkä alueet on erityisen tärkeää suojella teolliselta kalastukselta näillä koskemattomilla vesillä. Aineisto tukee suojelualueen perustamista Eteläiselle jäämerelle”, sanoo Susanne Lockhart, Antarktikseen perehtynyt biologi, joka osallistui sukellukseen.

“Ensimmäinen sukelluksemme Eteläisellä jäämerellä oli ällistyttävä. En tiennyt mitä odottaa, mutta näimme monimuotoisen elämän kirjon. Sienieläimiä, koralleja ja merituppia oli monia lajeja, samoin kuin erilaisia meritähtiä ja merililjoja. Oli aivan uskomatonta, miten koko merenpohja oli näiden eläinten peittämä. Toivon, että havaintomme osoittavat, miksi tämä arvokas vedenalainen maailma on suojeltava”, sanoo John Hocevar, Yhdysvaltain Greenpeacen meribiologi, joka ajoi sukellusvenettä.

“Yli puoli miljoonaa ihmistä tukee jo suuren antarktisen mertensuojelualueen perustamista – ja joukko kasvaa päivä päivältä” sanoo Frida Bengtsson, Antarktis-kampanjan johtaja Greenpeace Nordenista.

Kampanjaan on lähtenyt mukaan muun muassa “Stranger Things” -sarjan tähti David Harbour, joka keräsi yli 200 000 uudelleentwiittausta päästäkseen mukaan Greenpeacen antarktiselle tutkimusmatkalle.

Arctic Sunrisen matka tutkijoiden kanssa Eteläisellä jäämerellä kestää kolme kuukautta. Matkalla kartoitetaan merenpohjaa pienoissukellusveneellä ja selvitetään muovijätteen määrää. Greenpeacen tavoite on perustaa Eteläiselle jäämerelle maailman suurin suojelualue herkkien antarktisten ekosysteemien sekä alueen pingviinien ja valaiden turvaksi. Sukellusveneistä käsin kuvattu vedenalainen aineisto toimitetaan Eteläisen jäämeren suojelukomissiolle.

Sukellusveneistä kuvattua vedenalaista materiaalia

Kuvia sukelluksilta ja tutkimusmatkalta

Suojellaan Antarktis -kampanjan verkkosivu

Lisätietoja:

Laura Meller, Greenpeace Nordenin Arktis- ja Antarktis-asiantuntija, 040 180 3322
Juha Aromaa, Greenpeace Nordenin viestintäpäällikkö, 050 369 6202