Greenpeace pitää Euroopan komission ehdotusta kertakäyttömuovien vähentämiseksi tervetulleena ensiaskeleena merten muoviongelman ratkaisemisessa.

Muoviroskaa Mljetin saaren rannalla Kroatiassa 16. syyskuuta 2017. © Suncana Paro Vidolin / Greenpeace

“Muoviset kertakäyttömukit, -haarukat ja pillit on jo aika hyvästellä. Turhasta muoviroskasta luopuminen on tärkeä ensimmäinen askel kasvavan muovitulvan katkaisemiseksi”, sanoo Greenpeace Nordenin Arktis- ja Antarktis -asiantuntija Laura Meller.

“Toivomme, että Euroopan parlamentti vie esitystä vielä kunnianhimoisempaan suuntaan ja asettaa konkreettisen kertakäyttömuovin vähennystavoitteen. Toivottavasti Suomikin ajaa tiukkaa muovipolitiikkaa. Kierrätyksen kehittäminen ei riitä. Muovisten kertakäyttöturhakkeiden korvaaminen pahvisilla on samoin hölmöläisten touhua”, Meller jatkaa.

Euroopan komission esityksessä tavoitellaan muovisten kertakäyttötuotteiden kulutuksen merkittävää vähentämistä seuraavan kuuden vuoden aikana. Muovipillit, kertakäyttölautaset ja -ruokailuvälineet on määrä kieltää kokonaan kuuden vuoden kuluttua. Muovipulloista 90 prosenttia on määrä kerätä talteen vuoteen 2025 mennessä.

Euroopan komission tiedote

Lisätietoja
Laura Meller, Arktis- ja Antarktis- asiantuntija, Greenpeace Norden, 040 180 3322
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, 050 369 6202