Tuore kartoitus: Pingviinien määrä vähentynyt dramaattisesti Antarktiksen yhdyskunnissa viimeisten 50 vuoden aikana

Myssypingviinien yhdyskuntia kartoittaneet tutkijat ovat havainneet dramaattista katoa Antarktiksella sen jälkeen, kun niitä kartoitettiin viimeksi lähes 50 vuotta sitten. Myssypingviinien määrä oli laskenut joka ikisessä Elefanttisaarella lasketussa yhdyskunnassa. 

Elefanttisaaren myssypingviinit olivat kaiken kaikkiaan vähentyneet 60 % vuoden 1971 jälkeen. Pesiviä pareja oli nyt yhteensä 52 786, kun vuonna 1971 niitä oli 122 550. Pahimmillaan pingviiniyhdyskunnat olivat romahtaneet jopa 77 prosenttia. Tutkijaryhmä osallistui Greenpeacen tutkimusmatkalle Eteläisellä jäämerellä.

“Pingviinien merkittävä väheneminen viittaa perustavanlaatuisiin muutoksiin Eteläisen jäämeren ekosysteemissä viimeisen 50 vuoden aikana. Muutokset vaikuttavat kaikkeen elämään. Muutosten taustalla voi olla monia syitä, mutta kaikki todisteet osoittavat ilmastonmuutokseen päätekijänä” sanoo Heather J. Lynch, Stony Brookin yliopiston apulaisprofessori, yksi tutkimuksen johtajista.

Helmikuun alussa Antarktiksella mitattiin korkein lämpötila koskaan, kun argentiinalaisen tutkimusasema Esperanzan lämpömittari saavutti 18,3 Celsiusasteen lukeman. Antarktiksen niemimaan keskilämpötila on huolestuttavasti kohonnut pidemmällä aikavälillä.

“Antarktiksen pitäisi olla koskematon paikka, mutta sielläkään elämä ei ole turvassa ilmastokriisin vaikutuksilta. Pingviinien katoaminen on hälyttävää. Jotta voimme suojella ainutlaatuista elämää napa-alueilla, ilmastopäästöjä on viipymättä leikattava, ja merten elämää on autettava sopeutumaan ja toipumaan. Tänä vuonna on solmittava vahva YK:n mertensuojelusopimus ja asetettava maailmanlaajuisesti tavoitteeksi suojella vähintään kolmannes maailman meristä vuoteen 2030 mennessä” sanoo Greenpeacen meriasiantuntija Laura Meller.

Greenpeace on tuonut sulavia pingviinejä esittäviä jääveistoksia kaupunkeihin ympäri maailman, mm. Helsinkiin, Souliin, Buenos Airesiin ja Kapkaupunkiin. Veistosten julkistamisella vaaditaan hallituksilta toimia vahvan YK:n mertensuojelusopimuksen puolesta. Helsingin jääveistoksen toteutti jääveistäjä Kimmo Frosti. [Katso kuvat]

Lisätietoja

Laura Meller, meriasiantuntija (FT)
[email protected]
040 180 3322

Juuso Janhunen, tiedottaja
[email protected]
040 482 5541

Kuva- ja videomateriaalia Antarktiksen pingviinikartoituksista on saatavilla täällä.
Tutkijoita ja tutkimusmatkalla mukana olevia Greenpeacen asiantuntijoita on mahdollista haastatella pyynnöstä.

Katoavat pingviinijääveistokset ovat olleet esillä 15 maassa ympäri maailman, ml. Helsinki, Buenos Aires, Kapkaupunki, Lontoo, Soul ja Tel Aviv. Kuvia jääveistoksista on saatavilla täällä.

Karettikilpikonna
Suojellaan maailman meriä

Merten ihmeellinen maailma tarvitsee apuamme. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Tule mukaan