Manaus, Brasilia, 5.9.2019 – Greenpeace on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on saada kansainväliset pikaruokajätit McDonalds, Burger King ja Kentucky Fried Chicken irtisanoutumaan tuotteista, jotka ovat yhteydessä Amazonin sademetsän tuhoon.

“Brasilian presidentti Jair Bolsonaro voi jatkaa ympäristövihamielistä agendaansa vain niin kauan kuin kansainväliset yritysjätit hankkivat tuotteita, jotka ruokkivat tuhoa ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Pikaruokajätit eivät voi jatkaa entiseen malliin, kun maailman suurinta sademetsää poltetaan karjatalouden tieltä”, sanoo Sini Harkki, Greenpeacen maajohtaja Suomessa.

Presidentti Bolsonaron kaudella Amazonin tulipalojen määrä on kasvanut 111% viime vuodesta[1]. Pikaruokaketjut käyttävät merkittävän osan tuotteista – esimerkiksi naudanlihasta ja eläinrehuksi tuotetusta soijasta – jotka kiihdyttävät metsäkatoa Brasiliassa[2]. Lisäksi ne luovat uutta kysyntää mittavalla lihan markkinoinnilla kehittyvissä maissa ja ympäri maailman[3]. McDonald’s, Burger King, KFC ja muut pikaruokaketjut ovat sitoutuneet nollatoleranssiin metsäkadon osalta, mutta epäonnistuvat näiden sitoumusten noudattamisessa.

Muilla toimialoilla on jo reagoitu Amazonin tilanteeseen. VF Corporation – Timberland-, Noth Face-, ja Vans-vaatemerkkien omistaja – on julistanut jäädyttävänsä nahan hankinnan Brasiliasta, kunnes voidaan varmistaa, että “tuotteissa käytetyt materiaalit eivät aiheuta maan ympäristölle haittaa”[4]. Lisäksi sijoitusyhtiöt Nordea Asset Management, Storebrand ASA ja KLP eläkerahasto ovat julkistaneet tarkkailevansa ja rajoittavansa sijoituksia Brasiliaan[5].

“Tämä on kriisi. Ilman Amazonia on mahdotonta suojella ilmastoa. Yritykset eivät voi vain vaieta ja katsoa hävitystä sivusta. Burger Kingin, McDonald’sin ja KFCn on vastustettava Bolsonaron kaudella lisääntyneitä metsätuhoja, niin alueen alkuperäiskansojen kuin ilmaston puolesta”, sanoo Tica Minami, Greenpeace Brasilian kampanjajohtaja.

Amazon on myös yksi kansainvälisen ilmastolakkopäivän 27.9. keskeisistä teemoista. Poliittisiin päätöksiin vaikuttamisen lisäksi Greenpeace haluaa muistuttaa, että jokainen voi vähentämällä liha- ja maitotuotteiden kulutusta vaikuttaa Amazonin, ilmaston ja metsäluonnon monimuotoisuuden puolesta.

Kuvia maatalouden kiihdyttämistä paloista Amazonin alueella:

https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJ84EUZR

Haastattelupyynnöt

Sini Harkki, Greenpeace Suomen maajohtaja
050 582 1107
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
040 482 5541
[email protected]

Lähteet:

[1] Tammikuun 1. ja elokuun 31. päivän välillä, verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2018. Lähde: INPEn data.

[2] Esimerkiksi McDonald’s on yksi maailman suurimmista pihvilihan ostajista. Euroopassa McDonald’sin on todettu ostavan broileria, jolle on syötetty mm. Brasiliasta tuotua soijaa.

[3] Esimerkiksi McDonald’s aikoo kaksinkertaistaa pikaruokaloidensa määrän Kiinassa ja avata 2000 uutta liikettä 2022 mennessä. KFC puolestaan oli ensimmäinen globaali pikaruokajätti Intian markkinoilla. Nyt KFC on avannut jo 380 pikaruokalaa Intiassa. Alunperin KFC:n oli määrä markkinoidan myös vegetaarista menua, mutta yhtiö hylkäsi suunnitelman edistääkseen kanan myyntiä.

[4] Reuters uutisoi VF Corporationin lausunnosta. Myös Mowi ASA, maailman suurin lohentuottaja on sanonu lopettavansa brasilialaisen soijan ostamisen ellei Brasilia hillitse metsäkatoa.

[5] Nordea Asset Management jäädyttää Brasilian valtion joukkovelkakirjalainojen ostamisen. Norjan suurimmat investoijat, Storebrand ASA ja eläkerahasto KLP ovat yhteydessä yrityksiin varmistaakseen, etteivät heidän sijoitusportfoliostaan löytyvät yritykset edistä Brasilian metsäkatoa.

Pelasta Amazon

Amazonin sademetsä on uhanalaisempi kuin koskaan aiemmin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että Amazonin tulevaisuus olisi turvattu.

Tule mukaan