Olemme järkyttyneitä alkuperäiskansa-aktivisti Bruno Pereiran ja englantilaisen toimittajan Dom Phillipsin julmista murhista. He olivat olleet kateissa sunnuntaista lähtien, ja heidät nähtiin viimeksi Vale do Javarin alueella Amazonissa. Vale do Javarin alkuperäiskansojen liiton (Univaja) mukaan he olivat saaneet uhkauksia.

Pereiran ja Phillipsin kuolemat eivät ole sattuma, vaan suora seuraus presidentti Jair Bolsonaron Amazonin toiminnasta, joka avaa tien kirkkaassa päivänvalossa tapahtuville rikoksille.

Tämä tragedia pakottaa kysymään, mitä Brasiliassa on tapahtunut? Viimeisen kolmen vuoden aikana Brasiliasta on tullut yhä enemmän maa, jossa ainoa voimassa oleva laki on ”kaikki käy”. Siitä on tullut maa, jossa kaapataan maata. Siitä on tullut kaivostoiminnan ja laittoman puunkorjuun maa. Siitä on tullut alueellisten konfliktien maa, missä kannattaa tappaa varmistaakseen, ettei mitään rikollisia toimia estetä. Kaikkea tätä ruokkivat Brasilian hallituksen toiminta, puheet ja laiminlyönnit. Kun vihreämmän, oikeudenmukaisemman ja rauhallisemman maailman puolestapuhujien on asetettava henkensä vaakalaudalle, ei ole epäilystäkään siitä, että demokratia on vaarassa.

”Luovuttaminen ja kapina. Nämä ovat tunteet, jotka piinaavat meitä kaikkia, jotka Amazonilla tai muualla olemme antaneet elämämme tämän metsän ja sen yhteisöjen puolustamiseen. Tuhotalouteen sitoutuneen hallituksen toimien ja laiminlyöntien seurauksena meistä on tullut alueella nyt hallitsevan järjestäytyneen rikollisuuden panttivankeja”, sanoo Danicley de Aguiar, Greenpeace Brasilian tiedottaja.

Päivä päivältä Bolsonaron toiminta Amazonia ja ympäristöä vastaan ​​etenee harppauksin, ja alkuperäiskansojen oikeuksia rikotaan pysyvästi.

Näin ei voi jatkua. Vaadimme kiireellisesti tämän rikoksen perusteellista ja avointa tutkintaa.

”Maailman on herättävä ja otettava kaikki askeleet Amazonilla tapahtuvan sietämättömän väkivallan ja sorron lopettamiseksi. Suurin kunnianosoitus, jonka voimme nyt osoittaa Domille ja Brunolle, on jatkaa heidän elintärkeää työtään, kunnes kaikki Brasilian kansat ja heidän metsänsä ovat täysin suojeltuja”, sanoo Pat Venditti, Greenpeace UK:n pääsihteeri. Greenpeace UK tukee Greenpeace Brasilian -tiimiä, joka seuraa tapausta. Pereira ja Phillips eivät olleet Greenpeacen aktivisteja.

Lähetämme syvimmät osanottomme ja solidaarisuutemme Bruno Pereiran ja Dom Phillipsin perheille, ystäville, aktivisteille, alkuperäiskansoille ja kaikille ihmisoikeuksien toteutumista puolustaville.

Greenpeace