Klær og klesindustrien
Internasjonale «fast fashion»-selskaper produserer mer klær enn planeten kan håndtere, og vi ser at klesindustrien har et enormt klima- og naturfotavtrykk. Å kjøpe færre nye klær og unngå syntetiske materialer er en viktig del av løsningen.


Problemet med klær og klesindustrien
Klesbransjen er en av de mest forurensende industriene i verden. Internasjonale «fast fashion»-selskaper produserer mer klær enn planeten kan håndtere. Dagens trender er morgendagens søppel, og klærne produseres billig og kastes fort. I Norge kjøper vi nå dobbelt så mye klær som i 1990.
Klesindustrien bidrar til både store klimagassutslipp og negativ påvirkning på miljøet. Faktisk står tekstilindustrien for 8 prosent av verdens klimagassutslipp. Klær av lav kvalitet masseproduseres og selges billig. Og fordi motebildet utvikler seg så fort er det masse klær som aldri blir solgt. Tall viser at så mye som 30 prosent av klærne som produseres ikke selges, men går rett i søpla.
Dette er mulig blant annet på grunn av billige fibre som er laget av plast, og dårlige arbeidsforhold, lave lønninger og utnyttelse av arbeidere som produserer klærne i fattige land. Klesproduksjon fører til utslipp av miljøgiftige kjemikalier og mikroplast og forurensning av land, elver og hav, i tillegg til at det krever store mengder vann.
Hva vi gjør med klær og klesindustrien
Vi gransker og legger press på tekstilindustrien for at de skal produsere klær på en mer bærekraftig måte og slutte å forurense miljøet. Vi krever at selskaper forplikter seg til å stoppe utslipp av kjemikalier i elver, innsjøer, hav og landområder.
Gjennom Detox My Fashion-kampanjen har vi krevd at store klesmerker slutter å forurense elver og hav med giftige kjemikalier. Ti års arbeid med Detox-kampanjen, inkludert undersøkelser, rapporter, aksjoner og underskriftskampanjer, har ført til at 80 Detox-forpliktede selskaper er på god vei mot å eliminere alle farlige kjemikalier fra leverandørkjedene sine.

Hva du kan gjøre for å redusere forbruket av klær og påvirke klesindustrien
1. Reduser klesforbruket, og kjøp klær i god kvalitet som holder lenge og kan brukes igjen og igjen. Et tips er å ha klær som kan brukes i kombinasjon med hverandre, slik at du får mange antrekk per plagg.
2. Reparer klær som får en rift eller mister en knapp.
3. Kjøp gjerne brukt om du må kjøpe et plagg, og bytt eller gi bort det som ikke passer lenger.
4. Tenk at du ikke kjøper noe bare fordi det er på salg, men spør deg om det er noe du trenger og ville kjøpt uansett.
5. Snakk med venner og kjente om klesindustrien. Kanskje dere kan inspirere hverandre til å redusere forbruket og for eksempel arrangere en klesbyttekveld.
6. Støtt miljøorganisasjoner og skriv under på kampanjer.
7. Engasjer deg på sosiale medier og følg folk og grupper for inspirasjon til ombruk.
8. Kontakt politikerne (lokalt eller nasjonalt) og be dem prioritere tiltak for å få ned klesproduksjonen.
9. Bruk makten din som forbruker – kontakt selskaper og krev at de stanser med fast fashion og heller sørger for gode rettigheter for de som lager klærne.
10. Engasjer deg i en miljøorganisasjon:
-
Gi engangsbidrag
Du kan gi et engangsbidrag med kredittkort eller Vipps her eller overføre til konto 1594 0884559.
-
Bli månedlig giver
Du kan gi månedlige bidrag gjennom Vipps eller Avtalegiro. Stå sammen med oss for å beskytte verdens klima og miljø, hav og skoger – bli med som månedlig giver i dag!
-
Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev
Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.
-
Artikler om klesindustrien og forbruk
Her kan du lese artikler med nyheter og tips om klær, klesindustrien og forbruk.
-
Palestina-demonstrasjon i Oslo: Oljefondet ut av okkupasjon!
Oljefondet investerer penger i selskaper som forverrer okkupasjonen av Palestina. Bli med på demonstrasjon og krev at Oljefondet trekker seg ut av okkupasjonen.
-
Sirkulær økonomi: Fire ting du burde vite
Ved å innføre en sirkulær økonomi der vi bruker produkter og naturressurser om igjen, kan vi ta bedre vare på klima og miljø. Lær mer om sirkulær økonomi her.
-
Møt oss og se Greenpeace-skipet The Witness i Oslo
Kom og se Greenpeace-skipet The Witness mens det er på vei nedover norskekysten, på sin ferd tilbake fra vitenskapelig ekspedisjon i Arktis.
Lær mer om sakene

Overforbruk

Mat
Utforsk andre temaer

Klimaendringer

Energi

Natur

Hav
