Jeg trodde aldri man skulle trenge en fryser i Arktis.
Men i april 2019 var temperaturen på Svalbard mer enn 8 grader over normalen. Det betydde at denne konserten, fremført i sin helhet på instrumenter skåret ut av arktisk is, nesten smeltet bort. Det var nesten for varmt til å ha en is-konsert i Arktis.
Vi tok med oss fire musikere og en isskulptør til Arktis for å bringe isen her til live. Sammen ga det isen dens egen stemme for å synge. En sang om sårbarheten i denne unike regionen, og hvor nærme Arktis er fra å smelte bort. Bli med å spre ordet, se og del denne videoen. Det er en idé bare Greenpeace kunne gjennomført.
Instrumentene, skåret ut av is som hadde kalvet av isbreen, startet å smelte før de var ferdig utskåret. Det tok over en uke med venting før de rette forholdene gjorde det mulig å gjennomføre denne ideen.
Dette var en ‘en-gang-i-livet’-opplevelse, ikke bare for oss, men også for musikerne. Med temperaturer som endelig falt til 12 grader minus blandet toner for horn, cello, isylofon og trommer seg sammen for å sende en beskjed til Erna Solberg og resten av verdens ledere: Vi må beskytte minst 30 prosent av verdenshavene innen 2030.
Et hav fullt liv hjelper oss i kampen mot klimaendringer. CO2 tas naturlig opp av planter og dyr: og når dyr som hvaler og fisk synker til bunns og begraves, begraves også denne karbondioksiden. Dyr som jakter mat på havoverflaten og bæsjer på havbunnen driver det som kalles den biologiske pumpen i havet. Denne pumpa drar karbon ut av atmosfæren og lagrer det i havet. Faktisk ville det vært 50 prosent mer CO2 i atmosfæren uten denne. Et ødelagt hav kan vil altså gjøre klimaendringene enda verre.
Det isfylte Arktis virker som en fryser for verden, men når isen smelter stoppes denne effekten og klimaendringene kan fortsette å skyte fart. Det som skjer i denne sårbare delen av verden påvirker oss alle.
Dette er det første stoppet på skipsekspedisjonen vår fra Arktis til Antarktis, hvor vi skal utføre viktig forskning for å overbevise Erna Solberg og resten av verdens ledere om at vi trenger en sterk, global hav-avtale for å kunne beskytte havet.
Etter at is-konserten var over oppsummerte Terje Isungset, hovedmusikeren, det på godt vis:
“Man må behandle isen med respekt, ellers ødelegges den. Vi burde gjøre det samme med naturen.”
Halvard Haga Raavand, havrådgiver i Greenpeace Norge