De forferdelige bildene av gåsenebbhvalen med magen fulle av plastposer har vekket nødvendig engasjement for å stoppe plastforurensningen av havet. Ingen kan gjøre alt for at vi skal få til dette, men sammen kan vi gjøre mye. Her er er 4 konkrete tiltak for deg som vil redde livet i havet.

Fisk med plastbiter i kroppen

Plastforurensning truer livet i havet. Hvert år forurenses havet med over 8 millioner tonn plast, tilsvarende et lastebillass i minuttet. Det bidrar til å drepe livet i havet. Hvert år dør over en million sjøfugl, samt hundretusenvis av andre sjødyr. Her er noen tiltak du kan gjøre.

1. Signer vår underskriftskampanje

Vi har lansert en underskriftskampanje hvor vi ber regjeringen forby bruken av gummigranulat i kunstgress. Årlig forurenser alle norske kunstgress naturen med tilsammen 1500 tonn mikroplast, tilsvarende 150 000 bildekk. Bli med å krev et forbud mot forurensende gummigranulat her!

Gummigranulat i kunstgress

2. Bidra på strandryddeaksjoner.

Hvert år arrangeres det en nasjonal strandryddedag. I år er den 6. mai. Så er det selvfølgelig bra om man bidrar til å rydde strender utenom denne dagen også. Mye plastsøppel skyldes opp på strendene, om man plukker den opp vil den ikke kom ut i havet igjen.

Greenpeace rydder en strand på Svalbard

3. Kjøp kosmetikk- og hygieneprodukter uten mikroplast.

Svanmerkede kosmetikk- og hygieneprodukter er være fri for mikroplast. Det finnes større kilder til mikroplastforurensning, men mikroplast i kosmetikk er veldig lett å gjøre noe med.

Mikroplast

4. Kjøp og bruk mindre plast.

Et av problemene med plast er at det brukes alt for mye, hvor en del av overforbruket dessverre ender opp i havet. Å bruke mindre plast er lett, for eksempel kan man kutte ut bruken av mye plastfolie ved å pakke inn matrester i matbokser man kan bruke om og om igjen. Tallerkener og bestikk i plast kun ment for engangsbruk er også lett å unngå.

strand full av plast, mye engangs

Her er en liste over noe alle kan gjøre. Så er det viktig å huske på at alle ikke kan gjøre alt. Derfor jobber vi i Greenpeace også for en systemendring som politikerne i siste instans må sørge for. Som organisasjon er vi fullstendig uavhengige, og får støtte kun fra privatpersoner. Har du lyst til å støtte oss med penger, så vi kan kjempe mot flere miljøproblemer kan du gjøre det her.

Beskytt havet

Fra klimaendringer til overfiske – havene våre står overfor større trusler enn noensinne. Bli med og krev at FN-landene innfører en sterk global havavtale som gjør det mulig å verne minst 30 prosent av verdenshavene våre.

Vær med