Nodul fra havbunnen
Mineralnodule fra havdypet. Disse kan variere i størrelse fra noen millimeter til rundt 20 centimeter, som her. Det vanligste er at de er på størrelse med et hønseegg eller en potet. Nodulene formes rundt andre ting, som et skjell eller en mistet haitann, og bruker en million år på å øke med en centimeter.

En banebrytende studie har avslørt at de mineralrike nodulene som gruveindustrien vil drive gruvedrift på i Stillehavet, kan være en kilde til oksygen for det marine livet på dyphavet. Det er en oppdagelse som forskere mener kan endre hva vi vet om oksygen, og hvordan livet på jorda har utviklet seg. Oppdagelsen av “mørkt oksygen” er enda en grunn til å stoppe gruvedrift på havbunnen.


Greenpeace har lenge kjempet for å stoppe gruvedrift på havbunnen fra å starte på grunn av de potensielt alvorlige konsekvensene for de sårbare økosystemene i dyphavet. Denne nye oppdagelsen understreker nettopp hvor avgjørende det er at vi stanser den destruktive industrien før den starter.

Noduler på havbunnen er kilde til oksygen

Forskere mener oppdagelsen kan endre hva vi vet om oksygen, og hvordan livet på jorda har utviklet seg.

– Vi har en annen kilde til oksygen på planeten, bortsett fra fotosyntese, sier Andrew Sweetman til Nature om det oppsiktsvekkende funnet.

Sweetman er en av forskerne som var med på studien som viser at oksygen lages uten lys tusenvis av meter under havoverflaten, i mineralklumper som kalles noduler.

Nodulene er de samme som gruveselskaper er interessert i å utnytte for mineralutvinning.

Dr. Paul Johnston fra Greenpeaces vitenskapsenhet sier:

– Denne studien viser at det pågår prosesser i dyphavet, knyttet til de mineralrike nodulene, som vi så vidt er i ferd med å oppdage. Den økologiske betydningen av denne prosessen som kilde til oksygen i dyphavsmiljøer er ikke enda kjent, men kan være svært betydningsfull. Vi bør derfor innføre et moratorium mot utvinning i disse økosystemene fordi vi fortsatt mangler en helhetlig forståelse, ikke bare av det biologiske mangfoldet, men også av de  komplekse økologiske funksjonene de inngår i.

LES OGSÅ: Alt du må vite om gruvedrift på havbunnen

800 forskere har signert for å pause mineralutvinning på havbunnen

– Denne studien viser enda en gang hvor lite vi faktisk vet om økosystemene i dyphavet. Listen over gode grunner til å stanse gruvedrift på havbunnen blir stadig lenger, og vi kommer til å gjøre alt vi kan for å hindre gruveselskapene for å rasere disse unike økosystemene, sier Haldis Tjeldflaat Helle, talsperson mot gruvedrift på havbunnen i Norden.

I januar 2024 stemte politikerne på Stortinget for å gå videre med planene for gruvedrift på havbunnen, i Arktis. I internasjonalt farvann pågår det også prosesser som kan ende opp med at gruvedrift på havbunnen tillates.

Dette til tross for advarslene fra FNs miljøprogram, Verdens økonomiske forum, Det internasjonale havpanelet Norge leder og et samlet forskningsmiljø,  inkludert Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet.

Så langt har over 800 dyphavsforskere skrevet under et opprop for en føre-var-pause mot gruvedrift på havbunnen, og en rekke forskere har stilt seg bak oppfordringen om å beskytte dyphavet mot gruvedrift når den internasjonale havbunnsmyndigheten i juli og august treffes på Jamaica for å avgjøre framtiden for industrien. 

Se hva du kan gjøre for å bli med og stoppe gruvedrift på havbunnen her.

– Vil være galskap å gå videre med gruvedrift på havbunnen

Det finnes allerede overveldende bevis for at gruvedrift på noduler i dyphavet kommer til å ødelegge økosystem vi knapt forstår, sier professor Murray Roberts, marinbiolog ved Universitetet i Edinburgh.

– Ettersom nodulfeltene dekker så store deler av planeten, vil det være galskap å gå videre med gruvedrift på havbunnen med kunnskapen om at de kan være en betydningsfull kilde til oksygenproduksjon, sier han.

Stopp gruvedrift på havbunnen, send e-post til regjeringen

Norge vil starte gruvedrift på havbunnen. Forslaget om lisenser for mineralutvinning i Arktis er nå på høring. Bruk stemmen din, send en e-post til regjeringen!

Vær med