Det er uforståelig at regjeringen fortsatt lukker ørene for ekspertene som sier at det er finansielt smart å la Oljefondet investere i unotert, fornybar infrastruktur, samtidig som det er tvingende nødvendig at fondet bidrar med investeringer i fornybar energi om vi skal oppfylle Parisavtalen.

Copyright Paul- Langrock.de. Luftaufnahme, Drohnenfoto, Fotodrohne. Teilansicht Solarkraftwerk Senftenberg auf Abraumhalde des ehemaligen Braunkohletagebau Meuro. Landschaft, Tagebaufolgelandschaft, Konversion, Fotovoltaikfreiflaechenanlage, Freiflaeche, Photovoltaikanlage, Fotovoltaikanlage, Photovoltaik, Fotovoltaik, Sonne, Sonnenenergie, Solarenergie, Energie,  regenerative, umweltfreundliche, erneuerbare, alternative, Strom, Elektrizitaet, Solarstrom, Sonnenstrom, Einspeiseverguetung, EEG, Erneuerbare Energien Gesetz, Klimawandel, Energiewende, electricity, conversion, sun, solar energy, collector, installation, plant, power,  renewable, solar module, panel, photovoltaics, open air, aerial view, drone photography. Senftenberg. Land Brandenburg. 22. November 2016

I dag presenterte finansminister Siv Jensen den årlige forvaltningsmeldingen for Oljefondet. Regjeringen fortsetter å lukke ørene for finansekspertene som anbefaler å la fondet få gå inn i unotert infrastruktur, men åpner for slike investeringer gjennom de begrensede miljømandatene.

– Det er skuffende at regjeringen ikke følger opp Høyres landsmøtevedtak om å åpne for at Oljefondet kan investere i unotert, fornybar infrastruktur. Det holder ikke å vurdere en åpning for dette gjennom miljømandatene, slik regjeringen nå legger opp til, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Skal verden overholde Parisavtalens mål må investeringene i fornybar energi økes kraftig i årene fremover. Et flertall av andre pensjonsfond har allerede åpnet for å investere gjennom det unoterte markedet, hvor majoriteten av fornybar-investeringene skjer. Det viser, slik flere finanseksperter også har påpekt at Oljefondet, som en langsiktig investor, er godt egnet til å investere i det unoterte markedet.

– Det er frekt at Siv Jensen ignorerer Høyres vedtak og stortingsflertallets klare ønske om å åpne for fornybare investeringer. Vi forventer nå at Høyre rydder opp i dette under Stortingets behandling av fondsmeldingen og sikrer flertall sammen med Venstre og opposisjonen, fortsetter Gulowsen.