I dag la regjeringen frem sitt forslag for Norges vei mot et mer elektrisk samfunn. Paradoksalt nok inneholdt meldingen en videreføring av letingen etter mer olje og gass som vil sette både arbeidsplasser og klima i fare.

Etter at Det internasjonale energibyrået (IEA) i mai la frem en sjokkrapport, som sa at det ikke er plass til noe mer leting etter olje, kull og gass, var det knyttet stor spenning til hva regjeringen ville komme med i sin nye energimeldingen. Fasiten er dessverre mer olje, som vil sette både klima og arbeidsplasser i fare.

– Statsminister Erna Solberg har sagt at “Den som skal slukke lyset på norsk sokkel, ennå ikke er født”. Energimeldinga, med fortsatt oljeleting som sentralt premiss, bekrefter at regjeringa vil fortsette å føre en fossil og bakstreversk politikk, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge om meldingen.

Meldingen staker ut den videre kursen for norsk energipolitikk, og for første gang fikk vi en stortingsmelding som ser energi- og petroleumspolitikk i sammenheng. Skuffelsen over at regjeringen ikke har tilpasset budskapet etter IEAs rapport er stor.

– At Norge vedder mot IEA, klimaforskere og stadig flere investorer som ser at klimaet ikke tåler mer olje er dypt bekymringsverdig. Både fordi norsk olje vil fortsette å bidra til å koke kloden, samtidig som det truer norske arbeidsplasser om vi ikke henger med på den grønne omstillingen, fortsetter Pleym.

Gode, men for små grønne grep

IEA var i sin nyeste rapport klar på mange fossile jobber vil forsvinne, men at det vil skapes langt flere nye jobber i grønne næringer. Dette er en utvikling Norge kan henge med på, men det fordrer en skikkelig satsning på de nye, grønne næringene, kombinert med en stans i ny oljeleting. Les mer om Greenpeace sitt syn på fornybar energi her.

– Det er positivt at regjeringa legger opp til større satsing på havvind, men satsingen kunne vært langt mer ambisiøs. For eksempel bør man, om man først skal elektrifisere nåværende oljeproduksjon, sette et krav om at elektrifiseringen skjer med utbygging av havvind. Det har ikke regjeringen lagt opp til, og i verste fall vil Norge tape terreng i utviklingen av havvind, avslutter Pleym.

Les mer om myten om at norsk olje er bra for klima og andre oljemyter her.