Under den høytidelige åpningsseremonien til Festspillene i Bergen protesterte en Greenpeace-aktivist mot Equinor, en av Festspillenes hovedsponsorer.
24. mai ble de tradisjonsrike Festspillene i Bergen åpnet med forestillingen What Is the City but the People?. Her kunne man se et mangfoldig utsnitt av Bergens befolkning entre en lang catwalk. Blant de inviterte deltakerne var Greenpeace-aktivist og klimaforsker Christine van der Horst, som halvveis i catwalken trakk opp et banner med budskapet “Equinor ut av Festspillene”, før hun satte seg ned i protest.
– Nå må det bli slutt på at Equinor får lov til å grønnvaske seg gjennom å sponse festivaler som Festspillene. Da jeg først ble spurt om å delta i åpningsseremonien, var mitt første instinkt å si nei, fordi jeg ikke vil bidra til en festival som lar seg bruke i Equinors grønnvaskingskampanje. Men etter å ha tenkt litt, ville jeg benytte anledningen til å protestere mot Equinor, sier van der Horst.
– Kan ikke la Equinors logo pryde Bergen
Ifølge Festspillenes nettside skulle åpningsseremonien, med forestillingen What Is the City but the People? være en feiring av menneskene i byen Bergen.
– For meg som nederlender var den vakre naturen rundt Bergen en viktig grunn til å komme hit, men denne naturen trues nå av den klimakrisen Equinor forsterker ved å sette i gang nye oljefelt. Equinors jakt på mer olje truer også Bryggen, hele Bergens stolthet. Jeg håper folk får øynene opp for dette, og at de ikke lenger vil la Equinors logo pryde byen når vi skal feire Bergen, sier van der Horst.
Flere protester mot Equinors grønnvasking
Det siste året har det vært flere protester mot Equinors sponsoravtaler. Greenpeace har tidligere aksjonert mot Equinors sponsoravtale med Skiforbundet, og i både akademiske avtaler i Norge og sponsoravtaler med Science Museum i London har det kommet fram at Equinor har hatt taushetsklausuler som en del av sponsoravtalene.
– Felles for alle sponsoravtalene er at Equinor vil flytte fokus fra at selskapet forsterker klima- og naturkrisen, til hyggelige ting som festspillene i Bergen. Når vi står til knes i disse to sammenfallende krisene, burde ikke selskaper som Equinor få lov til å reklamere for seg selv, og jeg håper Festspillene lytter og kaster ut Equinor som sponsor, avslutter van der Horst.
LES OGSÅ: Grønnvasking: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite
Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med