Greenpeace-aktivister protester mot Equinors sportvasking under femmila i Holmenkollen. Foto: Rasmus Berg / Greenpeace.

Greenpeace protesterte mot Equinors sportsvasking under den tradisjonelle femmila i Holmenkollen lørdag. Miljøorganisasjonen krever at Skiforbundet, som er medeier i Holmenkollen skifestival, nekter oljeselskapet synlighet.

Noen hundre meter før målgang dekket Greenpeace-aktivister til en rekke reklameplakater med et banner med budskapene “Skiforbundet: Stopp Equinors sportsvasking” og “Stopp Equinor – Morgendagen smelter”.

Greenpeace krever at Skiforbundet tar grep for å stoppe Equinors sportsvasking ved å fjerne Equinors synlighet på alle renn og arrangementer i forbundets regi.

– Vi synes det er ufyselig at Equinor får lov til å bruke den folkekjære skisporten til å sportsvaske oljevirksomheten sin. Det er et gigantisk paradoks at skisportens største fiende får så mye synlighet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

Greenpeace trekker fram at Equinor selv omtaler “Morgendagens helter”-programmet som en del av samfunnsoppdraget sitt, og deres måte å gi noe tilbake til samfunnet på. 

– Vi mener Skiforbundet bør ta Equinor på ordet. Om Equinor mener at storstilt sponsing er deres måte å gi noe tilbake på, så er det helt uforståelig at de får all synligheten for sportsvaskingsprpgrammet “Morgendagens helter” i retur. Skiforbundet må sette foten ned for Equinors synlighet, fortsetter Pleym.

LES OGSÅ: Hva er sportsvasking? Vi forklarer, med eksempler

Selv om ikke Equinor er tilstede som sponsor på Holmenkollen, brukte aktivistene femmila til å sette fokus på det de mener er en sportsvaskingsavtale med Skiforbundet.

– Holmenkollen Skifestival, som er delvis eid av Skiforbundet, greier å arrangere det mest folkekjære skirennet i Norge uten at Equinor er tilstede som sponsor. Det heier vi på. At vi velger å protestere under femmila i kollen, handler om at vi vil ta vare på den skigleden denne dagen gir. Da må vi sette foten ned for Equinor, og den snøsmeltingen de bidrar til, sier Pleym.

Den milde vinteren har preget denne skisesongen, og alpinister, skiskyttere og langrennsløpere har alle slått alarm. Nå inviterer Greenpeace og Protect Our Winters alle utøvere til å bli med på et opprop med krav om å stanse Equinors synlighet.

– Vi håper å få med oss utøverne på kravet vårt. Hele skisportens framtid står på spill, og da kan vi ikke sitte stille og se på at Equinor bruker skisporten til å fremstille seg som noe annet enn det klimaforurensende oljeselskapet de er, avslutter Pleym.

Bilder fra protesten finnes her.

For intervjuavtaler på stedet:

Halvard Raavand, rådgiver 

Tlf. 94 48 98 74

Beitostølen i november 2022: Sammen med aktivister fra Greenpeace protesterer den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad mot at Equinor sponser skisporten, såkalt sportsvasking.
Stopp Equinors sportsvasking

Stå sammen med oss og Protect Our Winters og gi klar beskjed om at Skiforbundet må stoppe Equinors sportsvasking. Signer underskriftskampanjen.

Vær med