Hva er sportsvasking, hvem driver med det, og hva er eksempler på sportsvasking? Her får du svarene på noen vanlige spørsmål om det mye omtalte begrepet.
Mens grønnvasking handler om måter selskaper og merkevarer fremstiller seg som mer miljøvennlige og bærekraftige enn de faktisk er, handler sportsvasking om mye av det samme, men gjennom bruk av sport og idrett.
Definisjon av sportsvasking
Store norske leksikon bruker følgende definisjon på sportsvasking: Sportsvasking er en betegnelse som brukes når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, i den hensikt å avlede oppmerksomheten fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for, især brudd på menneskerettighetene eller forbrytelser mot menneskeheten.
Det som mangler i denne definisjonen, er henvisninger til selskaper, og at sportsvasking kan brukes til å dekke til andre kritikkverdige forhold enn brudd på menneskerettighetene – for eksempel slik Equinor bruker Skiforbundet til å stilne kritikk om manglende klimahandling.
LES OGSÅ: Hva er grønnvasking? Guide og eksempler
Hvor kommer sportsvasking fra
Sportsvasking ble for alvor tatt i bruk som et begrep i 2021, og sportsvasking ble da også utnevnt til “årets ord” av Språkrådet. I 2021 tiltok kritikken mot herrenes fotball-VM i Qatar, som gikk av stabelen i 2022. Jo nærmere man kom VM, desto klarere ble menneskerettighetsbruddene begått av Qatar i forbindelse med arrangeringen av mesterskapet. Flere tusen fremmedarbeidere døde under bygging av stadioner, og det ble avdekket systematiske brudd på fremmedarbeidernes rettigheter, inkludert manglende lønn.
At dette kalles sportsvasking, handler om at Qatar brukte fotballen til å få verdens søkelys mot seg, slik at de kunne få skinne i all oppmerksomheten som fotball-VM, verdens største sportsarrangement, fører med seg.
Eksempler på sportsvasking
- Kina ble heftig kritisert for å drive med sportsvasking i forbindelse med at landet arrangerte Vinter-OL i 2022. De olympiske lekene ble blant annet brukt til å dekke over menneskerettighetsbruddene Kina begår mot både tibetanere og uigurene.
- Qatar ble anklaget for å bruke fotball-VM i 2022 til sportsvasking. Staten ble beskyldt for å avholde fotball-VM for å bedre sitt rykte internasjonalt, mens mesterskapet ble knyttet til systematiske menneskerettighetsbrudd av migrantarbeideres rettigheter.
- Et eksempel på sportsvasking her i Norge er Equinors sponsing av Skiforbundet. Mens morgendagens vintre bokstavelig talt smelter på grunn av Equinors fossildrevne businessmodell, sponser selskapet vinteridretten gjennom sponsorprogrammet Morgendagens helter. At den folkekjære skisporten blir tapetsert med logoen til Norges absolutte klimaversting, bidrar til at folk forbinder Equinor med idrettsglede i stedet for klimakrise og oljeutvinning i Arktis. Equinor bruker altså idretten som et utstillingsvindu for å forbedre selskapets renommé. Dette gjelder ikke bare langrenn og Skiforbundet. Også i fotballen og sykling finner vi Equinor og deres sportsvaskingsprogram Morgendagens helter.
Vil du bli med og stoppe Equinors sportsvasking? Skriv under her.
LES OGSÅ: Grønnvasking: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite
Hva er problemet med sportsvasking?
Sportsvasking kan avlede oppmerksomheten vekk fra kritikkverdige forhold ved myndigheter eller selskapers praksis. Det kan dermed bli enklere for myndigheter eller selskaper å fortsette med den skadelige praksisen sin.
Om man tar utgangspunkt i eksemplet med Equinors sportsvasking av sporten, med Skiforbundet som det verste eksemplet, blir det ganske tydelig hva som er problemet: Oljeindustrien er skisportens verste fiende, da klimakrisa bokstavelig talt er i ferd med å smelte bort vinteren. Likevel får Equinor lov til å bruke norske langrennshelter til å reklamere for seg selv. Det leder oppmerksomheten bort fra klimakrisa, som Equinor er en sterk bidragsyter til, over til skiglede og idrettsprestasjoner.
LES OGSÅ: Greenpeace-aktivister protesterer mot Equinors sportvasking under femmila i Holmenkollen
I andre sponsoravtaler har det kommet frem at Equinor pålegger samarbeidspartnerne sine såkalte kneblingsklausuler. The Guardian avslørte våren 2023 at Equinor ikke tillot Science Museum å uttale seg kritisk til Equinor. Det er sannsynlig at Equinor har tilsvarende klausuler med Skiforbundet. Hvor langt den går, er vanskelig å si, men det er uansett sterkt kritikkverdig om Skiforbundet ikke kan uttale seg kritisk til den største trusselen mot sportens framtid.
Stå sammen med oss og Protect Our Winters og gi klar beskjed om at Skiforbundet må stoppe Equinors sportsvasking. Signer underskriftskampanjen.
Vær med