Morgendagen smelter

Har skrevet under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Ja til vinteridrett uten sportsvasking

Skriv under på oppropet og hjelp oss og Protect Our Winters med å sørge for at Skiforbundet stopper Equinors grønnvasking, ved å nekte Equinor all synlighet på arrangementer i regi av Skiforbundet.

Jeg ønsker å fortsette å gjøre en innsats for planeten vår og motta informasjon fra Greenpeace om hvordan jeg kan bli med og beskytte klima og miljø. Les personvernreglene våre her.

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Bli fast giver

Vi tar av prinsipp ikke imot støtte fra myndigheter eller selskaper. Et fast bidrag fra deg gjør at vi kan fortsette å undersøke, aksjonere og legge press på politikere og selskaper.

Hva er sportsvasking? 

Mens grønnvasking handler om måter selskaper og merkevarer fremstiller seg som mer miljøvennlige og bærekraftige enn de faktisk er, handler sportsvasking om mye av det samme, men gjennom bruk av sport.

Sportsvasking beskriver hvordan selskaper og land bruker populære sportsarrangementer og -lag til å skaffe seg et godt omdømme og stilne kritikk, for eksempel rundt forurensning eller brudd på menneskerettighetene. Selskaper og land som driver med sportsvasking tar i bruk store summer og sleipe kommunikasjonstriks for å framstå som bærekraftige og pålitelige. Å bli assosiert med idrett skaper et positivt inntrykk. Equinor har lang erfaring med å fremstå grønnere og mer ansvarlige enn de er i virkeligheten. I Equinors tilfelle avleder sportsvaskingen oppmerksomheten fra at virksomheten deres – olje og gass – er med på å forverre klimakrisen.

Greenpeace-aktivister protesterer mot Equinors sportvasking under femmila i Holmenkollen.

Equinors sportsvasking gjennom Skiforbundet må stoppes

Hvert år produserer Equinor olje og gass som slipper ut 250 millioner tonn CO2 når den forbrennes. Det er over fem ganger så mye som Norges årlige utslipp. Ettersom disse utslippene fører til global oppvarming og mildere vintre, kan man si at Equinor er skisportens verste fiende i Norge. At de da får lov til å bruke skisporten til å sportsvaske sin egen virksomhet er et gigantisk paradoks. I stedet for at tv-seerne forbinder Equinor med klimakrise og olje, bidrar Equinors Morgendagens helter-program til at man i stedet forbinder dem med skiglede og vinter.

Former Elite Cross-country Skier against Equinor at Comeback Race in Norway. © Marthe Haarstad / Greenpeace
Den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad overrasket hele skieliten da han sammen med Greenpeace brukte sesongåpningen på Beitostølen i fjor til å lange ut mot at Equinor sponser skisporten. 31-åringens budskap var at Equinor fører til at “morgendagen smelter” – et spill på selskapets sponsorprogram “Morgendagens helter”.
© Marthe Haarstad / Greenpeace

Hjelp oss å verne om den norske vinteridretten

Vinteren går mot slutten, og skisesongen like så. Sammen med Protect Our Winters ønsker vi i Greenpeace å gi Skiforbundet klar beskjed tom at vi ikke aksepterer at Equinor får bruke den folkekjære skisporten som maskot for ny oljeboring.

Equinor er en klimaversting, og klimaendringene er den største trusselen mot vinteridrettens eksistens. Da er det absurd at Equinor får sole seg i glansen av store idrettsprestasjoner på snø, med reklamer rundt norske skirenn. Det er på tide at Equinor diskes fra vintersporten.

Stå sammen med oss og Protect Our Winters og gi klar beskjed om at Skiforbundet må stoppe Equinors sportsvasking. Signer underskriftskampanjen for bidra til å verne om norsk vinteridrett.