Aktivister fra Greenpeace og Extinction Rebellion utfører en fredelig aksjon mot tankskipet Ust Luga, for å stanse leveransen av russisk olje til Esso Norges oljeterminal utenfor Åsgårdstrand. Aktivistene krever at Norge slutter å importere russisk olje som finansierer Putins krigføring, og at tankskipet nektes lossing.

Aktivister om bord i en gummibåt har lenket seg til tankskipet Ust Luga sin ankerkjetting for å hindre det fra å anløpe til terminalen. Andre aktivister, i kajakker, holder opp bannere med teksten “Oil fuels war”.

Politiet hindret noen av aktivistene fra Greenpeace fra å ta seg ut i båt til Ust Luga, men noen av dem trosset politiet og kom seg ut til tankskipet. Aktivister fra Extinction Rebellion forsøkte også å ta seg ut med båt, men ble stanset av politiet. Kystvakta er nå på plass ved Ust Luga.

Stå sammen med oss og støtt kravet om boikott av russisk olje, skriv under her.

Esso Norge har kjøpt den russiske oljen

Aktivistene krever at Norge umiddelbart stanser all import av russisk olje og gass.
Eli Matvik er blant aktivistene som deltar i den fredelige aksjonen. Nylig deltok hun i en lignende aksjon mot et russisk oljetankskip i Østersjøen.

– At Norge importerer russisk olje som er med og finansierer Putins krig er helt uforståelig for meg. Vi vet alle at den uskyldige sivilbefolkningen i Ukraina lider grusomt. Jeg må gjøre alt jeg kan for å stoppe finansieringen av denne umenneskelige krigen, sier Matvik.

Det er Esso Norge som har kjøpt den russiske oljen. Til Greenpeace oppgir selskapet at de og moderselskapet ExxonMobil tar “tydelig og sterk avstand fra Russlands invasjon av Ukraina”. Greenpeace mener Essos kjøp av russisk olje forteller en annen og uakseptabel historieoli.

Tankskipet Ust Luga er registrert i Hong Kong og leid av det russiske oljeselskapet Novatek, hvor oligark og Putin-venn Leonid Mikhelson er hovedaksjonær. Det 250 meter lange skipet er lastet med 95 000 tonn jetparafin.

Skriv under: Boikott russisk olje

Det er uakseptabelt at norsk næringsliv er med og finansierer Russlands angrepskrig mot Ukraina. Stå sammen med oss og støtt kravet om boikott av russisk olje.

Vær med

Krever stans i import og handel med russisk olje og gass

En av aktivistene som utfører blokaden er Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. 

– Jeg er sjokkert over at Norge opererer som en frihavn for russisk olje, som vi vet finansierer Putins krigføring. Vi er to måneder inn i Russlands angrepskrig. Det er en skam at regjeringen fortsatt tillater import av russisk fossil energi, sier Pleym.

Greenpeace har sendt brev til både Esso og den norske regjeringen med krav om umiddelbar stans i all import og handel med russisk olje og gass.

– Vi har prøvd å få Esso og regjeringen til å ta ansvar uten å lykkes. Nå har vi ikke noe annet valg enn å bruke sivil ulydighet for å stanse oljetankeren. Ukrainas president har bønnfalt Europa om å stanse russisk fossil energi. Uten inntekter fra oljesalg vil krigen stoppe opp. Både Esso og den norske regjeringen er skurkene her, sier Pleym. 

Vebjørn Bjelland Berg er aktivist og talsperson for Extinction Rebellion:

– Esso påstår at de tar ‘tydelig og sterk avstand’ fra krigen i Ukraina, mens de samtidig finansierer det russiske krigsmaskineriet. De gjør seg med dette til krigsprofitør på bekostning av det ukrainske folkets lidelse. Vi står i solidaritet med folket i Ukraina mot Esso, og krever at staten griper inn for å stanse all import av olje- og gassprodukter fra Russland med umiddelbar virkning.

LES OGSÅ: Derfor bruker vi sivil ulydighet