Aktivister samlet seg mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget. © Will Rose / Greenpeace

9. januar stemte politikerne på Stortinget for å gå videre med planene for gruvedrift på havbunnen. Dette til tross for kraftig kritikk fra norske og internasjonale forskere, miljøbevegelsen, og det internasjonale samfunnet. Vi er skuffet fordi dette vil ha katastrofale konsekvenser for marint liv og økosystemer i dyphavet, men kampen er ikke over.


Gruvedrift på havbunnen er en ny form for gruvedrift som raserer havbunnen på jakt etter mineraler og metaller. Dette er en svært omstridt industri fordi vi vet altfor lite av konsekvensene det vil ha på økosystemer og marint liv i dyphavet.

Gruvedrift på havbunnen er faktisk så kontroversielt at Frankrike ønsker et forbud mot industrien. Hele 24 land, deriblant Storbritannia, Tyskland og Sverige vil ha en føre-var-pause fram til vi vet mer om hva vi risikerer å ødelegge ved å åpne for industrien. 

Også store selskaper som Samsung, Volvo, BMW, Tesla og Google har sagt at de ikke ønsker å kjøpe mineraler utvunnet fra havbunnen. Likevel, etter advarsler fra norske og internasjonale forskningsmiljø, gikk Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frp sammen for å stemme for forslaget denne uka.

Norge er dermed et av de første landene i verden som vil åpne for denne destruktive industrien, og står også ganske alene i dette valget.

LES OGSÅ: 8 vanlige misforståelser om gruvedrift på havbunnen

500 000 underskrifter mot gruvedrift på havbunnen

Regjeringens åpningsforslag for gruvedrift på havbunnen har vært en av de viktigste miljøsakene de siste månedene, og det har engasjert stort i Norge og internasjonalt. For å vise politikerne at det er stor motstand mot forslaget, møtte norske og internasjonale aktivister og en samlet miljøbevegelse opp utenfor Stortinget for å demonstrere da politikerne skulle stemme.

Også politikerne fra partiene som er imot gruvedrift på havbunnen møtte opp for å støtte demonstrantene. Disse var Marie Sneve Martinussen (R), Kirsti Bergstø (Sv), Arild Hermstad (Mdg) og Ola Elvestuen (V).

Den internasjonale sivilsamfunnsbevegelsen Avaaz er en stor del av den internasjonale kritikken, og har de siste månedene samlet inn over 500 000 underskrifter i et opprop som krever at Norge stanser planene om å åpne for gruvedrift på havbunnen og heller jobber for et internasjonalt moratorium for en slik industri.

LES OGSÅ: Er gruvedrift på havbunnen en god idé? Vi spurte en havforsker

Fra Frankrike for å protestere mot gruvedrift på havbunnen

Underskriftene ble overlevert til Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder av Stortingets Energi- og miljøkomite, utenfor Stortinget i forbindelse med avstemningen. 

– Denne kampen fortsetter: over en halv million mennesker fra hele verden vil ikke at stortingspolitikerne skal svikte barna og barnebarna våre ved å la maskiner ødelegge havbunnen i et av verdens mest sårbare og ukjente økosystemer. Motstanden mot gruvedrift på havbunnen vokser, og stortingspolitikerne i Norge og resten av verden bør vite at verdens øyne følger med, sa kampanjeleder i Avaaz, Antonia Staats, da underskriftene ble overlevert.

Aktivistene Anne-Sophie Roux fra Sustainable Oceans Alliance, Camille Etienne og skuespiller Lucas Bravo har også engasjert seg i saken, og kom helt fra Frankrike for å protestere foran Stortinget.

De har alle store sosiale medieplattformer og har virkelig hjulpet til med å spre bevissthet internasjonalt om de norske planene. De holdt et par korte appeller og fortalte hvorfor det er katastrofalt at Norge nå går videre med gruvedrift på havbunnen. 

Sv-leder Kirsti Bergstø og de franske aktivistene som har engasjert seg stort i saken: Camille Etienne, Anne-Sophie Roux og skuespiller Lucas Bravo. © Will Rose / Greenpeace

Vil åpne område i Arktis for mineralutvinning

Regjeringens forslag er å åpne et område nesten like stort som Italia for gruvedrift på havbunnen. Området ligger i Arktis, mellom Svalbard, Grønland, Island og Jan Mayen. Det vil si at gruvedrift på havbunnen vil skje lenger nord og lenger fra land enn Norges kontroversielle olje- og gassvirksomhet.

– Dette området er et av de siste urørte stedene for arktisk marint liv. Som dykker og havelsker er det forferdelig trist å se at den norske staten setter fantastiske økosystemer i havet i fare. Vi har vist at vi er klare for å ta kampen, både i Stillehavet og i Arktis. Vi vil stoppe den destruktive industrien før den begynner, sa Amanda Louise Helle, Greenpeace-aktivist.

Forslaget om gruvedrift på havbunnen har fått sterk kritikk fra vitenskapelige miljøer i Norge, og forskere mener at konsekvensutredningen ikke holder mål. I høringssvaret skrev Miljødirektoratet, statens eget forvaltningsorgan som har ansvaret for å forvalte norsk natur, at konsekvensutredningen hadde så store mangler at det ikke var juridisk grunnlag for åpning.

Fortsatt mulig å stoppe gruvedrift på havbunnen

Etter forhandlingene på Stortinget denne uka går Norge nå videre med leting etter havbunnsmineraler. Men som følge av det massive presset vi sammen har klart å skape har vi sørget for at spørsmålet om utvinning av havbunnsmineraler må behandles på nytt i Stortinget.

Før et gruveprosjekt kan settes i gang, må arbeidsprogrammet for utvinningen godkjennes av Stortinget. Det betyr at det fortsatt er mulig å stoppe denne ødeleggende industrien. Kampen fortsetter.

Følgende organisasjoner sto bak markeringen utenfor Stortinget: Avaaz, Besteforeldrenes Klimaaksjon, BirdLife Norge, ForUM, Framtiden i våre hender, Greenpeace Norge, Miljøstiftelsen Bellona, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Sabima, Spire, Sustainable Ocean Alliance, og WWF Verdens naturfond.

Signer: Stopp gruvedrift på havbunnen

Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.

Vær med