Greenpeace og Natur og Ungdom sammen med advokatene etter nyheten om seier i klimasøksmålet i EFTA-domstolen.
Greenpeace og Natur og Ungdom feirer sammen med advokatene hos Simonsen Vogt Wiig, etter nyheten om seier i EFTA-domstolen. © Jenny Marie Baksaas

Greenpeace og Natur og Ungdom fikk i dag rett på alle punkter i den europeiske  EFTA-domstolen i Luxembourg. Domstolen bekrefter at det er ulovlig å godkjenne nye olje- og gassfelt uten å vurdere klimaeffektene av utslippene som oppstår når oljen brennes.



– EFTA-domstolen slår klart og tydelig fast at det er ulovlig å åpne nye oljefelt og samtidig ignorere klimaskadene. Domstolen klargjør også at staten plikter å stanse den ulovlige utbyggingen på feltene, slik Høyesterett også nylig avgjorde. Nå er det nok. Nå må staten følge loven, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace. 

– Klimaforskere har dokumentert at disse oljeprosjektene vil føre til at over 100 000 mennesker dør tidligere som følge av økt hete. Jeg er glad EFTA-domstolen er enig med oss i at folket fortjener den typen informasjon før staten godkjenner nye oljefelt, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom.

Enda en seier i det nye klimasøksmålet!! @naturogungdom.bsky.social www.nrk.no/klima/efta-d…

[image or embed]

— Greenpeace Norge (@greenpeace.no) May 21, 2025 at 11:29 AM

EFTA-domstolen: Klimaeffektene må vurderes før ny olje godkjennes

EFTA-domstolen tolker hvordan Norge må forholde seg til EØS-avtalen. Domstolen konkluderer i dag med at EØS-lov krever at klimaeffektene av forbrenningsutslipp vurderes før nye oljeprosjekter godkjennes. Det er fullt i tråd med Oslo tingretts dom fra januar 2024, der miljøorganisasjonene vant på alle punkter – prosjektene ble kjent i strid med både norsk og EØS-rett. 

Domstolen sier seg også enig med miljøorganisasjonene i at det ikke holder å konsekvensutrede utslippene etter at feltet er godkjent, slik staten har forsøkt å gjøre. 

På tross av flere seire til miljøorganisasjonene, har staten i over ett år fortsatt å tillate videre utbygging og oljeproduksjon på feltene. To av feltene – Breidablikk og Tyrving – produserer i dag olje. Det største feltet, Yggdrasil, er under utbygging. 

Les mer om det nye klimasøksmålet her

Viktig for behandlingen av klimasøksmålet i lagmannsretten

Rett før påske vant organisasjonene en del av saken i Høyesterett, som slo fast at videre utbygging er ulovlig etter norsk lov – og at staten samtidig har en plikt etter EØS-retten til å stanse utbyggingen. Likevel har energiminister Terje Aasland sagt at staten vil fortsette å behandle søknader om tillatelser på de tre feltene som normalt, i strid med norsk og europeisk lov.

Saken behandles videre i lagmannsretten 1.–5. september – og denne gangen møter miljøorganisasjonene staten med både Høyesteretts kjennelse og EFTA-domstolens uttalelse i ryggen. Begge veier tungt juridisk, og sjansene for en ny seier er sterke – dommerne nemlig legge betydelig vekt på EFTA-domstolens uttalelse i sin vurdering.

Det er første gang en europeisk domstol slår fast at kravet om vurdering av klimaeffekter gjelder etter EU-retten – og det kan få store konsekvenser for oljepolitikken i hele Europa.

Støtt kronerullingen for klimasøksmålet

Støtt det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom krever at staten lytter til egen Høyesterett og stanser nye oljeprosjekter. Vi trenger din hjelp.

Vær med