Fagrådgivere i Greenpeace, Klimentina Radkova og Andreas Randøy sammen med organisasjonens advokat Jenny Sandvig.
Fagrådgivere i Greenpeace, Klimentina Radkova og Andreas Randøy sammen med organisasjonens advokat Jenny Sandvig. © Jenny Marie Baksaas / Greenpeace

19. desember skal EFTA-domstolen i Luxembourg behandle det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom vil være til stede under den muntlige høringen. 

I sommer ble det bestemt at Greenpeace og Natur og Ungdoms klimasøksmål mot staten deles opp i to deler som skal behandles hver for seg. Den ene delen, forføyingene, altså forbud mot videre utbygging og produksjon fra feltene, ble behandlet i Borgarting lagmannsrett i oktober 2024. Den andre delen, som handler om lovligheten til oljefeltene, skal behandles i EFTA-domstolen 19. desember.

LES OGSÅ: Klimasøksmålet: Kjennelsen fra lagmannsretten forklart

Historisk dom fra britisk høyesterett

At klimasøksmålet skal behandles i en europeisk domstol ble bestemt etter at britisk høyesterett i juni 2024 kjente tillatelsen til en planlagt oljeutbygging i England ugyldig, fordi britiske myndigheter ikke hadde vurdert klimaeffektene av oljen. Dommen er relevant i klimasøksmålet mot Norge, fordi de britiske dommerne tolket EUs prosjektdirektiv på samme måte som Oslo tingrett gjorde i dommen fra januar i år. Uenige i denne tolkningen, ba altså den norske staten om at Greenpeace og Natur og Ungdoms sak oversendes til EFTA-domstolen i Luxembourg, for en rådgivende uttalelse om hvordan prosjektdirektivet skal tolkes. 

Når saken skal opp igjen i Borgarting lagmannsrett i 2025, vil EFTA-domstolens uttalelse bli tillagt stor vekt. 

EFTA-domstolen overvåker om EØS-landene, som ikke er EU-medlemmer (Norge, Island og Liechtenstein), følger EU-lovene de er tilknyttet. Domstolen er altså en svært viktig autoritet i hvordan EU-lover tolkes. Norske domstoler kan beslutte å oversende spørsmål til EFTA-domstolen for å få råd om tolkningen av EU-lover. Et slikt råd vil ikke være bindende, men svært betydningsfullt.

LES OGSÅ: Klimasøksmålet deles i tre og dras ut i tid – her får du forklaringen

Hva står på spill? 

EFTA-domstolen skal undersøke om det stemmer at EUs prosjektdirektiv innebærer et krav om å konsekvensutrede klimagassutslipp fra oljeboring, slik Britisk høyesterett og Oslo tingrett konkluderte. Hvis EFTA-domstolen bekrefter at en slik plikt finnes, kan den også vurdere hva en nasjonal domstol må gjøre i de tilfeller denne plikten har blitt brutt.

Gjennom denne behandlingen kan vi også få svar på hvorvidt EØS-avtalen gjelder på norsk kontinentalsokkel. Regjeringen mener at den ikke gjør det. Ledende akademikere på feltet derimot, mener regjeringens tolkning er feil og i strid med  EU-rettens territorielle rekkevidde og tilsynelatende i strid med rettspraksis fra EFTA-domstolen. EFTA-domstolens svar på disse spørsmålene kan få positive konsekvenser også utover Greenpeace og Natur og Ungdoms søksmål. For eksempel kan uttalelsen ha betydning for regjeringens planer for havbunnsgruvedrift på norsk kontinentalsokkel.

Hvem har levert intervensjon? 

Alle EUs medlemsland, EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har hatt mulighet til å intervenere i saken og dele sin posisjon. I denne saken har ESA, EU-kommisjonen og Nederland levert synspunkter. EU-kommisjonen støtter regjeringen på det første spørsmålet, Nederland på alle. ESA støtter oss på alle punkter. Disse vil også ha mulighet til å redegjøre muntlig for sin posisjon under høringen. 

Praktisk info:

Hvem vil være til stede? 

Greenpeace og Natur og Ungdom kommer til å være til stede i domstolen Luxembourg for den muntlige høringen. 

Hvor og når:

Kl. 9.30, torsdag 19. desember i EFTA-domstolen i Luxembourg. Høringer vil vare fra 9.30 til 14, der hver side vil få en time til å presentere sine argumenter, i tillegg til innlegg fra ESA og EU kommisjonen på en halvtime hver.

EFTA-domstolens adresse: 1 Rue du Fort Thüengen, 1499 Neudorf-Weimershof Luxembourg, Luxemburg.

Organisasjonene representeres av advokat Jenny Sandvig fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.