Hvert år samles verdens land til et klimatoppmøte for å forhandle om klimatilpasning og komme fram til løsninger på klimaendringene. Det neste klimatoppmøtet, COP29, vil holdes fra 11. til 22. november 2024 i Baku i Aserbajdsjan. Her får du svar på vanlige spørsmål om COP29.
1. Hva er klimatoppmøtet?
Hvert år arrangeres et klimatoppmøte hvor verdens land samles for å forhandle om klimatilpasning og finne løsninger på klimakrisen. Mye står på spill når toppledere fra hele verden møtes for klimaforhandlinger og samarbeid på tvers av landegrenser.
Klimatoppmøtene arrangeres for alle parter som har signert FNs klimakonvensjon. Klimakonvensjon er en internasjonal og folkerettslig bindende avtale med formålet å hindre og begrense menneskeskapte klimaendringer. Det er et slags årsmøte hvor man diskuterer hvordan vi best kan begrense global oppvarming – en trussel som vil påvirke hele menneskeheten.
LES OGSÅ: Varmerekord i verden i 2024 – oversteg 1,5-gradersmålet
2. Hvilke datoer foregår COP29?
Klimatoppmøtet COP29 varer fra mandag 11. til fredag 22. november 2024.
3. Hvem deltar på klimatoppmøtet?
40-50.000 deltakere ventes å delta på COP29 i Aserbajdjans hovedstad Baku. Representanter og statsoverhoder fra 197 land, de som har signert klimakonvensjonen, deltar på klimatoppmøtet. COP29 vil også være vertskap for diplomater, journalister, klimaforskere, og fagforeningsledere. Representanter fra sivilsamfunnet – som fagforeningsledere, aktivister og urfolksledere, deltar også.
Fossilindustrien er også sterkt representert på klimatoppmøtene. Rekordmange lobbyister fra fossilindustrien var til stede på forrige klimatoppmøte, COP28 i Dubai – minst 2.456, ifølge en analyse. Det var sju ganger flere fossillobbyister enn representanter fra urfolkssamfunn.
I år, som i fjor, får det norske selskapet Equinor være del av den norske næringslivsdelegasjonen som reiser til klimatoppmøtet. Greenpeace mener det er svært problematisk at fossilselskaper som Equinor – som produserer over 99 prosent olje og gass – får være med på klimatoppmøtene.
LES OGSÅ: 11 ting Equinor ikke vil du skal vite om grønnvasking
4. Hvilke beslutninger skal tas på klimatoppmøtet i Baku?
Klimafinansiering vil bli et sentralt tema under årets forhandlinger. Klimafinansiering innebærer å gi økonomisk støtte til lavinntektsland for å hjelpe dem å avkarbonisere økonomien, og for å hjelpe de mest utsatte samfunnene med klimatilpasning. Et hovedmål med COP29 er å øke finansieringen og å komme fram til et nytt mål for framtidig klimafinansiering.
På COP29 vil det fattes avgjørende beslutninger for å håndtere de skyhøye kostnadene knyttet til klimatiltak. Greenpeace og andre i klimabevegelsen krever at det settes et mål på minst 1 billion dollar per år til utviklingsland, for å dekke avbøtende tiltak, tilpasning og tap og skade.
LES MER: Dette er klimarettferdighet
Hvem skal betale for klimafinansieringen?
Kostnadene av klimaendringer bør betales av dem som har forårsaket dem, altså de mest forurensende landene og olje-, gass- og kullselskapene. Fossilindustrien og andre høyutslippssektorer må betale for skaden og ødeleggelsen som produktene deres forårsaker.
«Forurenser betaler»-prinsippet handler om at den som skaper utslipp, selv betaler kostnadene utslippene påfører samfunnet. At forurensere betaler, er en rettferdig måte å skaffe inntektene til klimafinansiering på.
Klimakrisen fører til mer ekstremvær som flom, stormer og skogbranner. Olje- og gasselskaper som Equinor, som har bidratt mest til klimaendringene, bør betale.
Vær med5. Hva skjedde under forrige klimatoppmøte, COP28 i Dubai?
Under COP28 i Dubai fikk vi endelig en erklæring om at verden skal omstille seg bort fra fossile energikilder. Partene var imidlertid uenige om ordlyden. Flere land nektet å gå med på formuleringen «å fase ut» fossil energi, og i slutterklæringen landet de på ordlyden «omstilling bort fra.» Det var et enormt steg fremover at alle verdens land ble enige om å omstille seg bort fra olje og gass.
Under klimatoppmøtet i 2023 ble også et skade- og tapfond vedtatt. Fondet skal kompensere sårbare land som prøver å håndtere tap og skader forårsaket av klimaendringer.
Her kan du lese mer om det viktigste som skjedde under COP28 i Dubai
6. Hva krever Greenpeace under COP29?
Greenpeace krever at landene på klimatoppmøtet:
- Innfører et nytt klimafinansieringsmål (kalt NCQG) som øker pengestøtten til utviklingsland kraftig, og som er bygget på “forurenser betaler”-prinsippet. Dette handler om at den som skaper utslipp, selv betaler den kostnaden utslippet påfører samfunnet.
- Faser ut fossile brensler: Landene må implementere avtalen fra forrige klimatoppmøte om en omstilling bort fra fossile brensler, og skissere hvordan landenes planer for kutt i klimagassutslipp skal inkludere planer for å fase ut fossile brensler, i tråd med 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen.
- Beskytter økosystemer: Sikre at eventuelle systemer for kvotehandel beskytter verdifulle økosystemer som binder karbon i bakken.
En lojal oppfølging av avtalen fra Norges side innebærer en styrt omstilling vekk fra olje og gass, og i det minste at regjeringen stanser åpningen av nye oljefelt.