2024 var på mange måter et krevende og tungt år. Samtidig har det skjedd flere positive ting i verden, og vi har vi fått flere viktige grønne gjennomslag som vi kan feire og bygge videre på. Her kan du lese om fem gode nyheter for klima og miljø i 2024:
1. Stopp for gruvedrift på havbunnen i Norge
SV og regjeringen ble i desember enige om å stoppe planene om gruvedrift på havbunnen. Det blir ingen utlysninger til mineralutvinning i Arktis i denne regjeringsperioden. Det er en historisk seier for naturen og for et av klodens siste uberørte økosystemer.
Det er gått nesten ett år siden Norge som det første landet i verden åpnet opp for gruvedrift på havbunnen, til massiv motstand fra miljøorganisasjoner, forskere, fiskere, privatpersoner og det internasjonale samfunnet.
Et av våre og de andre miljøorganisasjonenes hovedkrav inn i høstens budsjettforhandlinger var at gruvedrift på havbunnen stoppes. SV klarte å sikre at det ikke blir noen utlysning av konsesjoner for mineralvirksomhet på havbunnen i 2024 og 2025. Det betyr at ingen selskaper vil kunne søke om å lete etter eller utvinne mineraler neste år, slik det var planlagt.
Vi skal fortsette å holde presset på norske politikerne oppe, for å sikre at gruvedrift på havbunnen i Arktis aldri blir en realitet. Globalt jobber vi for at flere land skal stille seg bak en midlertidig stopp av industrien. Denne destruktive industrien skal ikke få ødelegge det unike livet i dyphavet, i Arktis eller noe annet sted.
Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
Vær med2. Vi vant det nye klimasøksmålet i tingretten
I januar vant vi og Natur og Ungdom det nye klimasøksmålet i Oslo tingrett. Tingretten slo fast at tre oljefelt var ulovlige. Staten hadde tillatt utbygging av feltene Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving uten å utrede hvordan dette ville påvirke klima.
I tillegg forbød tingretten staten å gi nye tillatelser til videre utvikling og produksjon på oljefeltene fram til en endelig dom i rettssystemet. Dette kalles midlertidig forføyning, eller midlertidige forbud.
Staten varslet omkamp og anket. Delen av anken som handler om de midlertidige forbudene, ble behandlet i lagmannsretten i september. Vi tapte der, men venter nå på at anken skal behandles i Høyesterett.
Samtidig venter vi på at delen av søksmålet som handler om lovligheten av feltene, selve hovedkravet vårt, skal behandles i de høyere rettsinstansene.
Støtt det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom krever at staten lytter til egen Høyesterett og stanser nye oljeprosjekter. Vi trenger din hjelp.
Vær med3. Positive nyheter om Equinors grønnvasking og sportsvasking
I september trakk Equinor seg ut av sponsoravtalene med Norges Fotballforbund, Skiforbundet og studentfestivalen UKA i Trondheim. Dette er en god nyhet for alle som kjemper mot at Equinor får grønnvaske seg selv gjennom å støtte sport og kultur.
Tidligere i år kom en annen god nyhet i arbeidet mot Equinors grønnvasking: Øystre Slidre idrettsforening meldte at de har fjernet selskapets reklame fra stadion på Beitostølen.
Under sesongåpningen på Beitostølen vinteren 2022 protesterte skiløperen Emil Johansson Kringstad mot Equinors sponsing av skiarrangementet. Under målgang holdt Emil opp et banner samtidig som aktivister fra Greenpeace dekket til Equinors reklameplakater i målområdet med egne bannere. Budskapet var at Equinor fører til at “morgendagen smelter” – som spiller på selskapets sponsorprogram “Morgendagens helter”.
Idrettsforeningen som driver stadion der protesten fant sted, meldte altså at de har fjernet Equinors reklame fra stadion.
4. Klimaseniorinnen vant i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD)
For første gang har Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg slått fast at manglende klimahandling bryter menneskerettighetene. De sveitsiske kvinnene i Klimaseniorinnen vant dermed en historisk klimaseier.
Kvinnene fra Sveits argumenterte for at mangelen på klimatiltak fra den sveitsiske staten strider med retten deres til liv og helse, spesielt da eldre kvinner er mer sårbare for hetebølger forårsaket av klimaendringer.
Klimaseniorinnens sak ble støttet av Greenpeace. Seieren er et enormt viktig steg i arbeidet for klimarettferdighet og for å sikre at stater blir holdt ansvarlige for manglende klimahandling.
Her kan du se alle våre seneste gode nyheter for klima og miljø.
5. Gode nyheter for retten til å bedrive sivil ulydighet
Lagmannsretten i Amsterdam avviste i november en anke fra selskapet Nauru Ocean Resources Inc mot Greenpeace International. Selskapet, som ønsker å lete etter mineraler på havbunnen, prøvde å begrense retten vår til å protestere til sjøs ved å innføre en 500 meter forbudssone rundt fartøyet de bruker til forundersøkelser for gruvedrift.
Norske Amanda var blant aktivistene som protesterte fredelig mot selskapet i Stillehavet i fjor.
Avgjørelsen innebærer at Greenpeace fortsatt har rett til å protestere mot selskapets gruvedriftsplaner og de enorme risikoene det innebærer. Det er en seier for retten til å gjennomføre fredelige aksjoner og bedrive sivil ulydighet.
Se flere seire for verdens hav, skog og klima i tidslinjen:
Se tidslinjen over viktige norske og internasjonale grønne seire – takket være folk som deg!
Bidra til flere gode nyheter for klima og miljø i 2025
Tusen takk til alle dere som har engasjert dere, delt innhold i sosiale medier, signert underskriftskampanjer og støttet arbeidet vårt! Det har gitt uttelling.
Vil du være med og bidra til at vi kan vinne flere grønne seire for natur, klima og mennesker i 2025? Som en helt uavhengig miljøorganisasjon som av prinsipp ikke tar imot noen penger fra selskaper eller myndigheter, trenger vi flere engasjerte privatpersoner med på laget. Støtt arbeidet vårt her:
Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med