Den svenske skiløperen Emil Johansson Kringstad protesterte mot Equinors sportsvasking under sesongåpningen på Beitostølen. Budskapet på banneret hans var at Equinor fører til at “morgendagen smelter” – et spill på selskapets sponsorprogram “Morgendagens helter”.
Den svenske skiløperen Emil Johansson Kringstad protesterte mot Equinors sportsvasking under sesongåpningen på Beitostølen. Budskapet hans var at Equinor fører til at “morgendagen smelter” – et spill på selskapets sponsorprogram “Morgendagens helter”. – Klimakrisa er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisa. Vintrene blir stadig kortere, og vi ser at morgendagen smelter rett foran øynene våre, sa han. © Marthe Haarstad / Greenpeace

Equinor trekker seg ut av sponsoravtalene med Norges Fotballforbund, Skiforbundet og studentfestivalen UKA i Trondheim. Dette er en gladnyhet for alle som kjemper mot at Equinor får grønnvaske seg selv gjennom å støtte sport og kultur.

I lang tid har Equinor møtt motstand fra ski- og fotballmiljøet, og studentbevegelsen for hvordan de bruker akademia og idretten for å markedsføre seg og drive aktiv merkevarebygging overfor ungdom og unge utøvere.

At Equinor nå trekker seg ut av sponsorater med halen mellom beina, er en stor seier for alle som har jobbet for å avsløre oljegigantens sanne ansikt. Dette viser at presset fra miljøorganisasjoner, studenter og modige idrettsaktører funker. 

Equinor er eksperter i grønnvasking

Equinor investerer stort i markedsføringskampanjer og sponsoravtaler for å grønnvaske seg selv. I 2018 byttet Equinor navn fra Statoil for å selge seg inn som et bredt, moderne og framtidsrettet energiselskap i omstilling.

Seks år senere forblir 99 prosent av energien Equinor produserer, fossil, og 80 prosent av investeringene går til olje og gass. Akkurat nå jobber Equinor for å åpne nye klimaødeleggende fossile prosjekter verden rundt, inkludert Rosebank i Storbritannia, som vil bidra til okkupasjonen av Palestina

Sponsoravtaler som den Equinor har hatt med NFF og Skiforbundet, og sponsorprogrammet Morgendagens helter, er med på å framstille Equinor som et selskap som er med på den grønne omstillingen, samtidig som de fortsetter å øke produksjonen av olje og gass.

At Equinor ikke lenger får pryde draktene til unge utøvere eller bruke studentfestivalen UKA til å grønnvaske seg selv, er en viktig seier i kampen for å holde Equinor ansvarlig. 

LES OGSÅ: Lær mer om grønnvasking og sportsvasking

Equinors sponsorstrategi henger ikke på greip  

Equinor hevder at de nå vil rette seg mer mot ungdom og studentmiljøer som “engasjerer seg for energiomstillingen”. Men lite tyder på at Equinor selv engasjerer seg for omstillingen; selskapet leter aggressivt etter nye olje- og gassfelt verden rundt, og investeringene i fossilt er skyhøye.

I stedet for å prøve å kjøpe ungdommens tillit gjennom sponsing av akademia og studentmiljøer, kan Equinor bidra til energiomstillingen ved å øke investeringene i fornybar energi og stanse leting etter nye olje- og gassfelt som klimaet ikke tåler. 

LES OGSÅ: Fire Equinor-reklamer fulle av grønnvasking 

En gyllen mulighet for NFF og Skiforbundet

Idretten spiller en sentral rolle i samfunnet vårt. Hver dag får tusenvis av barn og unge kjenne på mestringfølelse og gleden av å være del av et lag. NFF og Skiforbundet har nå en gyllen mulighet til å stille strengere krav til sine samarbeidspartnere og sikre at fremtidige sponsorer handler i tråd med forbundenes verdier.

Et oljeselskap som gjør alt de kan for å forverre klimakrisa, vil aldri være en verdig partner – det må NFF og Skiforbundet ta innover seg når de nå leter etter framtidige samarbeidspartnere. 

Denne nyheten bør også være en tankevekker for de andre institusjonene som har sponsoravtaler med Equinor, som Inspiria, Norsk Teknisk Museum, Vitensenteret i Innlandet, Nordland og Trondheim, i tillegg til Kodekraft, Norsk Oljemuseum, VilVite og Nordnorsk Vitensenter.

Les flere gode nyheter for klima og miljø her