Greenpeace vil ha forbud mot fossilreklame

Har skrevet under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Stopp fossilreklame

Greenpeace mener et norsk forbud mot fossil reklame og sponsoravtaler bør ligne på forslagene i det europeiske borgerinitiativet:

  • forbud mot reklamering for selskaper eller lobbyorganisasjoner som utvinner, foredler, produserer, leverer, distribuerer eller selger fossilt brensel, altså kull, olje og gass
  • forbud mot reklamering for selskaper som fremmer bruken av luft-, vei- eller maritim transport drevet av fossilt brensel, med unntak av kjøretøyer dedikert til transporttjenester av generell økonomisk interesse, for eksempel kollektivtrafikk
  • forbud mot sponsoravtaler fra foretak nevnt i de foregående punktene

Jeg ønsker å fortsette å gjøre en innsats for planeten vår og motta informasjon fra Greenpeace om hvordan jeg kan bli med og beskytte klima og miljø. Les personvernreglene våre her.

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Bli fast giver

Greenpeace jobber for å sikre en ekte grønn omstilling. Siden vi av prinsipp ikke tar imot støtte fra myndigheter eller selskaper, er vi avhengige av støtten fra engasjerte mennesker som deg. Bli med om bord.

Greenpeace krever et forbud mot fossilreklame og sponsoravtaler

Bli med og si stopp, slik at vi kan få gjennom et historisk forbud mot reklame og sponsoravtaler fra fossilindustrien i Norge.

– Selskaper innen olje, kull og gass, bilbransjen og luft- og sjøfartselskaper bruker reklame og sponsoravtaler som en avledning fra de klimaødeleggende virksomhetene sine, mens handlingene deres ødelegger liv og fører oss dypere inn i klimakrisen, sier Aud Hegli Nordø, kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge.

Over 7 millioner mennesker dør en for tidlig død på grunn av de små partiklene som dannes under forbrenning av fossilt brennstoff som olje, gass og kull. Det er like mange som dør av tobakk eller over dobbelt så mange enn som dør av alkohol. Likevel får fossilindustrien lov til å reklamere, mens tobakks- og alkoholindustrien har reklameforbud i en rekke land, inkludert i Norge.

Nei til grønnvasking

– Fossilindustrien har vært klar over klimarisikoen av handlingene sine siden 1960-tallet, og brukte lenge skandaløse metoder som industrifinansiert forskning for å så tvil om menneskeskapte klimaendringer. Nå har de skiftet taktikk, og prøver snarere å fremstille seg som grønne og framtidsrettede selskaper, blant annet gjennom grønnvasking, villedende reklame og sponsoravtaler i kultur- og idrettsverden, sier Nordø.

FNs generalsekretær António Guterres har advart om at det er “kode rød for menneskeheten” og kaller dem som øker produksjonen av fossil energi for “farlige radikale”. Likevel planlegger selskaper som Equinor å øke oljeproduksjonen og utslippene i årene som kommer. Equinor vil ikke selv oppgi hvor store beløp de bruker på reklame, men ifølge Nettavisen viser tall fra markedsanalyseselskapet Nielsen at de kjøpte reklame til en verdi av 39 millioner kroner i første halvdel av 2021.

– For å pynte på sitt frynsete rykte som klimaversting, sponser Equinor blant annet idretts- og kultur-Norge. Eksempler er sponsingen av juniorlandslaget på ski og åpningen av verdenscupen i langrenn på Beitostølen, sier Nordø.

En av de største truslene mot skisporten er klimakrisen, og en stadig kortere skisesong. Siden den siste 30-årsperioden, er skisesongen i Nordmarka i Oslo redusert med 40 dager. Den utviklingen vil fortsette ved en stadig tilførsel av klimagasser til atmosfæren.

– Det er ironisk at Equinor sponser langrenn all den tid hovedjobben deres er å produsere olje og gass som bidrar til klimakrisen. Skiforbundet lar seg bruke til å grønnvaske Equinors klimafiendtlige oljeboring. Equinors “Morgendagens helter” burde døpes om til “Morgendagen smelter”, sier Nordø.

Takket være oljeskatteregimet her hjemme i Norge, er vi som skattebetalere med på å betale 78 prosent av oljeselskapenes utgifter til reklame og sponsoravtaler.

– Fossilindustrien har fått lov til å drive med grønnvasking altfor lenge. Nå er tiden inne for å ta tilbake kontrollen over hvilke reklamer og sponsoravtaler vi vil ha i det offentlige, både for klimaets framtid og helsas skyld, sier Nordø.

Et reklame- og sponsorforbud for fossilselskaper er et tiltak som kommer til å:

Bli med og si ja til et forbud mot fossilreklame. Ved å signere denne underskriftskampanjen kan vi sammen stoppe reklame for flere farlige fossile produkter.

Eksempler på grønnvasking