Greenpeace podcast Systemskiftet

– när vi slutar laga klimatet med tejp

I podden Systemskiftet går Carl Schlyter bortom den dagspolitiska debatten om klimat och miljö tillsammans med aktuella forskare, aktivister, filosofer, entreprenörer, psykologer och visionärer. Vi söker svar på hur vi i skapar verklig samhällsförändring i tider av klimatkris, artutrotning och ekonomiska klyftor. 

Lyssna på Systemskiftet här

Senaste avsnitten:

AVSNITT 41: OLGA GRÖNVALL LUND & SÉBASTIEN BOUDET

I säsongens sista avsnitt av systemskiftet tar vi oss an matsystemet tillsammans med bagaren Sébastién Boudet och Olga Grönvall Lund från Reformaten. Vi lever i ett samhälle med mycket ”billig” mat, men samtidigt har vi ganska liten tillgång till mat med verklig kvalitet, som innehåller mycket näring och som gör gott för både samhället och planeten. Hur kan det komma sig, och inte minst – vad kan vi göra åt det?

Ett livsmedelssystem som gynnar såväl klimat, biologisk mångfald, vår hälsa och som dessutom bygger ett bättre samhälle är fullt möjligt, och dagens samtal bjuder oss på flera ingredienser som kan ta oss dit. Det handlar om kulturförändringar som vi alla kan bidra till, men även saker som ett öppenhetsregister för lobbyister. Dessutom utmanar Carl alla lyssnare på en gräddvispartävling.  

Avsnitt 41 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.

Hittas där poddar finns eller textat i Greenpeace Youtubekanal (släpps 30 december 2022).

AVSNITT 40: GUSTAF SKARSGÅRD & JOHAN REUNANEN

Skådespelaren Gustaf Skarsgård och hållbarhetsutvecklaren Johan Mandarić Reunanen gästar podden för ett samtal om hur personliga och destruktiva beroenden, som t.ex. alkohol eller droger, speglar de samhälleliga beroenden som hindrar oss från att möta klimatkrisen. Kan metoderna från 12-stegsprogrammet hjälpa oss att erkänna och ärligt inventera våra gemensamma destruktiva beroenden? Kan de till och med bidra till att frigöra oss från de systemfel som hotar så mycket av livet på planeten?

Vi får också höra om vikten av att våga påbörja en förändring trots att man inte har alla svar på hur allt kommer att bli. Varför vår tendens att kräva moralisk perfektion är så farlig, och varför förmågan att förlåta kan vara avgörande för att få igång klimatomställningen.

Avsnitt 40 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.

Hittas där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 39: JULIE KLINGER

Forskaren Julia Klinger om varför hela världen pratar så mycket om “sällsynta jordartsmetaller”. Dessa grundämnen beskrivs oftast som strategiskt avgörande, inte minst för framtidens gröna teknik, men visste du att det är oljeindustrin och militären som är de enskilt största användarna av dessa? Är de ens sällsynta? Och varför ropas det alltid efter nya gruvor, trots att det redan finns stora mängder av dessa eftertraktade metaller i existerande soptippar och gruvavfall?

Samtalet som börjar i Sveriges koppling till jordartsmetallerna leder oss snart mot hur vi kan designa om dagens osunda förhållningssätt till det vi kallar “naturresurser”.
Detta avsnitt av podden är på engelska.     

Avsnitt 39 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.

Hittas där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 38: BIGERT & SJÖHOLM

I det här avsnittet möter vi Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns Högskola, och Mats Bigert, ena halvan av konstnärsduon Bigert & Bergström, i ett samtal om konstens funktion i klimatkrisen.

Ett avsnitt om absurditetens roll i kampen för en bättre värld, om samtida superlimshjältar och om 2000-talets bucket list-kultur. Hur är det med klimatavtrycket från NFT:s och vad är egentligen en koldioxidfotboja? Hur kan omställningen se ut inom konstvärlden och kan det vara en motståndshandling att uppleva konst?

Hittas där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal

AVSNITT 37: PO TIDHOLM  

Carl Schlyter samtalar med journalisten och författaren Po Tidholm om Sverige som kolonialmakt mot sin egen landsbygdsbefolkning. Är det möjligt eller ens rimligt att rädda klimatet genom att fortsätta exploatera Norrland? Ett avsnitt om falska förhoppningar i hipsterdrömmar om mikrobryggerier och socialdemokrater som fortfarande tror det är 50-tal.

Om skillnaden i att förhandla med eller utmana systemet, om vinsten i att handla dyrare på bondens marknad och varför Sverige är det nya Polen. Dessutom  – varför måste vi prata skatter och är det dags att utmana enkammarriksdagen?

Avsnitt 37 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.

Hittas finns där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 36: KLIMATARBETE

Följ med Lisa Schipper, professor i utvecklingsgeografi, bakom kulisserna i arbetet med FN:s senaste IPCC-rapport. Nyss hemkommen från COP-27 berättar Lisa om perspektiven som ofta saknas i klimatarbetet.

Ett avsnitt om när klimatet blir en fråga om kvinnors säkerhet, om den mörka sidan av klimatanpassningen och om samhällena som går under vid 1,5 graders temperaturhöjning. Kan vi anpassa oss hur varmt det än blir? Och vad innebär egentligen hållbar utveckling?

Avsnitt 36 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna. 

Hittas finns där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 35: BIOLOGISK MÅNGFALD

Vi reder ut vad biologisk mångfald egentligen innebär, hur lång tid det tar för en ny art att uppstå och på vilket sätt vi utrotar våra arter här i Sverige.

I femte säsongens första avsnitt möter vi sommarprataren och bokaktuella professorn i biologisk mångfald Alexandre Antonelli.
Varför hotar klimatförändringarna kaffet i våra koppar? Vilket land är världsmästare på att hugga ner träd? Och varför räcker inte naturskyddsområden för att skydda våra arter?

Trots det allvarliga läget för världens arter finns mycket hopp i detta avsnitt. Du kanske också får några tips på hur du kan bidra till att bevara den biologiska mångfalden i din trädgård.

Hittas där poddar finns eller textat i Greenpeace Youtubekanal.