🇬🇧 Read the page in English here*
Bli volontär hos Greenpeace och var med i kampen för en grönare och rättvisare framtid
Alla vi som lever på den här planeten står inför existentiella hot från två extremt allvarliga och sammanlänkade problem: miljö- och klimatkrisen. Miljökrisen, med fortsatt snabb minskning av växt- och djurarter, innebär ökad risk för skogsbränder, vattenbrist och livsmedelsbrist. Klimatkrisen påverkar oss genom extrema väderförhållanden, förorenad luft och stigande vattennivåer. De problem vi står inför är enorma och det kan kännas hopplöst, just därför behöver vi organisera oss. Tillsammans kan vi skapa hopp och endast tillsammans är vi starka nog att vända på skutan och skapa den framtid vi vill se. Gå med oss idag – klicka här!
Varför volontärarbeta med Greenpeace?
När vi arbetar tillsammans kan vi förändra världen. Det vet vi eftersom volontärer har förändrat världen med Greenpeace i över 50 år. Idag är Greenpeace världens största oberoende miljöorganisation med volontärer, personal och verksamhet i mer än 55 länder. Som volontär i Greenpeace blir du en del av denna globala rörelse och gemenskap, träffar nya vänner och upplever nya äventyr tillsammans, samtidigt som ditt engagemang knuffar världen i rätt riktning.
Greenpeace erbjuder en rad tränings- och kompetensutvecklingsmöjligheter för volontärer och aktivister. För dem som är ute efter äventyr erbjuder vi träning i civil olydnad och fredlig direkt aktion, klättring, kajakpaddling och båtträning. För dem som vill påverka opinionen och aktivera andra människor finns träningar i aktivism inom sociala medier, artivism, research, föreläsningar och lobbying.
Greenpeace volontärer gör det möjligt för Greenpeace att avslöja problem, peka på lösningar och vinna kampanjer. Inget av detta skulle kunna ske utan volontärer.
Vem är volontär hos Greenpeace?
I Greenpeace volontärgemenskap finns människor från hela världen och med massa olika erfarenheter och bakgrunder. Det gemensamma är att alla har valt att ta ställning och kämpa för vår planet och människorna på den.
Det finns bara ett villkor: du måste vara 18 år för att få arbeta som volontär för Greenpeace. Men bortsett från det är alla välkomna att gå med i Greenpeace. Om du har särskilda tillgänglighetsbehov ser vi till att dessa tillgodoses så långt det är möjligt!
Vad vi förväntar oss av dig som volontär är att du tar ansvar för de arbetsuppgifter du tagit dig an och frågar om du behöver hjälp samt att du bidrar till att skapa en trygg atmosfär och gemenskapa för alla volontärer. Du som volontär kan förvänta dig ett gediget stöd i ditt engagemang samt många tränings- och utvecklingsmöjligheter med oss!
Alla träningar är gratis och Greenpeace täcker kostnader för volontärer under träningar och aktiviteter, såsom resor, mat och boende.
Låter det här som något för dig? Skriv upp dig direkt här!
Olika sätt att arbeta som volontär
Inom Greenpeace volontärgemenskap har vi olika specialistteam som arbetar med specifika områden för att påverka ännu mer. Alla är välkomna att gå med i dessa team; ingen tidigare bakgrundskunskap eller expertis krävs. Teammedlemmarna bygger upp färdigheter och expertis tillsammans genom aktiviteter, kunskapsutbyten och träningar.
Här kan du läsa mer om de olika volontärteamen:
Artivism team
Artivism är att använda konst för aktivism. Greenpeaces volontärteam för artivism använder konst för att avslöja förorenare och uppmärksamma de stora problem vi står inför. Teamet når och engagerar människor genom vackra konstinstallationer, interaktiva och spännande gatustånd eller cool rekvisita för klimatdemonstrationer eller protester.
Greenspeakers team
Greenspeakers-teamet skapar medvetenhet och engagerar människor att vidta åtgärder genom att tala inför publik. Genom offline- och online-samtal och presentationer, samt rundturer om specifika kampanjer, inspirerar teamet publiken att bli aktiva för naturen och vårt klimat. Läs mer om det här.
Lobby team
Sätter press på lokala och nationella politiker och beslutsfattare genom brevskrivning, e-post, telefonsamtal och sociala medier. De ser till att Greenpeaces kampanjer och lösningarna på klimat- och miljökrisen är kända för alla relevanta beslutsfattare.
Social media team
Skapar engagerande videor och inlägg för att nå nya målgrupper, sprider viktiga budskap och ökar trycket på beslutsfattare. Tillsammans skapar de innehåll som får människor att sluta scrolla och börja agera.
Investigation team
Volontärerna i utredningsteamet arbetar för att avslöja klimat- och naturförstörare. Med hjälp av utredning-, granskning- och undersökningsarbete i alla former hjälper volontärerna Greenpeace personal att samla in bevis för brott mot naturen och peka på de allra bästa lösningarna för vår planet.
Hur blir jag volontär?
Du kan antingen anmäla dig till vårt nästa introduktionsmöte, här! Eller så kan du anmäla dig till heldagskursen Introduktion till civil olydnad direkt, det gör du här. Båda sker online.
Greenpeace volontärer är involverade i många olika typer av aktiviteter: från forskning till att organisera demonstrationer; från att tala offentligt om Greenpeace kampanjer till att bygga vackra ”artivism” installationer till kajakpaddling eller klättring i fredlig civil olydnad. Det finns många möjligheter att arbeta som volontär på det sätt och för den fråga som du brinner mest för.
För om inte du, vem? Och om inte nu, när? Det är dags att vi agerar. Kom på vårt nästa introduktionsmöte för volontärer!
Bli en Greenpeace-aktivist!
Många av våra volontärer är också aktivister som utför civil olydnad. Aktivism är ett personligt beslut, som många väljer eftersom de inte står ut med att se på när jorden hettas upp allt mer och tvingar människor på flykt och djurarter till utrotning. Det kan vara ett stort beslut att utöva civil olydnad och det passar inte allas livssituation. Men om det är något för dig, tveka inte att ta steget! Tillsammans kan vi ställa oss i vägen för industrin som gör vinst på förstörelsen av vår jord.
Greenpeace-aktivisterna är indelade i kajak-, båt-, klätter- och allmänt aktivistteam. Teammedlemmarna är frivilliga som utbildar sig, övar och delar med sig av sina kunskaper tillsammans för att upprätthålla och utveckla sina färdigheter i kampen mot naturförstöring.
Läs mer om vad Civil Olydnad är här och anmäl dig här till vår online heldagskurs Introduktion till civil olydnad.
Årliga nordiska volontärrapporter
Se mer om vad Greenpeace-volontärer har åstadkommit under åren i våra årliga volontärrapporter.
Vanliga frågor om volontärarbete med Greenpeace
Du måste vara 18 år för att arbeta som volontär för Greenpeace.
Det kan vara allt ifrån att måla banderoller, skriva mail till politiker, fotografera vid aktiviteter, planera kampanjstrategi, till att tala inför en skolklass om varför vi bör förbjuda fossilreklam. Utöver det finns det en rad sätt att delta i en direkt aktion, man kan laga mat, köra bil, klättra på byggnader eller paddla kajak framför en oljetanker med mera! Det finns något för alla.
Volontärarbete med Greenpeace är för alla, oavsett hur välutbildad man är i klimatfrågor. Det viktiga är att man vill agera och göra skillnad och är villig att lära. Man lär sig massvis genom att engagera sig!
Ja, så länge du bor i Sverige kan du engagera dig i Greenpeace som volontär. Våra volontära specialistteams är nationella och nordiska, även om man självklart kan mötas upp lokalt och arbeta tillsammans.
Vissa av våra volontärer ägnar några timmar per år och andra ägnar flera timmar per vecka, hur mycket tid du vill ägna är helt ditt val. Vi har dock förväntningar på att volontärer fullgör sina åtaganden eller meddelar om något oväntat dyker upp!
Nej, det kostar inget att vara volontär hos oss. Alla träningar är gratis och Greenpeace täcker alla kostnader för volontärer under träningar och aktiviteter, t.ex. resor, mat, boende etc.