Greenpeace podcast Systemskiftet

– när vi slutar laga klimatet med tejp

I podden Systemskiftet går Carl Schlyter bortom den dagspolitiska debatten om klimat och miljö tillsammans med aktuella forskare, aktivister, filosofer, entreprenörer, psykologer och visionärer. Vi söker svar på hur vi i skapar verklig samhällsförändring i tider av klimatkris, artutrotning och ekonomiska klyftor. 

Lyssna på Systemskiftet här

Senaste avsnitten:

AVSNITT 38: BIGERT & SJÖHOLM

I det här avsnittet möter vi Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns Högskola, och Mats Bigert, ena halvan av konstnärsduon Bigert & Bergström, i ett samtal om konstens funktion i klimatkrisen.

Ett avsnitt om absurditetens roll i kampen för en bättre värld, om samtida superlimshjältar och om 2000-talets bucket list-kultur. Hur är det med klimatavtrycket från NFT:s och vad är egentligen en koldioxidfotboja? Hur kan omställningen se ut inom konstvärlden och kan det vara en motståndshandling att uppleva konst?

Hittas där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal

AVSNITT 37: PO TIDHOLM  

Carl Schlyter samtalar med journalisten och författaren Po Tidholm om Sverige som kolonialmakt mot sin egen landsbygdsbefolkning. Är det möjligt eller ens rimligt att rädda klimatet genom att fortsätta exploatera Norrland? Ett avsnitt om falska förhoppningar i hipsterdrömmar om mikrobryggerier och socialdemokrater som fortfarande tror det är 50-tal.

Om skillnaden i att förhandla med eller utmana systemet, om vinsten i att handla dyrare på bondens marknad och varför Sverige är det nya Polen. Dessutom  – varför måste vi prata skatter och är det dags att utmana enkammarriksdagen?

Avsnitt 37 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.

Hittas finns där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 36: KLIMATARBETE

Följ med Lisa Schipper, professor i utvecklingsgeografi, bakom kulisserna i arbetet med FN:s senaste IPCC-rapport. Nyss hemkommen från COP-27 berättar Lisa om perspektiven som ofta saknas i klimatarbetet.

Ett avsnitt om när klimatet blir en fråga om kvinnors säkerhet, om den mörka sidan av klimatanpassningen och om samhällena som går under vid 1,5 graders temperaturhöjning. Kan vi anpassa oss hur varmt det än blir? Och vad innebär egentligen hållbar utveckling?

Avsnitt 36 av Greenpeace podcast Systemskiftet – podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna. 

Hittas finns där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 35: BIOLOGISK MÅNGFALD

Vi reder ut vad biologisk mångfald egentligen innebär, hur lång tid det tar för en ny art att uppstå och på vilket sätt vi utrotar våra arter här i Sverige.

I femte säsongens första avsnitt möter vi sommarprataren och bokaktuella professorn i biologisk mångfald Alexandre Antonelli.
Varför hotar klimatförändringarna kaffet i våra koppar? Vilket land är världsmästare på att hugga ner träd? Och varför räcker inte naturskyddsområden för att skydda våra arter?

Trots det allvarliga läget för världens arter finns mycket hopp i detta avsnitt. Du kanske också får några tips på hur du kan bidra till att bevara den biologiska mångfalden i din trädgård.

Hittas där poddar finns eller textat i Greenpeace Youtubekanal.

AVSNITT 34: LAG & ORDNING

Lag och ordning har varit en populär valfråga de senaste åren. Men hur kommer det sig att debatten bara fokuserar på gängkriminalitet, migration och polisen? 

Professorn och miljörättsforskaren Jonas Ebbesson och Jonas Roupé, medgrundare till End Ecocide Sweden och Ecocide Law Alliance, tar ett holistiskt grepp på lag- och ordningsfrågan. Vad händer om vi även inkluderar brotten mot våra ekosystem och naturen i brottsdebatten? Tar våra domstolar klimatfrågan på allvar? Räcker dagens rättspraxis och de lagar som finns? Och är ecocid-lagstiftning en möjlighet? 

Hittas där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.

AVSNITT 33: VÄLFÄRD

Vad menar vi egentligen när vi pratar om välfärd? Ett samtal om att skifta den politiska debatten från fokuset på pengar till de resurser och det klimatutrymme som vi faktiskt har begränsat av.

Eva Alfredsson, forskare i miljöstrategiska studier på KTH och Alf Hornborg, antropolog och professor i humanekologi vid Lunds universitet, samtalar om vad välfärd egentligen innebär. Vi pratar om behovet av att förbereda för en ekonomi utan tillväxt, rättvisare klimatomställning genom avgift och utdelning, behovet av en penningreform och att skapa starkare lokaliserade ekonomier.   

Hittas där poddar finns eller textat i vår Youtubekanal.