Har skrivit under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Skydda Arktis, låt oljan ligga!

Mitt i en brinnande klimatkris väljer norska regeringen att fortsätta leta efter mer olja i sårbara Arktis, längre norrut än någonsin tidigare – detta måste stoppas.

Tillsammans med 6 unga klimataktivister anmäler vi därför norska staten till EU-domstolen i Strasbourg, för att stoppa ny oljeborrning i Arktis. Hjälp oss skydda Arktis sårbara natur – din röst behövs!

Genom att skriva under samtycker du till att din underskrift blir registrerad och kan visas upp offentligt, och att du kan bli uppdaterad om hur det går med det här uppropet samt andra relevanta kampanjer från Greenpeace. Vi respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

STEG 3/3: Bli givare

Har du även möjlighet att stötta vårt arbete? Att ta den norska staten till Europadomstolen för mänskliga rättigheter kräver hårt arbete och mycket resurser. Stödet från privatpersoner som dig är avgörande, och varje givare gör skillnad – välj belopp nedan.

Historiskt klimaträttsfall om Arktisk olja

Miljöorganisationen Natur og Ungdom, Greenpeace och sex unga klimataktivister tar norska staten till Europadomstolen i Strasbourg. Vi menar att det strider mot grundläggande mänskliga rättigheter att öppna upp för ny oljeborrning i Arktis, mitt i en klimatkris. Håller du med? Skriv under.

Forskningen är glasklar: ingen mer olja

Klimatforskare har redan konstaterat att världen hittat mer olja och gas än vi kan bränna, om vi ska undgå de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Förbränningen av olja, gas och kol, oavsett vart i världen de produceras, eldar på klimatkrisen och bidrar till ökade temperaturer, extremväder, skogsbränder, värmeböljor och lidande för både människor och djur. 

Vi kan inte längre låta oljeindustrin fortsätta med business as usual och riskera framtiden för kommande generationer. Mitt i en brinnande klimatkris väljer norska regeringen att fortsätta leta efter mer olja i sårbara Arktis, längre norrut än någonsin tidigare – detta måste stoppas. 

Klimaträttsfallet mot norska staten: vad har hänt?

2017 påbörjade Greenpeace och norska miljöorganisationen Natur och Ungdom en rättsprocess mot den norska staten för brott mot artikel 112 i Norges grundlag. Den kallas miljöklausulen och säger att både nuvarande och framtida generationer har rätt till en hälsosam miljö och en beboelig planet.

Se videon där Emma Thompson uttrycker sitt stöd för klimatmålet People vs Arctic Oil – “When governments put oil before people, they need to be held accountable.

Efter tre omgångar i norska rättssystemet avgjorde Högsta domstol 2020, i en oenig dom, att norska staten inte bröt mot grundlagen, genom att öppna upp för ny oljeborrning i Arktis. Men vi håller inte med – och vi kommer inte ge upp.

Norsk olja vs mänskliga rättigheter

Tillsammans med sex unga aktivister och Natur og Ungdom har vi lämnat in en ansökan till den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, för att stoppa ny oljeborrning i Arktis.

Stöd de sex unga klimaktivisterna: Ja till ett oljefritt Arktis!
15 Juni 2021, skickade Greenpeace och norska Natur og Ungdom tillsammans med sex unga klimataktivister in en stämningsansökan av Norska staten till Europeiska domstolen.

Konventionen för mänskliga rättigheter säger att alla människor har rätt till liv, där ingår rätten till en hälsosam miljö som inte ödeläggs, även för kommande generationer. Domstolen för mänskliga rättigheter har tidigare fastslagit att rätten till liv också innefattar rätten att inte bli utsatt för miljöskada. Detta är första fallet i historien där ny oljeborrning exklusivt anmäls till domstolen för mänskliga rättigheter. Och vi är övertygade om att vi, och de unga, har lagen på vår sida.

Att tillåta ny oljeborrning i känsliga områden i Barents hav är ett brott mot artikel 2 och 8 i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, som ger mig rätten att skyddas från beslut som äventyrar mitt liv och välbefinnande. Som ung person från den sjösamiska kulturen fruktar jag klimatförändringarnas inverkan på mitt folks livsstil, som är nära kopplad till hav och natur. Ett hot mot våra hav är ett hot mot vårt folk”, Lasse Eriksen Bjørn, en av de unga aktivisterna.

LÄS MER: Möt de unga modiga klimataktivisterna som valt att agera för sin framtid – och stoppa oljan!

Var med i en global folkrörelse

Över hela världen har vi sett hur engagerade medborgare stått upp mot fossilindustrin och via rättslig väg kräver att dessa företagsjättar och länderna själva tar ansvar för att begränsa klimatkrisen. Och vi har sett att det fungerar. I våras slog en nederländsk domstol fast att Shell hålls ansvariga för sin påverkan på klimatförändringarna, och de blev tvingade att sänka sina utsläpp. Likaså i Tyskland, där miljörörelsen vann en viktig seger då det fastslogs att den tyska klimatklagen är bristfällig och nu måste stramas åt för att vara i linje med Parisavtalet.

Vi är just nu i en kritisk punkt i historien. Besluten vi fattar kommer att avgöra framtiden för planeten och framtida generationer. Och det är nu vi har möjlighet att se till att vi är på rätt sida. Förändring är möjlig, och din röst behövs.

Människor som DU kan få politiker och företag att agera. Du kan vara med och visa att vi är många som väljer liv och en hälsosam planet framför olja. Stå samman med oss och de modiga klimataktivisterna – och hjälp oss ge tyngd åt deras budskap: Ja till ett oljefritt Arktis! 

Skydda Arktis, låt oljan ligga!