Black Friday – en dag då många företag marknadsför sig mer aggressivt än vanligt

Tillsammans kan vi göra dagen till Unsubscribe Friday då vi stänger ner de budskap som uppmanar oss till överkonsumtion. Vi kräver av de mest hetsiga företagen att tona ner sin marknadsföring – annars stänger vi ner dem. Vi avprenumererar på deras nyhetsbrev, avföljer dem i sociala medier och gå ur deras kundklubbar.

Black Friday infaller år 2020 tre månader efter Overshoot day

Overshoot day är dagen då vi har konsumerat upp så mycket naturresurser som planeten klarar av att förse oss med per år. All konsumtion efter det datumet accelererar planetens ekologiska kris och orsakar enorma, i många fall oåterkalleliga skador för oss själva och kommande generationer. Vi lever på lånade resurser – och det finns inget sms-lån för planeten.

Företagen har ett val.

Företagen kan fortsätta att använda sig av hetsiga försäljningsknep – eller så ställer de om sina affärsmodeller i linje med vad vetenskapen säger att vi måste göra och låter sina affärer baseras på genuina köpbehov, produkternas prisvärdhet och kvalitet. Vi har kontaktat ett tiotal företag som använde sig av aggressiv marknadsföring under förra årets Black Friday där vi uppmärksammade dom på problematiken och föreslog att de skulle sluta använda sig av denna typ av aggressiva marknadsföring.

Nu är det upp till oss att tvinga företagen att välja.

Vi visar att vi ser företagens hets till överkonsumtion och kommunicerar tydligt att vi är många som vill se att de tar sitt ansvar och förändrar sin marknadsföring. Vi är beredda att avregistrera oss från deras nyhetsbrev, blockera deras annonser på sociala medier och sprida budskapet om deras konsumtionshets till våra vänner. I en tid av pandemi är dessa kanaler avgörande för företagens e-marknadsföring, och ett medvetet motstånd gör skillnad.

Delta i Unsubscribe Friday

Se vårt webbinarium som vi höll dagen innan Black Friday där vi berättar mer om kampanjen och går igenom hur du avprenumererar på nyhetsbrev, blockerar annonser och hur du allmänt kan tänka för att avgöra vilka företag som använder sig av onödigt aggressiv marknadsföring. I eventet kan du även komma med förslag på marknadsföring som du tycker borde förbjudas.  

Du kan även ladda ner våra Unsubscribe – stickers att klistra på annonser som du tycker använder sig av aggressiv marknadsföring:
Svart sticker
Vit sticker